Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται τη συμμετοχή των γυναικών και κοριτσιών.
Οι γυναίκες έχουν ηγηθεί πρωτοποριακών ερευνών στους τομείς της δημόσιας υγείας, των εμβολίων, των θεραπειών και των καινοτόμων τεχνολογιών ενώ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της απόκρισης για τον COVID-19 ως επιστημόνισσες – από την κατανόηση του ιού και τον έλεγχο της εξάπλωσής του, έως την ανάπτυξη διαγνωστικών εξετάσεων και εμβολίων, ως επαγγελματίες υγείας κ.α.
Παρόλα αυτά, το έμφυλο χάσμα στην επιστήμη και την τεχνολογία κρατά τις γυναίκες πίσω. Σύμφωνα με την επικείμενη έκθεση της Unesco για την Επιστήμη, μόνο το 33% των ερευνητών είναι γυναίκες, παρά το γεγονός πως αντιπροσωπεύουν το 45% και το 55% των φοιτητών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο αντίστοιχα, και το 44% εξ αυτών είναι εγγεγραμμένες σε διδακτορικά προγράμματα. Ενώ το 70% των επαγγελματιών υγείας και των κοινωνικών λειτουργών είναι γυναίκες, αμείβονται κατά 11% λιγότερο από τους άντρες ομόλογους τους.
Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη αφορά τις “Γυναίκες επιστημόνισσες στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του Covid-19″.
Η πανδημία του Covid-19 συνεχίζει να αμβλύνει τις υπάρχουσες έμφυλες ανισότητες, ιδιαίτερα για τις γυναίκες επιστημόνισσες στα πρώιμα στάδια της καριέρας τους. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αναγνωρίσουμε τη συμβολή των γυναικών στην επιστήμη, να σπάσουμε τα στερεότυπα και να υπερνικήσουμε τις διακρίσεις, προκειμένου οι γυναίκες και τα κορίτσια να συνεχίσουν να σταδιοδρομούν στον χώρο των STEM επιστημών.
Για να είναι πραγματικά μετασχηματιστικές, οι πολιτικές και τα προγράμματα για την ισότητα των φύλων, θα πρέπει να εξαλείψουν τα έμφυλα στερεότυπα μέσω της εκπαίδευσης, να αλλάξουν τις κοινωνικές νόρμες, να προωθήσουν θετικά πρότυπα γυναικών επιστημονισσών και να οικοδομήσουν την ευαισθητοποίηση στα υψηλότερα επίπεδα λήψης αποφάσεων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν συμμετέχουν μόνο στα πεδία STEM, αλλά έχουν τη δύναμη να καθοδηγούν και να καινοτομούν όπως και να υποστηρίζονται από εργασιακές πολιτικές και οργανωσιακές κουλτούρες που διαβεβαιώνουν την ασφάλειά τους και λάμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες τους ως γονείς, ενθαρρύνοντας τες να προοδεύσουν σε αυτές τις σταδιοδρομίες.
Πρόσφατα ευρήματα έρευνας σε 17 χώρες υπογραμμίζουν ότι οι νέες γυναίκες θέλουν επειγόντως περισσότερη κυβερνητική δράση, με το 75% των ερωτηθεισών γυναικών ηλικίας 18-24 ετών να αναμένουν από την κυβέρνησή τους να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την ισότητα των φύλων.
Phumzile Mlambo-Ngcuka, Executive Director of UN Women, and Audrey Azoulay, Director-General of UNESCO (Joint message on the occasion of the International Day of Women and Girls in Science).
Πηγές: unwomen.org, un.org, unesco.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.