Η Bertelsmann Stiftung (μη-κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα την Γερμανία) δημοσίευσε έκθεση ανασκόπησης των πολιτικών προγραμμάτων πρόληψης για παιδιά, νέους ανθρώπους και οικογένειες σε 12 χώρες της Ευρώπης. |
Η έκθεση παρέχει μία αναλυτική επισκόπηση των προληπτικών εννοιών, δομών και πρακτικών σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων 11 κρατών-μελών της ΕΕ (Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Αγγλία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Ολλανδία, Ισπανία και Σουηδία) με τρείς μελέτες περίπτωσης εις βάθος (για Αυστρία, Γαλλία και Ολλανδία). Η έκθεση αποτελεί τμήμα του έργου Leave no child behind το οποίο λειτουργεί υπό το Bertelsmann Stiftung και την κυβέρνηση του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Το έργο στοχεύει να παράσχει σε όλα τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες ανατροφής και συμμετοχής στην κοινωνία και έχει εμπλέξει 18 δήμους-πρότυπα.
Πώς ορίζεται η πρόληψη;
Η μελέτη ορίζει την πρόληψη ως τις προσπάθειες να διασφαλιστεί η ευημερία των παιδιών και των νέων με στόχο να εγγυηθεί η ανατροφή τους και η επιτυχημένη μετάβαση στην ενηλικιότητα. Η έκθεση εκτιμά πώς οι προληπτικές πολιτικές θα πρέπει να αμβλύνουν τους παράγοντες κινδύνων για τα παιδιά και τις οικογένειές τους – ειδικότερα των πλέον ευάλωτων – και να ενδυναμώνουν τους προστατευτικούς παράγοντες και την ανθεκτικότητα.
Η πρόληψη αποτελεί σημαντικό τμήμα της διεθνούς και ενωσιακής προσέγγισης στις πολιτικές για το παιδί και την οικογένεια. Συμπλέει με τους στόχους που επισημάνθηκαν στις Κατευθυντήριες Οδηγίες της ΕΕ για την Προαγωγή και Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού του 2017, που αποτέλεσε ένα σχέδιο δράσης που καθόριζε τα μέσα με τα οποία τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα αναφορικά με τα δικαιώματα των παιδιών θα μπορούσαν να προωθηθούν στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ.
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης;
Η έκθεση είχε ως εύρημα ότι υφίσταται μεγάλη ποικιλομορφία στα υφιστάμενα προγράμματα πολιτικών στην Ευρώπη. Οι Σκανδιναβικές χώρες (π.χ. Δανία, Φινλανδία και Σουηδία) στηρίζονται σε μία καθολική προσέγγιση και θέτουν σε εφαρμογή προληπτικές πολιτικές που καλύπτουν όλα τα παιδιά και τις οικογένειες, ενώ έτερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης (περιλαμβανομένης της Ιρλανδίας) αξιοποιούν μία στοχευμένη προσέγγιση που εστιάζει σε παιδιά και οικογένειες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη, είτε στοχεύοντας συγκεκριμένες ομάδες ή όσους διαβιούν σε συγκεκριμένες περιοχές. Άλλες χώρες (περιλαμβανομένης της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας) τείνουν να αξιοποιούν μία σύνθεση των δύο προσεγγίσεων.
Μέσω συστάσεων, η έκθεση στοχεύει να εγκαθιδρύσει τα θεμέλια για την ανάπτυξη της πολιτικής πρακτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι κύριες συστάσεις στο πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ περιλαμβάνουν την προώθηση της χρήσης των διαθέσιμων οικονομικών εργαλείων (όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) για την χρηματοδότηση τοπικών πολιτικών πρόληψης.
Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
Πηγή: European Commission – Employment, Social Affairs & Inclusion/News -Recent report outlines preventive policies in 11 EU Member States
socialpolicy.gr