Επείγουσα ανάγκη για αναθεώρηση του κοινωνικού συμβολαίου | Ετήσια Παγκόσμια Δημοσκόπηση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας

Η ετήσια παγκόσμια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία,  που απαρτίζεται από 200 εκατομμύρια μέλη, καταδεικνύει πώς οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους επιβίωναν οριακά, πολύ πριν από την πανδημία του Covid-19.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι εργαζόμενοι αγωνίζονται στο πλαίσιο της παγκόσμιας μείωσης των μισθών: τα τρία τέταρτα των εργαζομένων (75%) δηλώνουν ότι το εισόδημά τους έχει παραμείνει στάσιμο ή έχει μειωθεί. 

 

“Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας έχουν προστεθεί πάνω σε μια προϋπάρχουσα κρίση χαμηλών μισθών και επισφαλών θέσεων εργασίας. Ένας στους δύο ανθρώπους δεν έχει οικονομικό “μαξιλάρι ασφαλείας”, δεν έχει τη δυνατότητα αποταμίευσης για τις μελλοντικές δύσκολες στιγμές, και βασίζεται σε κάθε του μισθό για να επιβιώσει. Χωρίς οικονομίες ή δίχτυ ασφαλείας, εκατομμύρια άνθρωποι εισήλθαν στην πανδημία με την μοναδική επιλογή μεταξύ εργασίας ή λιμοκτονίας”, ανέφερε η Sharan Burrow, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC).

 

Η δημοσκόπηση, που ανατέθηκε από την ITUC στην παγκόσμια εταιρεία έρευνας αγοράς YouGov, καλύπτει 16 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 56% του παγκόσμιου πληθυσμού. Παρότι πραγματοποιήθηκε πριν από την εξάπλωση του Covid-19,  δίνει μια έντονη εικόνα για έναν επισφαλή κόσμο γεμάτο άγχος για την εργασία και έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις, αλλά με μια σαφή απαίτηση από την πλειονότητα των ανθρώπων για αλλαγή.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 στην Αργεντινή, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Βουλγαρία, τον Καναδά, τη Χιλή, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν τις κυβερνήσεις πως πρέπει να συνεργαστούν με τα συνδικάτα και την κοινωνία των πολιτών για να διασφαλίσουν ότι τα σχέδια αποκατάστασης χτίζουν εμπιστοσύνη και ανθεκτικότητα.

Πάνω από τα δύο τρίτα των ανθρώπων δηλώνουν ότι ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή (69%), την αυξανόμενη ανισότητα (69%), την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο (69%) και για τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους (67%). Αυτές οι ανησυχίες έρχονται σε μια στιγμή του 2020, όπου ένας στους δύο ανθρώπους (52%) βαθμολογεί την οικονομική κατάσταση της χώρας τους ως κακή.

Οι άνθρωποι αισθάνονται αδύναμοι, με δύο στους τρεις (66%) ανθρώπους σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα να λένε ότι άνθρωποι σαν αυτούς δεν έχουν αρκετή επιρροή στην παγκόσμια οικονομία. Σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό ανθρώπων (63%) πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν πολύ μικρή επιρροή. Αντιθέτως, η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι το πλουσιότερο 1% (65%) και τα εταιρικά συμφέροντα (57%) έχουν υπερβολική επιρροή.

Αυτές οι απόψεις καταλήγουν στην άποψη που υποστηρίζουν σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) των ανθρώπων, ότι το οικονομικό σύστημα της χώρας τους ευνοεί τους πλούσιους. Αυτή η άποψη υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των ανθρώπων σε κάθε χώρα που ρωτήθηκε και δείχνει την εκτεταμένη κατάρρευση του κοινωνικού συμβολαίου. 

 

Δείτε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα για την Αξιοπρεπή Εργασία 2020: Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για ανάκαμψη και ανθεκτικότητα

 

Η δημοσκόπηση δείχνει βαθιά επίπεδα αβεβαιότητας σχετικά με το οικογενειακό εισόδημα και την ασφάλεια της εργασίας και τα συναισθήματα των ανθρώπων για απώλεια ελέγχου της εργασίας και των αμοιβών τους:

 • Σχεδόν οι μισοί (42%) άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι απίθανο η επόμενη γενιά να βρει μια αξιοπρεπή δουλειά.
 • Πάνω από το ένα τρίτο (39%) έχουν βιώσει άμεσα ανεργία ή έχουν μειωθεί οι ώρες εργασίας τους τα τελευταία δύο χρόνια, ή κάποιος στο νοικοκυριό τους το έχει βιώσει.
 • Τα τρία τέταρτα (76%) αναφέρουν ότι ο κατώτατος μισθός δεν είναι αρκετός για να ζήσουν
 • Το ένα τρίτο (33%) των ανθρώπων έχει βιώσει λιγότερο έλεγχο στην επιλογή για μια αξιοπρεπή εργασία.
 • Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (28%) έχουν λιγότερο έλεγχο για τις ώρες που εργάζονται.

