Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει έμφαση στους πόρους για τη συνέχιση του κρίσιμου έργου της πρόληψης του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM) και της παροχής υγειονομικής περίθαλψης σε κορίτσια και γυναίκες που κινδυνεύουν ή επηρεάζονται από την πρακτική – κατά τη διάρκεια του COVID-19 και μετά.
Ο εορτασμός της ετήσιας διεθνούς ημέρας μηδενικής ανοχής για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM) στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 είναι μια έγκαιρη υπενθύμιση του κρίσιμου ρόλου του τομέα της υγείας στην εξάλειψη αυτής της παραβίασης του δικαιώματος στην υγεία και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών.
Από την παροχή προληπτικών υπηρεσιών σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας έως τη διασφάλιση της υψηλότερης δυνατής ποιότητας φροντίδας για γυναίκες και κορίτσια που έχουν ήδη υποβληθεί στην πρακτική FGM, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης είναι ισχυροί παράγοντες για αλλαγή και παροχή υπηρεσιών στις κοινότητές τους.
Ο Π.Ο.Υ. και το ερευνητικό πρόγραμμα HRP (the UNDP/UNFPA/UNICEF/WHO/World Bank Special Programme of Research, Development and Research Training in Human Reproduction), συνεργάζονται με εθνικά ερευνητικά ιδρύματα στη Γουινέα, την Κένυα και τη Σομαλία για να μελετήσουν την αποτελεσματικότητα ενός πακέτου πρόληψης και υπηρεσιών φροντίδας των συστημάτων υγείας στα πλαίσια της αντιμετώπισης του FGM.
Το πακέτο περιλαμβάνει διαδραστική εκπαίδευση σε νοσηλευτές/νοσηλεύτριες και μαίες/μαιευτές για την ανάπτυξη δεξιοτήτων για παροχή επικοινωνίας με επίκεντρο τον άνθρωπο για την πρόληψη του FGM. Η ενδυνάμωση των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης να επικοινωνούν αποτελεσματικά, με ενσυναίσθηση και με ευαίσθητο τρόπο είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και τη θεραπεία του FGM – και γενικότερα για τη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης για τις γυναίκες.
Η πρόσβαση σε σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της φροντίδας του FGM, μπορεί να έχει περιοριστεί κατά τη διάρκεια των εθνικών lockdowns λόγω της πανδημίας. Τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο απομονωμένες και να χάνουν τις υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας του FGM. Η συνεχιζόμενη πίεση στις υπηρεσίες υγείας μπορεί να έχει μειώσει την επαγρύπνηση από τις τοπικές αρχές σε χώρες όπου υπάρχουν νόμοι κατά αυτής της επιβλαβούς πρακτικής.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξάνουν το κίνδυνο των κοριτσιών και γυναικών για ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων (FGM).
Η πρακτική FGM είναι μια ακραία μορφή διάκρισης κατά των γυναικών, που αντικατοπτρίζει τη βαθιά ριζωμένη ανισότητα των φύλων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η COVID-19 επιδεινώνει τις υφιστάμενες έμφυλες και κοινωνικές ανισότητες. Ο Π.Ο.Υ. επιβεβαιώνει σθεναρά ότι οι επιλογές και τα δικαιώματα των γυναικών στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη πρέπει να γίνονται σεβαστά, ανεξάρτητα από την πανδημία ή την κατάσταση υγείας τους σε σχέση με τον COVID-19.
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις πολυτομεακές προσπάθειες για την εξάλειψη του FGM έως το 2030, προσπαθώντας να διασφαλίσουν ότι παρέχεται ποιοτική φροντίδα για κορίτσια και γυναίκες με επιπλοκές στην υγεία τους εξαιτίας του FGM, σύμφωνα με τα μέτρα ασφαλείας του Π.Ο.Υ. για τον COVID 19 και την καθοδήγηση του οργανισμού για την κλινική διαχείριση του FGM.
Η παγκόσμια δέσμευση για Καθολική Κάλυψη Υγείας (UHC) είναι μια ευκαιρία για επαναφορά των ίδιων των θεμελίων των συστημάτων υγείας. Η συμπερίληψη του FGM στην επίτομη συλλογή του Π.Ο.Υ. για την Καθολική Κάλυψη Υγείας (WHO UHC Compendium) υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθούν τα προγράμματα που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τις επιπλοκές στην υγεία από το FGM καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Το FGM επιφέρει ένα τεράστιο ανθρώπινο κόστος (αναπηρία) στα κορίτσια και τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, καθώς και ένα οικονομικό, όπως υποδεικνύει ο υπολογιστής κόστους για το FGM του Π.Ο.Υ. Η εξάλειψη αυτής της επιβλαβούς πρακτικής είναι ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες προσπάθειες ισχυρότερης ανάκαμψης.
Πηγή: who.int
Απόδοση/Επιμελεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr