Η Ευρωπαϊκή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη Μετάβαση από την Ιδρυματική στην Κοινοτική Φροντίδα (EEG) ανησυχεί ότι τα Ταμεία Ανάκαμψης της ΕΕ και η προσαρμοσμένη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου δεν θα επιφέρουν επαρκή κοινωνική ένταξη όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Η EEG προτρέπει την ΕΕ να επενδύσει στην κοινωνική ένταξη και σε δίκαιες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Ετήσια Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης (ASGS) για το 2021. Τα προηγούμενα χρόνια, η ASGS ήταν ο οδηγός για τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε ένα νέο εργαλείο μαζί με την ASGS – το μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF).
Μετά από μια περίοδο οικονομικής στασιμότητας, ο στόχος της επένδυσης στην οικονομική ανάκαμψη φαίνεται καλός. Το 37% της επένδυσης θα πραγματοποιηθεί επίσης στην «πράσινη μετάβαση» και το 20% θα τονώσει την «ψηφιακή οικονομία». Αυτό που λείπει, ωστόσο, είναι στόχοι για επενδύσεις στην κοινωνική ένταξη ή μηχανισμούς προστασίας για την αποφυγή, για παράδειγμα, επενδύσεων σε φορείς ιδρυματικής φροντίδας.
Υπάρχει σαφής κίνδυνος πώς η κοινωνική ένταξη και προστασία θα παραβλεφθεί, ακόμη και από πόρους που συμβάλλουν άμεσα στον διαχωρισμό. Η ανανέωση ή αποκατάσταση των «ιδρυμάτων φροντίδας» μπορεί να θεωρηθεί από ορισμένους ως κατάλληλη στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης» και να λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ. Η επακόλουθη βλάβη στη ζωή και τα δικαιώματα των ανθρώπων θα ήταν σαφής παραβίαση των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ.
Ενώ το κατευθυντήριο κείμενο γύρω από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) αναφέρεται στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων ως πυξίδα, δεν υπάρχουν ισχυρές εγγυήσεις για να διασφαλιστεί ότι όλες οι επενδύσεις είναι σύμφωνες με τον Πυλώνα ή με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (UNCRPD).
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές κοινωνικές υπηρεσίες αντιμετώπισαν σημαντικές προκλήσεις, όπως αυξημένες δαπάνες παράλληλα με ασταθή ή μειωμένη χρηματοδότηση και έλλειψη προσωπικού, που θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχεια και τη βιωσιμότητα της υποστήριξης.
Ο RRF πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις και να παράσχει εγγυήσεις για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε δυναμικές και ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες φροντίδας στην κοινότητα, σύμφωνα με τις αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
Επομένως, όλες οι εύλογες επενδύσεις πρέπει να διοχετεύονται προς την ανάπτυξη και την ενίσχυση των υπηρεσιών που βασίζονται στην οικογένεια και την κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών υπηρεσιών για τη διατήρηση των παιδιών και των οικογενειών τους μαζί, και την προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης.
Πηγή: mhe-sme.org
Του: Jonas Bull, Policy & Research officer
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr