Η πρώτη αντίδραση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ανακοίνωση της Τουρκίας για απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ήρθε από τη Γενική Γραμματέα Marija Pejčinović Burić.
“Η ανακοίνωση της Τουρκίας για απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βία κατά των γυναικών, είναι μια καταστροφική είδηση.
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης καλύπτει 34 χώρες της Ευρώπης και θεωρείται ευρέως ως ο χρυσός κανόνας για τις διεθνείς προσπάθειες προστασίας των γυναικών και των κοριτσιών από τη βία που αντιμετωπίζουν καθημερινά στις κοινωνίες μας.
Αυτή η κίνηση είναι μια τεράστια οπισθοδρόμηση σε αυτές τις προσπάθειες και ακόμη πιο θλιβερή, διότι θέτει σε κίνδυνο την προστασία των γυναικών στην Τουρκία, σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής. “
Ο Γερμανός Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas, πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Rik Daems, σε μια κοινή δήλωση που ακολούθησε αυτήν της Γενικής Γραμματέως, ανέφεραν τα εξής:
“Η Τουρκία ήταν το πρώτο κράτος μέλος που επικύρωσε το 2012 τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία τέθηκε για υπογραφή στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της τουρκικής προεδρίας του Οργανισμού πριν από 10 χρόνια. Και το έπραξε με ομόφωνη ψηφοφορία στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση.
Λυπούμαστε βαθιά για την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση που υποστηρίζεται ευρέως στη χώρα, χωρίς καμία κοινοβουλευτική συζήτηση.
Υπενθυμίζουμε ότι ο σκοπός της Σύμβασης είναι η πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, η προστασία των θυμάτων και η δίωξη των δραστών. Διατηρεί το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα των γυναικών σε μια ζωή απαλλαγμένη από τη βία.
Η αποχώρηση από τη Σύμβαση θα στερούσε από την Τουρκία και τις γυναίκες της Τουρκίας ένα ζωτικό εργαλείο για την καταπολέμηση της βίας.
Καλούμε λοιπόν τις τουρκικές αρχές να μην αποδυναμώσουν το διεθνές σύστημα προστασίας των γυναικών από τη βία που έχει θεσπιστεί με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ».
Πηγή: coe.int
socialpolicy.gr