Αθήνα, 27 Απριλίου 2021 – Η IRC εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της, ως προς την υγεία και ευημερία περίπου 600 προσφύγων/ισσών στη Λέσβο, οι οποίοι/ες μεταφέρονται από το δημοτικό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Καρά Τεπέ – έναν ασφαλή χώρο για τους ιδιαίτερα ευάλωτους αιτούντες/ούσες άσυλο – στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι, που κατασκευάστηκε πρόσφατα ως έκτακτο μέτρο στέγασης προσφύγων/ισσών μετά από τη φωτιά της Μόριας.
Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, οι αρχές ξεκίνησαν τη μεταφορά οικογενειών, εγκύων, ατόμων με προβλήματα όρασης, ακοής ή ομιλίας και ατόμων με αναπηρίες σε μια περιοχή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Μαυροβουνίου, στο οποία δεν υφίσταται ασφαλής και αξιοπρεπής στέγαση, ούτε συνεχής παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Το γεγονός αυτό καθίσταται ιδιαίτερα ανησυχητικό εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου η διαφύλαξη της υγιεινής είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Από το 2015, η IRC δραστηριοποιείται στο Καρά Τεπέ για να παράσχει ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ζωτικής σημασίας για την ευημερία των αιτούντων/ουσών άσυλο. Σε αυτό τον καταυλισμό, τα παιδιά μπορούσαν να παίξουν σε παιδική χαρά, να πάνε στο νηπιαγωγείο και να παρακολουθήσουν μαθήματα.
Η Δήμητρα Καλογεροπούλου, Διευθύντρια της IRC Ελλάδας, δήλωσε:
«Η μεταφορά ευάλωτων προσφύγων από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στο νέο Κέντρο Υποδοχής στη Λέσβο είναι βαθιά προβληματική. Οι συνθήκες σε αυτόν το νέο καταυλισμό- ο οποίος είχε προταθεί ως προσωρινή λύση μετά την πυρκαγιά στη Μόρια – παραμένουν ακατάλληλες και επικίνδυνες, ειδικά για ανθρώπους με ιδιαίτερες ευαλωτότητες, όπως αυτοί που διέμεναν στο Καρά Τεπέ. Κάποιες από τις ελλείψεις αφορούν την αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, προσβάσιμες τουαλέτες για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, ουρές αναμονής για παραλαβή φαγητού και διαμονή σε σκηνές.
«Αν και αναμενόταν, το κλείσιμο του Καρά Τεπέ εξακολουθεί να είναι ένα πλήγμα για την αξιοπρέπεια των αιτούντων/ουσών άσυλο που φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης. Μετά το κλείσιμο του ανεξάρτητου κέντρου στέγασης, ΠΙΚΠΑ, τον περασμένο Οκτώβριο και το επερχόμενο πέρας του προγράμματος παροχής στέγασης ΕΣΤΙΑ τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, οι αιτούντες/ούσες άσυλο στη Λέσβο δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να ζουν σε σκηνές. Για ακόμη μια φορά, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής. Η IRC προτρέπει τις ελληνικές αρχές να εγγυηθούν ασφαλή και αξιοπρεπή στέγαση για όλους/ες και να διασφαλίσουν ότι εξαιρετικά ευάλωτα άτομα θα έχουν πρόσβαση σε στέγαση που δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους».
Η IRC ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα το 2015, ανταποκρινόμενη στην περίοδο μεταναστευτικής αιχμής στην Ευρώπη. Αυτό που ξεκίνησε ως απόκριση έκτακτης ανάγκης στο νησί της Λέσβου επεκτάθηκε άμεσα στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σε καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα. Σήμερα, η IRC παρέχει υπηρεσίες στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Αθήνα.
Τα προγράμματα στη Λέσβο περιλαμβάνουν υποστήριξη στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων/ισσών στο Καρά Τεπέ, όπου οι ομάδες της IRC παρέχουν υποστήριξη και διαχείριση της εγκατάστασης, υποδομές υδροδότησης και αποχέτευσης, καθώς και διανομή μη βρώσιμων ειδών πρώτης ανάγκης και μεταφορά στους διαμένοντες/ουσες.