«Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη» | Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ.

Το “Regie” επιστρέφει στον Βαρδάρη: Μία τοιχογραφία που αναβιώνει την ιστορία της περιοχής

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ., το οποίο στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί από το 2001, αποτελεί τη μοναδική κρατική πρόταση απεξάρτησης στη χώρα που θέτει στο επίκεντρο των παρεμβάσεων της, την αξιοποίηση των πρακτικών αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης. Στη χώρα λειτουργούν Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας σε τέσσερις πόλεις της χώρας (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά και Σητεία).

Η πρόταση του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας για απεξάρτηση και κοινωνική ένταξη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων που σχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό και τα τοπικά χαρακτηριστικά των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί «η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη», όπου από κοινού μέλη, προσωπικό, εθελοντές/ριες και εταίροι στο κοινωνικό πεδίο συμμετέχουν σε μια συλλογική προσπάθεια που έχει αποφέρει σημαντικά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Κάποιες από τις σημαντικότερες δράσεις της ομάδας που έχουν προηγηθεί είναι η πραγματοποίηση μιας μηνιαίας τρίωρης πολιτιστικής διαδρομής στον Βαρδάρη σε συνεργασία με την ΚοινΣΕπ “dot2dot” καθώς και η έκδοση και κυκλοφορία του ημερολογίου “Φύσηξε Βαρδάρης” 2020. Οι δύο αυτές δράσεις, που έτυχαν ευρείας απήχησης στους συμπολίτες μας, επέφεραν έσοδα στην ομάδα τα οποία, όπως είχε προαναγγελθεί, επιστρέφονται στη γειτονιά με παρεμβάσεις μικρής κλίμακας.

 Η “Ομάδα γειτονιάς του Βαρδάρη”ολοκλήρωσε την πρώτη από μία σειρά τοιχογραφιών που σκοπεύει να δημιουργήσει, ώστε να αναβιώσει καλλιτεχνικά το παρελθόν της περιοχής. Η εν λόγω τοιχογραφία βρίσκεται επί της οδού Οδυσσέως, σε επιφάνεια του κτιρίου του σούπερ μάρκετ “Σκλαβενίτης”, και απεικονίζει το καπνεργοστάσιο της Εταιρείας Μονοπωλίου Οθωμανικών Καπνών (Regie) που χτίστηκε το 1884 στην αρχή της σημερινής Λαγκαδά.

 

Την επιμέλεια και υλοποίηση του έργου ανέλαβε η “Urban Act”, ενώ χορηγοί της δράσης ήταν οι: “Σκαλωσιές ΑΣΤΗΡ”, σούπερ μάρκετ “Σκλαβενίτης”, “Capsis HoteL”, εστιατόριο “ΧΑΡΟΥΠΙ” και το μεζεδοπωλείο “ΔΕΚΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ”.

 

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και στεγάζεται στην περιοχή του Βαρδάρη. Βασικός άξονας λειτουργίας του Προγράμματος είναι η στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες ουσίες καθώς επίσης και του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους.

 

Διαβάστε Επίσης  Right To A Better World: Σειρά βίντεο ντοκιμαντέρ του ΠΟΥ σε συνεργασία με την OHCHR

Be the first to comment on "«Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη» | Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!