 

“Η απελπισία που αισθάνονται οι άνθρωποι ξεχειλίζει και οδηγεί σε μια τεράστια απώλεια εμπιστοσύνης στη δημοκρατία ως θεσμό. Ένας στους τρεις ανθρώπους είναι θυμωμένος ή απελπισμένος όταν ρωτήθηκε για το πώς ένιωθε για την κυβέρνησή του και αν αυτή αφουγκράζεται τις ανάγκες του και τις ανάγκες της οικογένειας του. Η ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης θα απαιτήσει τη δέσμευση των κυβερνήσεων προς τον λαό ώστε να οδηγηθούμε σε ένα μέλλον που να βασίζεται σε ένα δραστικά διαφορετικό σύνολο προτεραιοτήτων.

Η απαίτηση για αλλαγή με κάλεσμα για θέσεις εργασίας, δράση για το κλίμα και δικαιοσύνη σε πολλά μέτωπα, δεν αποτελεί πλέον ένα σύνθημα. Οι ηγέτες θα πρέπει να δεσμευτούν για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, γνωρίζοντας ότι έχουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων τους.”

Sharan Burrow

 

Η δημοσκόπηση έδειξε ισχυρή υποστήριξη στις κυβερνήσεις εάν αναλάβουν δράση:

 • Το 70% των ανθρώπων θέλουν να δουν περισσότερη δράση σχετικά με την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων.
 • Το 73% δηλώνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους στη φορολογία.
 • Το 74% δηλώνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας επενδύοντας στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία και παιδιών προσχολικής ηλικίας.

 

Η μεταρρύθμιση αυτών και άλλων ζητημάτων θα βοηθούσε τους ανθρώπους να ανακτήσουν και να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη τους στις κυβερνήσεις με το ήμισυ (52%) να αναφέρει ότι η δράση σε επτά τομείς πολιτικής που καλύπτουν τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, την κλιματική δράση, την οικονομία της φροντίδας και την ειρήνη και την ασφάλεια, θα τους οδηγούσε στο να εμπιστεύονται περισσότερο την κυβέρνησή τους.

Οι επτά τομείς πολιτικής για την αύξηση της εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις, περιλαμβάνουν:
 • Μείωση του χάσματος μεταξύ των μισθών των υψηλά αμειβόμενων εργαζόμενων και εκείνων με τις χαμηλότερες αποδοχές. 
 • Να είναι οι εταιρείες υπόλογες για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται τους εργαζόμενους και το περιβάλλον.
 • Δέσμευση σε μια διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.
 • Σχέδιο για μια δίκαιη μετάβαση σε ένα μέλλον με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.
 • Αύξηση των φόρων για την προνοιακή φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων και ασθενών.
 • Αύξηση του κατώτατου μισθού και δέσμευση για αξιοπρεπή εργασία. 
 • Συνεργασία για κοινές λύσεις με άλλες κυβερνήσεις. 

Η κλιματική αλλαγή και ο αντίκτυπος της νέας τεχνολογίας απασχολεί πολύ τον παγκόσμιο πληθυσμό. Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των ανθρώπων πιστεύουν ότι η κυβέρνησή τους πρέπει να κάνει περισσότερα για να προωθήσει μια δίκαιη μετάβαση σε ένα μέλλον με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ανησυχούν επίσης για το αναδυόμενο ζήτημα του ελέγχου των μεγάλων, διεθνών εταιρειών τεχνολογίας και της προστασίας των (συχνά ευάλωτων) εργαζομένων τους.

“Η δύναμη και η κυριαρχία των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19. Υπάρχει μια σαφής εντολή / απαίτηση για δράση όταν τα δύο τρίτα των ανθρώπων θέλουν οι κυβερνήσεις τους να ενεργήσουν και να αυξήσουν τους φόρους που καταβάλλουν αυτές οι εταιρείες, με πολλούς (66%) να δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν τις κυβερνήσεις που θα αυξήσουν την επιβολή ρυθμίσεων επί αυτών των εταιρειών. Οι άνθρωποι και οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να υπονομεύονται από την εταιρική δύναμη. Οι συνέπειες για τα δικαιώματα και τη δημοκρατία είναι πολύ σοβαρές για να αγνοηθούν”, δήλωσε η κα. Burrow.

 

 

Διαβάστε την Έκθεση για τα αποτελέσματα της Δημοσκόπησης

ITUC Global Poll 2020

 

 

Πηγή: ituc-csi.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Η μισθολογική κινητικότητα στην Ελλάδα (2008-2014)

Be the first to comment on "Επείγουσα ανάγκη για αναθεώρηση του κοινωνικού συμβολαίου | Ετήσια Παγκόσμια Δημοσκόπηση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!