Διαδικτυακές Εκδηλώσεις της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Με σύνθημα «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ -ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΩ, ΑΝΤΙΔΡΩ» η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (Ε.Ι.Φ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  διοργανώνει εκδηλώσεις οι οποίες απευθύνονται στο φοιτητικό πληθυσμό και στοχεύουν στην εδραίωση μίας κουλτούρας στο ΑΠΘ που αντιτάσσεται σε όλες τις μορφές της έμφυλης βίας και προάγει υγιείς σχέσεις με έμφαση στο σεβασμό, στη συναίνεση και στην ισότητα.

Η κεντρική εκδήλωση με τίτλο «Μηδενική ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού και στη σεξουαλική παρενόχληση» στις 25 Νοέμβρη διοργανώνεται από την:

  • Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (Ε.Ι.Φ.) σε συνεργασία με τη
  • Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ. ΑΠΘ)

και τελεί υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του ΑΠΘ.
(θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής)

Επίσης, στις 26 και 27 Νοεμβρίου διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις σεμιναριακού τύπου.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Τίτλος: Μηδενική ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού και στη σεξουαλική παρενόχληση
Πότε: Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020
Ώρα: 17.00-19.00
Που: Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά (μέσω zoom) και απευθύνεται κυρίως σε φοιτήτριες και φοιτητές της ΟΠΕ, αλλά θα είναι ανοιχτή και σε φοιτητές /τριες και άλλων Σχολών του Α.Π.Θ.

Συμμετοχή σε σύσκεψη ΖΟΟΜ από Dimitra Kogkidou
Topic: ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ – ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ
Time: Nov 25, 2020 05:00 PM Athens
Ο σύνδεσμος θα σταλεί μέσω email.

Λόγω των βεβαιώσεων είναι απαραίτητη η προεγγραφή -δήλωση συμμετοχής εδώ:
https://docs.google.com/forms/

Συντονισμός: Στεφανία Ερνεάνου, Συνυπεύθυνη Τομέα Ακαδημαϊκής Έρευνας ΦΥΛ.ΙΣ. ΑΠΘ, Υποψήφια Διδακτόρισα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών

17.00 -17:30 Χαιρετισμοί

  • Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της ΟΠΕ, Αναπλ. καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Γρηγόρη Ζαρωτιάδη
  • Χαιρετισμός – Παρέμβαση από την Ολυμπία Γαϊτανίδη, Πρόεδρο της Φοιτητικής Ένωσης για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ. ΑΠΘ)

17:30 -18:15 Εισήγηση

Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (Ε.Ι.Φ.) του Α.Π.Θ.

ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΣ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ
– ‘’Τα ‘θελε και τα ‘παθε… … έχεις δει πως ντύνεται;…. έχεις δει το προφίλ της στα social;…..αυτή φταίει, προκαλεί.….γιατί είχε πιεί….. τι είδους άνθρωπος είναι;…. τι δουλειά κάνει;’’

18:15 -19:00
Παρεμβάσεις –συζήτηση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

1. Σεμινάριο: Σεξιστική ρητορική: Προθάλαμος της έμφυλης βίας
Διοργάνωση: Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ.

Συντονισμός: Χριστίνα Αθανασιάδου, Αναπλ. Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (Ε.Ι.Φ.) του Α.Π.Θ.

Αναστασία Φλούλη, Συμβουλευτική ψυχολόγος, Υποψήφια διδακτόρισσα, Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ.

Πότε: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020
Ώρα: 17.00-19.00
Που: Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά (μέσω zoom) και θα είναι ανοιχτή για φοιτήτριες και φοιτητές του Α.Π.Θ.

Join Zoom Meeting
https://authgr.zoom.us/j/93428377356…
Meeting ID: 934 2837 7356
Passcode: 027565
Απαραίτητη προϋπόθεση: η σύνδεση μέσω ακαδημαϊκού λογαριασμού (authgr)

Περιγραφή: Στόχος του σεμιναρίου είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σε λεκτικές κυρίως πρακτικές καθημερινής αλληλεπίδρασης, οι οποίες αναπαράγουν έμφυλες διακρίσεις, έμφυλες ανισότητες και τελικά ποικίλες μορφές έμφυλης βίας ενάντια στις γυναίκες. Τέτοιου είδους πρακτικές είναι άλλοτε έκδηλες και εμφανείς και άλλοτε άδηλες ή φαινομενικά καλοπροαίρετες. Παραδείγματα αποτελούν τα σεξιστικά σχόλια, το σεξιστικό χιούμορ, τα πειράγματα στον δρόμο (catcalling), τα σεξιστικά κομπλιμέντα και άλλες συμπεριφορές που περιλαμβάνουν ακόμη και τη λεκτική βία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ακροάτριες και ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα παραπάνω, μέσα από την παρουσίαση επιστημονικών δεδομένων, να διερευνήσουν τις προσωπικές τους αξίες και απόψεις και να μοιραστούν, εφόσον το επιθυμούν, προσωπικές εμπειρίες.

2. Διαδικτυακό εργαστήριο: ‘’Τι ακριβώς φορούσες;’’: αφηγήσεις & επαναφηγήσεις της κουλτούρας του βιασμού
Διοργάνωση: Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ.

Συντονισμός: Κατερίνα Κίτση-Μυτάκου, Καθηγήτρια, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (Ε.Ι.Φ.) του Α.Π.Θ.
Δρ. Κυριακή Κουρούνη, Ε.Ε.Π., Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Α.Π.Θ.

Πότε: Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020
Ώρα: 18.00-20:00
Που: Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά (μέσω zoom) και θα είναι ανοιχτή για φοιτητ@ς της ΟΠΕ. Ο σύνδεσμος θα σταλεί μέσω email.

 

Απαραίτητη η προεγγραφή-δήλωση συμμετοχής εδώ: https://forms.gle/Ze12Yt5fRtqFiuaT9

 

Μέγιστος αριθμός ατόμων: 50 (θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας)

Περιγραφή: Πώς ορίζεται η σεξουαλική παρενόχληση; Ποιο φύλο αφορά; Τι είναι η πυραμίδα της κουλτούρας του βιασμού; Είναι η συναίνεση τόσο απλή όσο το τσάι; Πως συνδέονται οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με τα έμφυλα στερεότυπα ή/και τις ανατροπές τους;
Στόχος του εργαστηρίου είναι να προσεγγίσει τα παραπάνω ερωτήματα εξετάζοντας παλαιότερες και σύγχρονες πολιτικές της κουλτούρας του βιασμού μέσα από πολιτισμικά κείμενα καθώς και αφηγήσεις και συζήτηση. Θα μοιραστούμε καθημερινές ιστορίες που βιώνουμε και θα τις επαναφηγηθούμε με σκοπό να αντιληφθούμε καλύτερα πως κατασκευάζονται τα κυρίαρχα έμφυλα μοντέλα που ενισχύουν πολιτικές σωματικής ή λεκτικής βίας, και πως επίσης μπορούμε να έχουμε ενεργό ρόλο στην αντιμετώπισή τους.

 

Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, ΑΠΘ

 

Διαβάστε Επίσης  Online Εκπαίδευση στη Δικαστική Ψυχολογία και Εγκληματολογία (Εαρινό Τμήμα) | "περί Ψυχής"

Be the first to comment on "Διαδικτυακές Εκδηλώσεις της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!