Παγκόσμια Ημέρα για την Αξιοπρεπή Εργασία 2020: Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για ανάκαμψη και ανθεκτικότητα

Περισσότεροι από 850.000 θάνατοι από την πανδημία COVID-19, περισσότερες από 25 εκατομμύρια μολύνσεις, 400 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν, εκατοντάδες εκατομμύρια μέσα βιοπορισμού στην άτυπη οικονομία χάθηκαν

 

Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο απαιτείται για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και για να οικοδομηθεί η ανθεκτικότητα που απαιτείται για την αντιμετώπιση των συγκλινόντων προκλήσεων της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής και της ανισότητας.

Φέτος, στις 7 Οκτωβρίου 2020, σηματοδοτείται η 13η Παγκόσμια Ημέρα για την Αξιοπρεπή Εργασία. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συμμετάσχει σε εκδηλώσεις από το 2008 και φέτος είναι και πάλι μια μέρα κινητοποίησης σε ολόκληρο τον κόσμο: μια μέρα που όλα τα συνδικάτα στον κόσμο υπερασπίζονται την αξιοπρεπή εργασία. Η αξιοπρεπής εργασία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνητικών ενεργειών για την επαναφορά της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας οικονομίας που θα δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία, την απασχόληση, τα εισοδήματα και την ισότητα των φύλων είναι ακόμη πιο καταστροφικές, διότι ο κόσμος είχε ήδη υποστεί ρωγμές από το βαθιά ελαττωματικό μοντέλο της παγκοσμιοποίησης που προκαλεί παγιωμένη ανισότητα και ανασφάλεια για τους εργαζόμενους. Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο είναι κεντρικής σημασίας για τη χάραξη του δρόμου προς την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις του COVID-19, καθώς και για την οικοδόμηση μιας οικονομίας κοινής ευημερίας και βιωσιμότητας.

Το κεντρικό θέμα της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας για την ημέρα είναι «Ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για Ανάκαμψη και Ανθεκτικότητα».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Πηγή: ituc-csi.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpoliy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας 2020 | "Χτίζοντας την ανθεκτικότητα των αγροτισσών την εποχή του Covid-19"

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα για την Αξιοπρεπή Εργασία 2020: Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για ανάκαμψη και ανθεκτικότητα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!