H Παγκόσμια Έκθεση για την Εμπορία και Παράνομη Διακίνηση Ανθρώπων 2020 είναι η πέμπτη αντίστοιχη έκθεση υπό την εντολή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών μέσω του Παγκόσμιου Σχεδίου Δράσης 2010 για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων.
Καλύπτει 148 χώρες και παρέχει μια επισκόπηση των μοτίβων και ροών του trafficking σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, βασιζόμενη κυρίως σε περιστατικά εμπορίας και διακίνησης που εντοπίστηκαν μεταξύ του 2016 και 2019. Καθώς η UNODC έχει προβεί σε συστηματική συλλογή δεδομένων αναφορικά με το trafficking σε ανθρώπους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, οι πληροφορίες των σχετικών τάσεων παρουσιάζονται για μία ευρεία εμβέλεια δεικτών.
Όπως και για τα προηγούμενα έτη (για παράδειγμα δείτε την Παγκόσμια Έκθεση για την Εμπορία και Παράνομη Διακίνηση Ανθρώπων 2018), η συγκεκριμένη έκδοση παρουσιάζει μία παγκόσμια “εικόνα” των μοτίβων και των ροών trafficking (Κεφάλαιο 1), σε συνδυασμό με λεπτομερείς αναλύσεις σε περιφερειακό επίπεδο (Κεφάλαιο 6) όπως και το προφίλ των χωρών.
Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη Έκθεση παρέχει τρία θεματικά κεφάλαια. Το Κεφάλαιο 2 της Έκθεσης διερευνά τους τρόπους με τους οποίους οι δυσμενείς κοινωνικοικονομικές συνθήκες αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους διακινητές για την στρατολόγηση και εκμετάλλευση θυμάτων. Το τρίτο κεφάλαιο επεκτείνει την ανάλυση στα μοτίβα του παιδικού trafficking και την επίδραση που έχουν η ακραία φτώχεια, οι κοινωνικές νόρμες και τα οικογενειακά υπόβαθρα σε αυτή τη μορφή εμπορίας και διακίνησης.
Εν συνεχεία, το τέταρτο κεφάλαιο εστιάζει στο trafficking για εξαναγκαστική εργασία και διερευνά τους ειδικότερους οικονομικούς τομείς που είναι περισσότερο ευάλωτοι στο trafficking. Τέλος, το πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζει τα αναδυόμενα μοτίβα των διαδικτυακών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται από τους διακινητές για να καταστήσουν πιο εύκολη την στρατολόγηση και εκμετάλλευση των θυμάτων.
Στατιστικά Στοιχεία
Το 2018 περίπου 50.000 θύματα trafficking εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν από 148 χώρες. Πάντως, δοθείσης της κρυφής φύσης αυτού του εγκλήματος, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Η Έκθεση δείχνει πώς οι διακινητές στοχεύουν ειδικότερα τους πλέον ευάλωτους ανθρώπους, όπως τους μετανάστες και τους ανθρώπους δίχως εργασία. Η ύφεση που έχει προκληθεί από την πανδημία COVID-19 θα εκθέσει πιθανότατα ακόμη περισσότερους ανθρώπους στον κίνδυνο trafficking.
Κεφάλαια Έκθεσης 2020
- Παγκόσμια Επισκόπηση
- Κοινωνικο-οικονομικοί Παράγοντες και Κίνδυνοι μέσω της Προκληθείσας από την COVID-19 Ύφεσης
- Παιδιά – Ένας εύκολος στόχος
- Trafficking για Εξαναγκαστική Εργασία – Η Οικονομία
- Χρήση του Διαδικτύου από τους Διακινητές – Πεδία Διαδικτυακής Εκμετάλλευσης
- Επισκόπηση σε Περιφερειακό Επίπεδο
Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
Πηγή / Σύνδεσμος για τα Κείμενα της Έκθεσης: https://www.unodc.org/unodc/data-and-analysis/glotip.html
socialpolicy.gr