Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησαν από τη νέα διακυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) να υιοθετήσει ευρείες μεταρρυθμίσεις για τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και την αντιμετώπιση του συστημικού ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.
Και πρόσθεσαν πως οι πληγείσες κοινότητες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη διαμόρφωση αυτών των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να περιλαμβάνουν την εκτροπή της χρηματοδότησης από την αστυνόμευση προς εναλλακτικά μέτρα ασφαλείας.
«Έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες μας για την υπέρμετρη χρήση βίας από την πλευρά της αστυνομίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο ειρηνικών διαδηλώσεων και για τη χρήση θανάσιμης βίας εναντίον ατόμων που δεν συνιστούσαν απειλή για τη ζωή κατά την αστυνομική επέμβαση.
Σε αυτήν την περίοδο πολιτικής αλλαγής, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ξεκινήσουν εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας και του συστημικού ρατσισμού».
Χρήση υπερβολικής βίας
Οι αφροαμερικανικές κοινότητες έχουν από καιρό επικρίνει την αστυνομική βαρβαρότητα και το φυλετικό χαρακτηρισμό.
Το ζήτημα κέντρισε την παγκόσμια προσοχή πέρυσι όταν ξέσπασαν διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ, μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του άοπλου αφροαμερικανού του οποίου ο θάνατος επήλθε κατά την αστυνομική κράτηση και υπάρχει καταγεγραμμένος σε βίντεο.
Οι εμπειρογνώμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαιρέτισαν μια πρόσφατη έκθεση σχετικά με την απόκριση στις διαμαρτυρίες στην πόλη της Φιλαδέλφεια, η οποία διαπίστωσε ότι οι αρχές δεν κατάφεραν να σχεδιάσουν επαρκώς την απόκριση στις διαδηλώσεις και ότι είχε γίνει χρήση υπέρμετρης βίας, προτρέποντας και άλλους δήμους να αξιολογήσουν την απόκρισή τους και τους ισχυρισμούς για συστημικό ρατσισμό.
«Στη Φιλαδέλφεια, όπως και σε άλλα μέρη της χώρας όπου έλαβαν χώρα διαμαρτυρίες για το Black Lives Matter, οι παρεμβάσεις επιβολής του νόμου δεν περιορίστηκαν σε περιοχές όπου φέρεται να σημειώθηκαν λεηλασίες και βανδαλισμοί», ανέφεραν. «Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες και χρησιμοποίησαν αδιακρίτως σπρέι πιπεριού από πολύ κοντινή απόσταση προς διαδηλωτές, κατοίκους και παρευρισκόμενους. Δακρυγόνα προσγειώθηκαν ακόμη και σε αυλές σπιτιών τραυματίζοντας παιδιά. “
Αναθεώρηση των νόμων για τη χρήση θανάσιμης βίας
Οι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν επίσης ανησυχία για το γεγονός πως οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ επιτρέπεται να χρησιμοποιούν θανάσιμη βία όποτε αυτό θεωρείται «λογικό», ζητώντας επειγόντως την αναθεώρηση των σχετικών νομικών και πολιτικών πλαισίων ώστε να ανταποκρίνονται προς τα καθιερωμένα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Η χρήση δυνητικά θανάσιμης βίας αποτελεί ένα ακραίο μέτρο, στο οποίο μπορεί κανείς να προσφύγει μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο για την προστασία της ζωής ή την πρόληψη σοβαρού τραυματισμού από επικείμενη απειλή», δήλωσαν. «Ομοίως, λιγότερο θανατηφόρα όπλα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό την επιφύλαξη αυστηρών απαιτήσεων αναγκαιότητας και αναλογικότητας, σε καταστάσεις όπου τα λιγότερο επιβλαβή μέτρα θα ήταν αναποτελεσματικά».
Ζήτησαν επίσης τη μεταρρύθμιση των νόμων και των πολιτικών σχετικά με τη χρήση δακρυγόνων, σπρέι πιπεριού και άλλων «λιγότερο θανατηφόρων όπλων» κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών.
«Η επέκταση και η ακατάλληλη ρύθμιση στη χρήση των λιγότερο θανατηφόρων όπλων εγείρουν σοβαρές και δραματικές ανησυχίες για το σεβασμό του δικαιώματος στη ζωή και του δικαιώματος απαλλαγής από βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση», ανέφεραν.
«Μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο και το έχουν κάνει. Μπορούν να βλάψουν και να τραυματίσουν τρομερά, οδηγώντας σε μόνιμη αναπηρία. “
Κατά της «στρατιωτικοποίησης» της αστυνομίας
Σημειώνοντας την αυξημένη «στρατιωτικοποίηση» της αστυνόμευσης, οι ειδικοί δήλωσαν ότι η χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού από την επιβολή του νόμου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, προσθέτοντας ότι μελέτες δείχνουν ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός και τα τεθωρακισμένα οχήματα δεν μειώνουν το έγκλημα ούτε αυξάνουν την ασφάλεια των αστυνομικών.
Με τα πλημμελήματα να αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των συλλήψεων στις ΗΠΑ, οι εμπειρογνώμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν ότι η μείωση των «περιττών αλληλεπιδράσεων» μεταξύ της αστυνομίας και των μελών της κοινότητας θα οδηγούσε σε μείωση της βίας και των θανάτων.
«Έχουμε δει πολλές δολοφονίες της αστυνομίας που προέκυψαν από αστυνομικές ενέργειες που σχετίζονταν με μικρά αδικήματα. Τα μη σοβαρά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παραβιάσεων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω μηχανισμών εκτός του ποινικού νομικού συστήματος », συνέστησαν.
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η διασφάλιση της ισότητας και της δικαιοσύνης στην επιβολή του νόμου θα απαιτήσει τη συμμετοχή των πληγεισών κοινοτήτων, οι οποίες πρέπει να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του πλαισίου της αστυνόμευσης και των σχετικών μεταρρυθμίσεων.
«Οι μεταρρυθμίσεις στην αστυνόμευση θα πρέπει να υιοθετήσουν γνήσια και ουσιαστικά μέτρα για την εξάλειψη του συστημικού ρατσισμού στην αστυνόμευση, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων ενάντια σε φυλετικές, εθνοτικές και άλλες μειονότητες, μεταβιβάζοντας πόρους από τους υφιστάμενους προϋπολογισμούς αστυνόμευσης και επανεπενδύοντας σε εναλλακτικούς κοινωνικούς και οικονομικούς πόρους που είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια αυτών των κοινοτήτων».
Ο ρόλος των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ
Οι 18 εμπειρογνώμονες που εξέδωσαν την έκθεση διορίστηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για να παρακολουθούν και να αναφέρουν συγκεκριμένα θεματικά ζητήματα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται μέλη μιας ομάδας εργασίας που μελετά τις φυλετικές διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής παγκοσμίως.
Οι εμπειρογνώμονες δεν αποτελούν προσωπικό του ΟΗΕ, ούτε αμείβονται από τον Οργανισμό.
Πηγή: news.un.org
Απόδοση: Τομπέα Ελένη
Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας
socialpolicy.gr