Πανδημίες: Αλλάζουν τον τρόπο αντιμετώπισης της ηλικίας και της γήρανσης;

Το έτος 2020 σηματοδοτεί την 75η επέτειο των Ηνωμένων Εθνών και την 30η επέτειο της Διεθνούς Ημέρας των Ηλικιωμένων (UNIDOP). Τη φετινή χρονιά έκανε επίσης την εμφάνιση του ο ιός COVID 19, που προκάλεσε αναταραχή σε ολόκληρο τον κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη τους αυξημένους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι κατά το ξέσπασμα πανδημιών όπως του COVID 19, οι πολιτικές και οι προγραμματικές παρεμβάσεις πρέπει να στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις εξειδικευμένες ανάγκες τους. Η αναγνώριση της συνεισφοράς των ηλικιωμένων στην δική τους υγεία και στους πολλαπλούς ρόλους που διαδραματίζουν στην ετοιμότητα και στη ανταπόκριση στην παρούσα πανδημία και στις μελλοντικές, είναι επίσης σημαντική.

Η φετινή χρονιά έχει επίσης αναγνωριστεί ως «Διεθνές Έτος νοσηλευτών/νοσηλευτριών και μαιών/μαιευτών». Η Διεθνής Ημέρα Ηλικιωμένων 2020 αναδεικνύει τον ρόλο των επαγγελματιών υγείας και της συμβολής τους για την υγεία των ηλικιωμένων, με ειδικότερη αναγνώριση του νοσηλευτικού επαγγέλματος, και πρωταρχική εστίαση στον ρόλο των γυναικών που είναι σχετικά υποτιμημένος και στις περισσότερες περιπτώσεις ανεπαρκώς αμειβόμενος.

Η εκδήλωση για τη φετινή διεθνή ημέρα προωθεί επίσης την Δεκαετία της Υγιούς Γήρανσης (Decade of Healthy Ageing 2020-2030) και βοηθά στη συνεργασία εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, της κοινωνίας των πολιτών, κυβερνήσεων και επαγγελματιών υγείας ώστε να συζητηθούν οι πέντε στόχοι της Παγκόσμιας Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για τη Γήρανση και την Υγεία, η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί και οι προκλήσεις για την υλοποίηση τους. Η παγκόσμια στρατηγική είναι ενσωματωμένη στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), ενώ τα ζητήματα γήρανσης διαπερνούν και τους 17 στόχους, ιδίως τον Στόχο 3 που στοχεύει στην «διασφάλιση μιας ζωής με υγεία και προαγωγή της ευημερίας για όλους, σε όλες τις ηλικίες».

 

Πηγή: un.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού και Διατροφής 2020 - Βασικά Στοιχεία

Be the first to comment on "Πανδημίες: Αλλάζουν τον τρόπο αντιμετώπισης της ηλικίας και της γήρανσης;"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!