Ο δρόμος της φύσης – Νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν για τον Μητρικό Θηλασμό

Tο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσίασε την έκθεση «Ο δρόμος της φύσης», στο πλαίσιο του Εορτασμού της Εβδομάδας για τον Μητρικό Θηλασμό (1-7 Νοεμβρίου 2019) στον Εκθεσιακό χώρο της Α.Σ.Κ.Τ. «Νίκος Κεσσανλής».

 

ΕΛΕΝΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ – Αποστασιοποίηση
Φωτογραφία – ξύλο 15 x 20 x 30εκ., 2019.
Το έργο πραγματεύεται τη συναισθηματική απόσταση ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος όταν επιλέγει η ίδια να μη θηλάσει. Ένα σκοτεινό και ψυχρό περιβάλλον πλαισιωμένο με στοιχεία της φύσης, όπου πρωταγωνιστεί η φιγούρα της μητέρας, που κρατά άνευρα το παιδί, υποδηλώνοντας την δυσκολία σύνδεσης μαζί του.

 

“Το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ όλο και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια, συμμετέχει σε δράσεις, προωθεί και ενισχύει συνεργασίες, με Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς ενισχύοντας την παρουσία της στην κοινωνία και στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Το πρόγραμμα «Αλκυόνη: Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού» αποτέλεσε το θεματικό πλαίσιο όπου ομάδα σπουδαστών και αποφοίτων εργάστηκαν και δημιούργησαν εικαστικά έργα με στόχο, μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις και εκφραστικά μέσα, να συμβάλουν στην αλλαγή της κουλτούρας του θηλασμού και στην επιστροφή, όπως διατυπώθηκε εύστοχα στο τίτλο της έκθεσης, στον δρόμο της φύσης.”

Άγγελος Αντωνόπουλος
Κοσμήτορας Σ.Κ.Τ.

 

ΕΛΕΝΗ ΑΣΠΡΟΓΙΑΝΝΗ Κλωστή και σύρμα, 2019. Αντλώντας έμπνευση από την ανατομία του γυναικείου στήθους, επιχείρησα να το ερμηνεύσω, προβάλλοντάς το σαν κάτι φυσικό, μια αιώνια πηγή ζωής, προσπαθώντας παράλληλα να το απενοχοποιήσω και να το αποφορτίσω από την έντονη αντικειμενικοποίησή του από την κοινωνία.

 

“Ο Μητρικός Θηλασμός είναι αναμφίβολα όχι μόνο πηγή τροφής αλλά πηγή ζωής για το βρέφος. Τα οφέλη για την μητέρα και το παιδί τον καθιστούν έναν από τους βασικούς στόχους στη Δημόσια Υγεία. Δυστυχώς από τον προηγούμενο αιώνα πρακτικές και πολιτικές υγείας και εμπορίου, μαζί με σύνθετες και δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες έχουν μειώσει τα ποσοστά του Μητρικού Θηλασμού διεθνώς.

Στη χώρα μας αυτή η μείωση αποτυπώθηκε με την πρώτη Εθνική μελέτη για τον Μητρικό Θηλασμό το 2007. Το γεγονός έδωσε έναυσμα για την έναρξη του προγράμματος ΑΛΚΥΟΝΗ: «Εθνική πρωτοβουλία προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού» (2013 – σήμερα). Στόχοι του προγράμματος ήταν και είναι η υποστήριξη και εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, η αλλαγή των πρακτικών των μαιευτηρίων, η υποστήριξη της μητέρας και της οικογένειας, θεσμικές ρυθμίσεις, αλλά και μια προσπάθεια αλλαγής της κουλτούρας σε σχέση με τον Μητρικό Θηλασμό. Με απόλυτη ικανοποίηση είδαμε στην επαναληπτική μελέτη του 2017 ότι τα ποσοστά μητρικού θηλασμού στην χώρα μας έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Με στόχο δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας στα θέματα μητρικού θηλασμού και με δεδομένο ότι έχει αποτυπωθεί και υμνηθεί στις εικαστικές τέχνες -όπως και στην λογοτεχνία- απευθυνθήκαμε στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ για μια συνεργασία με τους σπουδαστές και απόφοιτους. Αρχική ιδέα ήταν η δημιουργία έκθεσης από νέους καλλιτέχνες, τους οποίους και ενημερώσαμε για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού. Στην έκθεση με τίτλο «Ο δρόμος της Φύσης» είδαμε εμπνευσμένα έργα, υψηλής αισθητικής και ευαισθησίας, και αποφασίσαμε να τα εκδώσουμε ώστε να  μοιραστούμε με περισσότερους την έμπνευση των νέων καλλιτεχνών.”

Ιωάννα Αντωνιάδου – Κουμάτου
Παιδίατρος – Αναπτυξιακή Παιδίατρος,
Διευθύντρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής,
Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΘΕΝΑΣ-Βάζο με λουλούδι 
Γυάλινο ποτήρι, γάλα, ηλιοτρόπιο, 21 x 12 x 6 εκ., 2019.
Όταν η βιομηχανία παρεμβαίνει στη φύση τα αποτελέσματα είναι «μαραμένα». Ένα ποτήρι με νερό που όλοι κάποια στιγμή βάλαμε ένα λουλούδι, τώρα αλλάζει και γεμίζει με γάλα του εμπορίου. Το λουλούδι μαραίνεται συμβολίζοντας τις επιπτώσεις του βιομηχανοποιημένου γάλακτος στον αναπτυσσόμενο οργανισμό.

 

“Λαμβάνοντας έμπνευση από την τρυφερή σχέση μητέρας παιδιού που αναπτύσεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, από τις προσωπικές ή οικογενειακές εμπειρίες θηλασμού, την ανατομία του γυναικείου στήθους, αλλά ακόμα και από τη μυθολογία όπου το μητρικό γάλα υποδηλώνεται ως γενεσιουργός δύναμη αποτύπωσαν την ιδιαίτερη και πολύτιμη φύση του θηλασμού, χρησιμοποιώντας ο καθένας το ιδιαίτερο εικαστικό του λεξιλόγιο.

Τα έργα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση υλοποιήθηκαν με διάφορα μέσα όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, συνδυασμούς ετερόκλητων υλικών και πρακτικές όπως το κέντημα και το πλέξιμο.”

Πέννυ Γκέκα
Ε.ΔΙ.Π. Α ́ Εργαστηρίου Ζωγραφικής

 

 

Κατεβάστε από εδώ το αρχείο

 

Πηγή: epilegothilasmo.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Right To A Better World: Σειρά βίντεο ντοκιμαντέρ του ΠΟΥ σε συνεργασία με την OHCHR

Be the first to comment on "Ο δρόμος της φύσης – Νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν για τον Μητρικό Θηλασμό"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!