“Πρόσωπα του Φασισμού”: Το παιδαγωγικό Τσίρκο Cabuwazi στο Μύρτος της Κρήτης

Το γερμανικό παιδαγωγικό τσίρκο Cabuwazi έρχεται στο Μύρτος με αντιφασιστική διάθεση.

 

Cabuwazi

Το Cabuwazi αντιπροσωπεύει το ζωντανό, πολυπολιτισμικό Βερολίνο και είναι αφιερωμένο στη δραστήρια και ανοιχτόμυαλη νεολαία του.
Συνεργάζεται με οργανώσεις που ασχολούνται με τη νεολαία στην Ελλάδα από το 2014. Συγκεκριμένα, συντόνισε με την οργάνωση Youthnet Hellas τέσσερις διεθνείς συναντήσεις νέων από το 2015 έως το 2018 (Κρήτη, Learn2fly, Learn2recycle και Βερολίνο, Learn2Jump, ShapeShifters). Σύμμαχος και συνοδοιπόρος είναι η Συμμετέχω ( i-participate) που από το 2019 στηρίζει το έργο του Cabuwazi και μέσω της συνεργασίας τους υλοποιούνται τα προγράμματα και οι στόχοι του.

Πρόσωπα του φασισμού

Το φετινό πρόγραμμα, «Πρόσωπα του φασισμού», ήταν προγραμματισμένο να υποδεχθεί εφήβους και νέους από το Μύρτος στο Βερολίνο. Δυστυχώς όμως οι παγκόσμιες επιπτώσεις του κορωνοϊού δεν το επέτρεψαν.

Τα φρικιαστικά εγκλήματα των Ναζί έχουν αφήσει το στίγμα τους στο νησί της Κρήτης και ιδιαίτερα στην επαρχία της Βιάννου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος (06/10 – 22/10), νέοι από το Βερολίνο και το Μύρτος αναζητούν τα σημάδια του φασισμού στην Κρήτη, εξετάζουν το Γερμανικό Τρίτο Ράιχ και το ελληνικό καθεστώς Μεταξά, αλλά και τα εγκλήματα του ναζιστικού στρατού κατοχής κατά του ντόπιου πληθυσμού.

Ξεκινώντας λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα εντοπιστεί η συνέχεια της φασιστικής, ακροδεξιάς ιδεολογίας καταλήγοντας στη δράση της Χρυσής Αυγής (πλέον καταδεικασθείσα ως εγκληματική οργάνωση) και του AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία).

Η κοινή αποδοχή των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – δημοκρατία, ελευθερία, ανεκτικότητα, και σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα – αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική προσέγγιση της ΕΕ στη θεματική «Άσυλο και Μετανάστευση» γίνεται ολοένα και πιο έντονη στο δημόσιο διάλογο.

Τελικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός σύντομου ντοκιμαντέρ για την καταπολέμηση του φασισμού, στέλνοντας ένα μήνυμα ελευθερίας.

 

Διαβάστε Επίσης  Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις ευπαθείς ομάδες από τον Δήμο Αρταίων

Be the first to comment on "“Πρόσωπα του Φασισμού”: Το παιδαγωγικό Τσίρκο Cabuwazi στο Μύρτος της Κρήτης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!