Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020, οι νέοι έδειξαν την μαζική υποστήριξή τους στο κίνημα #BlackLivesMatter, που προσέλκυσε εκατομμύρια διαδηλωτές παγκοσμίως. Κύματα νέων ανθρώπων, κυρίως εφήβων και ατόμων στην δεύτερη δεκαετία της ζωής τους, συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κινητοποίησαν τη συμμετοχή στις διαμαρτυρίες, καλώντας τους συνομηλίκους τους να μιλήσουν και να υπερασπιστούν τα ίσα δικαιώματα για όλους/όλες.
Ο ακτιβισμός τους ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτος στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, η οποία είχε περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις σε πολλές χώρες. Καθώς ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται στις αρχές του 2020, μια παράλληλη πανδημία εξαπέλυσε το μίσος, τη βία και τον φόβο εναντίον ορισμένων εθνοτικών ομάδων και εθνικοτήτων. Γρήγορα κατέστη σαφές ότι οι έντονες ανισότητες, μερικές φορές ριζωμένες στον ρατσισμό, είχαν υποβάλει ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής, αυτόχθονες λαούς και έγχρωμους ανθρώπους σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και θανάτου.
Πολλοί από τους νέους που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από μειονότητες, έρχονται τώρα αντιμέτωποι με την αύξηση των φυλετικών διακρίσεων, μαζί με τις σοβαρές διακοπές στην εκπαίδευσή τους, τις μειωμένες προοπτικές απασχόλησης και την περιορισμένη ικανότητα συμμετοχής τους στη δημόσια ζωή, η οποία εμποδίζει την ατομική και κοινωνική τους ενδυνάμωση.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού, «Η νεολαία στέκεται ενάντια στον ρατσισμό», αποσκοπεί στην προώθηση μιας παγκόσμιας κουλτούρας ανοχής, ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων και καλεί τον καθένα/καθεμία από μας να σταθεί ενάντια στις φυλετικές προκαταλήψεις και μισαλλοδοξίες.
Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια κοινότητα εορτάζει τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων στις 21 Μαρτίου, την ημέρα που η αστυνομία στο Sharpeville της Νότιας Αφρικής, πυροβόλησε και σκότωσε 69 άτομα σε μια ειρηνική διαδήλωση κατά του νόμου του απαρτχάιντ το 1960. |
Πηγές: standup4humanrights.org, un.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr