Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει την παρουσίαση, ανάλυση και σχολιασμό της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με την εταιρία Prorata, μεταξύ 28 Φεβρουαρίου και 10 Μαρτίου 2020, γύρω από τις συνήθειες της αντιλήψεις και την πολιτική συμπεριφορά της ελληνικής νεολαίας.
H (εκάστοτε) νέα γενιά τείνει να προσωποποιεί το μέλλον. Δεν είναι λοιπόν περίεργο το ενδιαφέρον που υπάρχει για τη διακριτή μελέτη και κατανόηση της νεολαίας, ως ξεχωριστής κοινωνικής κατηγορίας, το οποίο έχει φτάσει ως τη διαμόρφωση ενός διακριτού διεπιστημονικού ερευνητικού πεδίου – των Σπουδών Νεολαίας (Youth Studies). Αν και στην Ελλάδα η σχετική έρευνα έφτασε, συγκριτικά με άλλες χώρες, με σχετική καθυστέρηση, ήδη από τη δεκαετία του 1980, κυρίως με επίκεντρο το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς που ιδρύθηκε την ίδια περίοδο (1983), έχουν παραχθεί κατά καιρούς σημαντικές εμπειρικές έρευνες γύρω από τις διαφορετικές όψεις της ελληνικής νεολαίας, αλλά και συναφής βιβλιογραφία.
H παρούσα έρευνα ανοίγει έναν νέο κύκλο δραστηριότητας του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, που θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή εμπειρικών, ποσοτικών και ποιοτικών, ερευνών ακολουθώντας διαφορετικές μεθοδολογίες και αξιοποιώντας διαφορετικές συνέργειες – επιλέγοντας να αφορά ακριβώς την ελληνική νεολαία.
Στόχος είναι να κατανοηθεί καλύτερα ποιοι/-ες είναι, πώς ζουν, τι πιστεύουν, τι φοβούνται οι νέοι και οι νέες σήμερα, ποιους θεσμούς εμπιστεύονται, ποιες ιδέες τους/τις συγκινούν, από πού ενημερώνονται και διαμορφώνουν την πολιτική τους άποψη, πώς περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους, τι τους αρέσει και τι είναι αυτό που θα μπορούσε να τους/τις παρακινήσει να ενεργοποιηθούν κοινωνικά και πολιτικά και με ποιον τρόπο. Και επιπλέον – έχοντας παρακολουθήσει τη δημόσια συζήτηση για τη στροφή της νεολαίας τα τελευταία χρόνια, αλλά και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές προς την Αριστερά – ένας ειδικότερος στόχος μας ήταν, μέσω της έρευνας, να μάθουμε περισσότερα για τους νέους και τις νέες αυτούς/-ές που στρέφονται προς την Αριστερά.
Πηγή: poulantzas.gr