Μισθολογική κινητικότητα στην Ελλάδα (2008 – 2014)
Εισαγωγή
Είναι γνωστό ότι η μεγάλη ύφεση της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2008-2014 είχε δραματικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, οδηγώντας σε συρρίκνωση τόσο της απασχόλησης όσο και των αποδοχών των εργαζομένων.
Πώς όμως ακριβώς μεταβλήθηκε η κατανομή αμοιβών των μισθωτών στα χρόνια της κρίσης; Πόσο ομοιόμορφες ήταν οι απώλειες; Ποιες ανακατατάξεις σημειώθηκαν στη μισθολογική κλίμακα; Ποιοι (και πόσοι) εργαζόμενοι βελτίωσαν τη σχετική τους θέση ‒ είτε επειδή υπέστησαν χαμηλότερες περικοπές είτε επειδή κατέγραψαν αυξήσεις; Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά τους, των επιχειρήσεων που τους απασχολούσαν, των κλάδων στους οποίους δραστηριοποιούνταν; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η μελέτη αυτή.
Η πρωτοτυπία της μελέτης είναι ότι αξιοποιεί μια πολύ μεγάλη βάση δεδομένων από το πληροφοριακό σύστημα του ΙΚΑ, για το σύνολο των ασφαλισμένων (σχεδόν 2 εκατ. παρατηρήσεις) σε διάστημα εξίμισι ετών (Μάιος 2008-Νοέμβριος 2014), περίοδος που συμπίπτει με τη βαθύτερη κρίση της ελληνικής οικονομίας στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.
Τα δεδομένα καταγράφουν λεπτομερώς το ιστορικό ασφάλισης και τις αμοιβές, κάνοντας διάκριση μεταξύ τακτικών και μη αποδοχών και επιτρέποντας έτσι την παρακολούθηση της πορείας των ίδιων ασφαλισμένων στον χρόνο.
Η δομή της μελέτης έχει ως εξής:
Μετά τη σύντομη αυτή Εισαγωγή, η Ενότητα 2 παρουσιάζει την επισκόπηση της βιβλιογραφίας.
Η Ενότητα 3 εξετάζει την εξέλιξη της απασχόλησης των μισθωτών (της ασφάλισης στο ΙΚΑ) και των αμοιβών, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της επιχείρησης ή του εργαζομένου: ανά φύλο, ηλικία, περιφέρεια, κλάδο, ανάλογα με τη συνέχεια της απασχόλησης ή όχι στη διάρκεια των εξίμισι ετών, σε εμπορεύσιμους και μη κλάδους, σε μικρές ή μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, σε ειδικότητες με υψηλό ή χαμηλό κίνδυνο αυτοματοποίησης, χωριστά για το σύνολο των ασφαλισμένων και για όσους εργάζονταν με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.
Η Ενότητα 4 αναλύει τις ανακατατάξεις της κλίμακας αμοιβών, την εξέλιξη της ανισότητας, του δείκτη χαμηλών αμοιβών, καθώς και της κινητικότητας των αμοιβών στη διάρκεια της κρίσης.
Η τελευταία ενότητα συνοψίζει τα κυριότερα ευρήματα, καθώς και τη συμβολή της μελέτης στην καλύτερη κατανόηση των πρόσφατων αλλαγών στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα
Διαβάστε τη μελέτη εδώ | μισθολογική κινητικότητα στην Ελλάδα (2008-2014)
Πηγή: Η μισθολογική κινητικότητα στην Ελλάδα (2008-2014) , ISBN: 978-618-5483-02-9, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ, Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων