Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού και Διατροφής 2020 – Βασικά Στοιχεία

Τη φετινή Παγκόσμια ημέρα Επισιτισμού και Διατροφής, έρχονται στο προσκήνιο όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από την παραγωγή, την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, το ψάρεμα και τη μεταφορά των τροφίμων. Ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, συνεχίζουν να παρέχουν τρόφιμα στις κοινότητές τους αλλά και πέρα από αυτές –  βοηθώντας στην ανάπτυξη, τη θρέψη και βιωσιμότητα του πλανήτη. #FoodHeroes #WorldFoodDay

Ένας πεινασμένος πλανήτης
Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε ασφαλή, θρεπτικά και επαρκή τρόφιμα. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φθάσει σχεδόν τα 10 δισεκατομμύρια έως το 2050.
Ο Covid-19 επιδεινώνει την πείνα
Σχεδόν 690 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν, 10 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2019. Η πανδημία του Covid-19 θα μπορούσε να προσθέσει 83 – 132 εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτόν τον αριθμό, ανάλογα με το σενάριο οικονομικής ανάπτυξης.
Το κόστος της δυσθρεψίας
Ο αντίκτυπος της δυσθρεψίας σε όλες τις μορφές της, υποσιτισμός, ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, καθώς και το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία,  στην παγκόσμια οικονομία εκτιμάται σε 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως.
Ώρα για δράση
Η σταθερή αύξηση της πείνας από το 2014 σε συνδυασμό με την αύξηση της παχυσαρκίας, δείχνει σαφώς την ανάγκη επιτάχυνσης και κλιμάκωσης των δράσεων για την ενίσχυση των συστημάτων τροφίμων και την προστασία των μέσων διαβίωσης των ανθρώπων.
Καλλιεργώ, θρέφω, συντηρώ
Σήμερα μόνο εννέα είδη φυτών αντιπροσωπεύουν το 66% της συνολικής παραγωγής καλλιεργειών, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τουλάχιστον 30.000 βρώσιμα φυτά. Χρειάζεται να καλλιεργήσουμε μια ποικιλία τροφίμων για τη διατροφή των ανθρώπων και τη βιωσιμότητα του πλανήτη.
Μελλοντικά Συστήματα Τροφίμων
Τα μελλοντικά μας συστήματα τροφίμων πρέπει να παρέχουν προσιτές και υγιεινές διατροφές για όλους και αξιοπρεπή διαβίωση για τους εργαζόμενους στα συστήματα τροφίμων, διατηρώντας παράλληλα τους φυσικούς πόρους και τη βιοποικιλότητα και αντιμετωπίζοντας προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή.
Τα κενά στα Συστήματα Τροφίμων
Περίπου το 14% των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση χάνεται κάθε χρόνο μεταξύ των σταδίων καλλιέργειας και ανάπτυξης μέχρι να φτάσει στην αγορά χονδρικής. Περισσότερα τρόφιμα σπαταλιούνται στα στάδια λιανικής και κατανάλωσης.
Ενδυνάμωση των παραγωγών τροφίμων
Πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και οι περισσότεροι ζουν σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Οι μικροκαλλιεργητές χρειάζονται μεγαλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την κατάρτιση, την καινοτομία και την τεχνολογία για να βελτιώσουν τα μέσα διαβίωσης τους.

 

Πηγή: fao.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Τρίτη Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη της Φτώχειας 2018-2027

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού και Διατροφής 2020 – Βασικά Στοιχεία"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!