Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
Οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να αμείβονται λιγότερο από τους άντρες. Το έμφυλο μισθολογικό χάσμα στην ΕΕ των 27 βελτιώθηκε ελάχιστα σε σχέση με το προηγούμενο έτος: από 14,5% σε 14,1% σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα της Eurostat. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία οι γυναίκες σταματούν συμβολικά να αμείβονται συγκριτικά με τους άντρες συναδέλφους τους για την ίδια εργασία. Φέτος, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών θα είναι η 10η Νοεμβρίου.
Ενόψει της συμβολικής αυτής ημέρας, η Věra Jourová Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, ο Nicolas Schmit Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων και η Helena Dalli Επίτροπος Ισότητας πραγματοποίησαν την ακόλουθη κοινή δήλωση:
“Οι γυναίκες και οι άντρες είναι ίσοι.
Καθώς η Ευρώπη επιχειρεί να ανακάμψει οικονομικά από την πανδημία, θα χρειαστούμε όλα τα ταλέντα και τις δεξιότητες που διαθέτουμε για να τα καταφέρουμε.
Παρόλα αυτά οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα σε οικονομικούς όρους για την εργασία τους. Αμείβονται κατά μέσο όρο 86 cents για κάθε ευρώ που αμείβονται οι άντρες σε όλη την Ευρώπη. Οι γυναίκες έτσι εργάζονται 51 ημέρες περισσότερες για να αμειφθούν το ίδιο με τους άντρες συναδέλφους τους.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων καθόλη τη διάρκεια του βίου, όταν οι γυναίκες εισέρχονται στην αγορά εργασίας, όταν προχωρούν στις καριέρες τους, ενώ επιτυγχάνουν την σωστή ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογενειακών υποχρεώσεων. Και όλα αυτά ενώ, για πολλές γυναίκες, μία ζωή απαλλαγμένη από τη βία αποτελεί μία μάχη.
Η πανδημία έχει οξύνει αυτές τις δομικές έμφυλες ανισότητες και τον κίνδυνο φτώχειας. Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην πρώτη γραμμή παροχής των πλέον βασικών και θεμελιωδών υπηρεσιών στην κοινότητα. Είναι επίσης δυσανάλογα παρούσες σε άτυπες μορφές απασχόλησης που δεν καλύπτονται από τα συστήματα κοινωνικής προστασίας.
Αυτό δεν συνιστά απλώς αδικία. Είναι αντίθετο με όσα αντιπροσωπεύει αυτή η Ένωση. Για περισσότερα από 60 χρόνια το δικαίωμα στην ίση αμοιβή είναι ενσωματωμένο στις Συνθήκες της ΕΕ. Στην τρέχουσα συγκυρία, θα χρειαστούν δεκαετίες, ή ακόμη και αιώνες, για να επιτευχθεί η ισότητα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, και θα πρέπει να επιταχύνουμε τις δράσεις μας ώστε να μηδενίσουμε αυτό το μισθολογικό χάσμα.
Εντός του έτους, παρουσιάσαμε την στρατηγική μας για την ισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών στην Ευρώπη με μέτρα για την γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος. Και δεν σταματούμε σε αυτό το σημείο. Οι εναπομείνασες μισθολογικές διακρίσεις και η έμφυλη μεροληψία στην δομή των αμοιβών θα πρέπει να σταματήσουν. Στις ερχόμενες εβδομάδες, θα προτείνουμε την υιοθέτηση δεσμευτικών μέτρων για την μισθολογική διαφάνεια. Οι επαρκείς κατώτατοι μισθοί μπορούν να επιτελέσουν ρόλο στην υποβοήθηση της μείωσης του έμφυλου μισθολογικού χάσματος, καθώς περισσότερες γυναίκες από άντρες αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Η αξία της εργασίας είναι η ίδια είτε πραγματοποιείται από γυναίκα είτε από άντρα.
Αυτό αντιπροσωπεύει αυτή η Ένωση. Αυτή είναι η Ένωση της Ισότητας.”
Ιστορικό
Οι παράγοντες που οδηγούν στο μισθολογικό χάσμα είναι πολλαπλοί: οι γυναίκες εργάζονται συχνότερα σε συνθήκες μερικής απασχόλησης, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εταιρικής “γυάλινης οροφής”, εργάζονται σε χαμηλότερα αμειβόμενους τομείς και χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας εντός των τομέων και συχνά αναλαμβάνουν την πρωταρχική ευθύνη για την φροντίδα των οικογενειών τους ή αμείβονται λιγότερο για την ίδια εργασία ή για εργασία ίσης αξίας.
Εννέα στους δέκα Ευρωπαίους – γυναίκες και άντρες – θεωρούν πώς είναι απαράδεκτο το γεγονός πώς οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άντρες για την ίδια εργασία ή για εργασία ίσης αξίας. Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι συμφωνούν με την μισθολογική διαφάνεια: το 64% έχουν δηλώσει πώς είναι υπέρ της δημοσιοποίησης των μέσων μισθών ανά τύπο εργασίας και φύλο στην εταιρεία που εργάζονται.
Τον Μάρτιο 2020, όπως ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο von der Leyen, η Επιτροπή δημοσιοποίησε την Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2020-2025 η οποία αναλύει τις δράσεις για την γεφύρωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος. Αυτές περιλαμβάνουν πρωτοβουλία για την εισαγωγή ενός δεσμευτικού μέτρου μισθολογικής διαφάνειας. Η Επιτροπή θα εκκινήσει επίσης μία εκστρατεία για να προκαλέσει τα επίμονα στερεότυπα σχετικά με τις γυναίκες, με τον ρόλο τους στην κοινωνία, και την αξία της εργασίας τους. Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε μία δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη λειτουργία και την εφαρμογή του νομικού πλαισίου της ΕΕ για την ίση αμοιβή. Μία σύνοψη των αποτελεσμάτων είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.
Η πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τους επαρκείς κατώτατους μισθούς για τους εργαζόμενους, που υιοθετήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2020, υποστηρίζει την ισότητα των φύλων, βοηθώντας στην γεφύρωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος και οδηγώντας τις γυναίκες εκτός φτώχειας, καθώς περισσότερες γυναίκες αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στην Ευρώπη σε σχέση με τους άντρες.
Ακόμη ένας τρόπος με τον οποίο η Επιτροπή αντιμετωπίζει την υποεκπροσώπηση των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι μέσω της βελτίωσης της ισορροπίας εργασίας-ζωής των εργαζόμενων γονέων και των φροντιστών/φροντιστριών. Τον Ιούνιο του 2019, η ΕΕ υιοθέτησε την Οδηγία για την ισορροπία εργασίας-ζωής , η οποία εισάγει ελάχιστα πρότυπα για τα δικαιώματα στην πατρότητα και την γονική άδεια καθώς και στα δικαιώματα της άδειας των φροντιστών όπως και ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους. Τα κράτη-μέλη έχουν προθεσμία έως τις 2 Αυγούστου του 2022 για την μεταφορά της Οδηγίας αυτής στην εθνική τους νομοθεσία.
Η Σύσταση της Επιτροπής σχετικά με τα πρότυπα για τους φορείς ισότητας, που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2018, άνοιξε τον δρόμο για καλύτερη υποστήριξη για τα θύματα διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μισθολογικής διάκρισης.
Πρόσφατα, ο Οργανισμός της ΕΕ “Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας” (Eurofound), δημοσίευσε μελέτη σχετικά με τα κόστη και τα οφέλη της μισθολογικής διαφάνειας για εταιρείες.
Πηγή: ec.europa.eu
socialpolicy.gr