Οι χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν εύρωστα και ανθεκτικά συστήματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία (OSH) που θα ελαχιστοποιούν τους κινδύνους για όλο τον κόσμο της εργασίας σε περίπτωση μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία, αναφέρει η Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας (ILO) στην νέα της έκθεση για την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.
Αυτό θα απαιτήσει επενδύσεις σε υποδομές ασφάλειας και υγείας στην εργασία και ενσωμάτωσή τους σε συνολικά εθνικά σχέδια ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ούτως ώστε η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων να προστατεύεται και να υποστηρίζεται η συνεχής λειτουργία των επιχειρήσεων.
Η έκθεση, Anticipate, prepare and respond to crises. Invest now in resilient OSH systems, εξετάζει την πρόληψη και τη διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με την πανδημία και αναλύει άλλους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια που σχετίζονται με τις μεταβαλλόμενες ρυθμίσεις εργασίας που προκύπτουν από τα μέτρα ελέγχου του ιού.
Περιγράφει τους κρίσιμους ρόλους που έπαιξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι θεσμοί και τα ρυθμιστικά πλαίσια επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, οι μηχανισμοί συμμόρφωσης, οι υπηρεσίες υγείας και συμβουλευτικής, τα δεδομένα, η έρευνα και η κατάρτιση.
Από την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19, οι εργαζόμενοι σε συγκεκριμένους τομείς, όπως της επείγουσας ανάγκης, της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι στον κίνδυνο μόλυνσης. Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση, 7.000 επαγγελματίες υγείας έχουν χάσει τις ζωές τους από το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ 136 εκατομμύρια επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον COVID-19 μέσω της εργασίας τους. |
Οι πιέσεις και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν επιπτώσεις και στην ψυχική τους υγεία: ένας στους πέντε επαγγελματίες υγείας παγκοσμίως έχει αναφέρει συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.
Όπως οι τομείς της υγείας και της περίθαλψης, έτσι και πολλοί άλλοι χώροι εργασίας υπήρξαν πηγές εστιών COVID-19, όταν το προσωπικό βρίσκεται σε κλειστά περιβάλλοντα ή περνάει πολύ χρόνο ο ένας/μια κοντά στον/στην άλλο/άλλη, όπως σε κοινόχρηστα καταλύματα ή σε μέσα μεταφοράς.
Αναλύοντας τα ζητήματα υγείας που προκύπτουν από τη δραματική αύξηση της τηλεργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η έκθεση αναφέρει ότι ενώ η τηλεργασία ήταν απαραίτητη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, τη διατήρηση θέσεων εργασίας και της συνέχισης λειτουργίας των επιχειρήσεων όπως και την αύξηση της ευελιξίας των εργαζομένων, έχει επίσης θολώσει τις γραμμές μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής. Εξήντα πέντε τοις εκατό των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν από την ILO και το Δίκτυο GH OS20 ανέφεραν ότι το ηθικό των εργαζομένων ήταν δύσκολο να διατηρηθεί κατά την τηλεργασία.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν να ανταποκριθούν στις επίσημες απαιτήσεις για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, επειδή πολλές δεν διέθεταν τους πόρους να προσαρμοστούν στις απειλές που θέτει η πανδημία.
Στην άτυπη οικονομία, πολλοί από τους 1,6 δισεκατομμύρια εργαζομένους, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, συνέχισαν να εργάζονται παρά τα lockdowns, τους περιορισμούς στην κυκλοφορία και την κοινωνική αλληλεπίδραση και άλλα μέτρα. Αυτό τους έθεσε σε υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό, ωστόσο οι περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση σε βασική κοινωνική προστασία, όπως αναρρωτική άδεια ή επίδομα ασθένειας.
Τα διεθνή εργασιακά πρότυπα (ILS) προσφέρουν συγκεκριμένη καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μετάδοσης ιών στον χώρο εργασίας, αναφέρει η έκθεση. Παρέχουν εργαλεία για την εφαρμογή μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία και για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις μπορούν να διατηρήσουν την αξιοπρεπή εργασία, η οποία προσαρμόζεται παράλληλα στις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
Τα ILS ενθαρρύνουν επίσης τον κοινωνικό διάλογο ως τον καλύτερο τρόπο για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή και αποδοχή των διαδικασιών και πρωτοκόλλων.
Πηγή: ilo.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr
[irp]