Κοινή δήλωση αναφορικά με την προσχώρηση της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Η προσχώρηση της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Κοινή δήλωση εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Věra Jourová, και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης που εκπροσωπεί 47 έθνη Marija Pejčinović Burić, εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου αναφορικά με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου:

Η προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ευκαιριών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εδώ και 70 έτη, η Σύμβαση έχει αποτελέσει ένα μοναδικό και εξαιρετικό εργαλείο για την προστασία εκατομμυρίων Ευρωπαίων και για την υποστήριξη των κοινών αξιών μας αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Η προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση, που αποτελεί νομική απαίτηση υπό τη Συνθήκη της Λισαβώνας, θα ενισχύσει περαιτέρω την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Η προσχώρηση θα βοηθήσει στη διασφάλιση της συνοχής και της συνέπειας μεταξύ του δικαίου της ΕΕ και του συστήματος της Σύμβασης. Θα διασφαλίσει, ακόμη, πώς η ΕΕ υπόκειται στον ίδιο διεθνή έλεγχο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως τα 27 κράτη-μέλη της και τις έτερες 20 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δεν αποτελούν μέλη της ΕΕ.

Σημαίνει πώς οι πολίτες θα είναι ικανοί να αμφισβητήσουν τις πράξεις της ΕΕ πριν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ΕΕ θα είναι επίσης ικανή να συμμετάσχει μαζί με τα κράτη-μέλη της σε διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με φερόμενες παραβιάσεις ως αποτέλεσμα εφαρμογής Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εκπροσωπεί όλα όσα το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύουν. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η συνέχιση αυτών των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με τη δέσμευση των δύο οργανισμών μας, και των κρατών-μελών μας, σχετικά με τις θεμελιώδεις αξίες που διαφυλάσσουμε.

Ελπίζουμε πώς οι διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν σε μία ταχεία και επιτυχημένη ολοκλήρωση προς όφελος όλης της Ευρώπης.

 

Απόδοση/Μετάφραση: Ντούνης Ανδρέας

Πηγή: https://ec.europa.eu/commission/presscorner

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Η Ετυμηγορία για τη Χρυσή Αυγή στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στην πολιτική δαιμονοποίησης σε όλη την Ευρώπη

Be the first to comment on "Κοινή δήλωση αναφορικά με την προσχώρηση της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!