Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετίζεται με την πανδημία του COVID-19 και επικεντρώνεται στην ανάγκη ανάκαμψης διασφαλίζοντας πως τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κεντρικής σημασίας σε αυτές τις προσπάθειες. Οι κοινοί παγκόσμιοι στόχοι θα επιτευχθούν μόνο εάν είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ίσες ευκαιρίες για όλους, να αντιμετωπίσουμε τις αποτυχίες που αποκαλύφθηκαν και αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης με αφορμή τον COVID-19, εφαρμόζοντας πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την αντιμετώπιση των παγιωμένων, συστηματικών και διαγενεακών ανισοτήτων, αποκλεισμού και διακρίσεων.
Η κρίση του Covid-19 τροφοδοτήθηκε από την εμβάθυνση της φτώχειας, τις αυξανόμενες ανισότητες, τις διαρθρωτικές και παγιωμένες διακρίσεις και άλλα κενά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόνο τα μέτρα για την κάλυψη αυτών των κενών και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούν να διασφαλίσουν την πλήρη ανάκαμψη και την οικοδόμηση ενός κόσμου που είναι καλύτερος, πιο ανθεκτικός, δίκαιος και βιώσιμος.
Τέλος σε κάθε είδους διάκριση: Οι διαρθρωτικές διακρίσεις και ο ρατσισμός τροφοδότησαν την κρίση του COVID-19. Η ισότητα και η μη-διάκριση είναι βασικές προϋποθέσεις για έναν κόσμο μετά την πανδημία του COVID-19.
Αντιμετώπιση των ανισοτήτων: Για να ανακάμψουμε από την κρίση, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε την πανδημία των ανισοτήτων. Για αυτό, πρέπει να προωθήσουμε και να προστατεύσουμε τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα. Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για μια νέα εποχή.
Ενθάρρυνση της συμμετοχής και της αλληλεγγύης: Από τους ιδιώτες έως τις κυβερνήσεις, από την κοινωνία των πολιτών έως τις τοπικές κοινότητες, ο καθένας έχει έναν ρόλο στην οικοδόμηση ενός κόσμου στην μετα-COVID εποχή, που θα είναι καλύτερος για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Πρέπει να διασφαλιστεί πως οι φωνές των ευάλωτων λαμβάνονται υπόψιν στις προσπάθειες αποκατάστασης.
Προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης: Χρειαζόμαστε βιώσιμη ανάπτυξη για τους ανθρώπους και για τον πλανήτη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Ατζέντα του 2030 και η Συμφωνία του Παρισιού αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας ανάκαμψης που δεν αφήνει κανέναν πίσω.
Πηγή: un.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr