Για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προωθεί καμπάνια ευαισθητοποίησης για έναν δικαιότερο και υγιέστερο κόσμο.
Η καμπάνια υπογραμμίζει την καταστατική αρχή του Π.Ο.Υ. πως “η απόλαυση του υψηλότερου εφικτού επιπέδου υγείας αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου χωρίς καμία διάκριση λόγω φυλής, θρησκείας, πολιτικής πεποίθησης, οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης”.
Ο κόσμος μας είναι άνισος
Όπως ανέδειξε η πανδημία COVID-19, ορισμένοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να ζουν τις ζωές τους με καλύτερη υγεία και καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας από ό,τι άλλοι – αποκλειστικά εξαιτίας των συνθηκών στις οποίες γεννιούνται, μεγαλώνουν, ζουν, εργάζονται και γερνούν.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, ορισμένες ομάδες ανθρώπων πασχίζουν να βιοποριστούν με ένα ελάχιστο καθημερινό εισόδημα, βιώνουν κακές συνθήκες στέγασης και χαμηλή εκπαίδευση, λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης, βιώνουν μεγαλύτερες έμφυλες ανισότητες, και έχουν περιορισμένη ή/και καθόλου πρόσβαση σε ασφαλή περιβάλλοντα, καθαρό νερό και αέρα, επισιτιστική ασφάλεια και υπηρεσίες υγείας. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των συνθηκών είναι οι άνθρωποι να υποφέρουν, να ασθενούν και να έρχονται αντιμέτωποι με πρόωρο θάνατο, αποτελέσματα που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
“Η κρίση του Covid-19 ανέδειξε πόσο άνισες είναι οι κοινωνίες μας” ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres στο μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, επισημαίνοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των δόσεων των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί έως τώρα έχουν περιοριστεί σε “μερικές πλούσιες χώρες” ή προορίζονται για διανομή στις χώρες εκείνες που παράγουν τα εμβόλια.
Γι’ αυτόν το λόγο ο Π.Ο.Υ. καλεί τους ηγέτες όλου του κόσμου να διασφαλίσουν πως όλοι διαβιούν και εργάζονται σε συνθήκες τέτοιες που συμβάλλουν σε μια καλή υγεία. Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός προτρέπει τις κυβερνήσεις να παρακολουθήσουν τις ανισότητες υγείας και να διασφαλίσουν πως όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας όποτε και όπου τις χρειάζονται.
Η πανδημία COVID-19 έπληξε όλες τις χώρες σοβαρά, όμως οι επιπτώσεις του ήταν σοβαρότερες σε εκείνες τις κοινότητες που ήταν ήδη ευάλωτες, περισσότερο εκτεθειμένες στην ασθένεια και με μικρότερη πιθανότητα να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας και υγείας και με μεγαλύτερη πιθανότητα να βιώσουν δυσμενείς επιπτώσεις ως αποτέλεσμα των μέτρων που επιβλήθηκαν για τον έλεγχο της πανδημίας.
Η περίπτωση του Δυτικού Ειρηνικού (Western Pacific)
Τα πρόσφατα έτη, χώρες του Δυτικού Ειρηνικού βίωσαν ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, μετανάστευση και αστικοποίηση. Η νέα κατάσταση δημιούργησε ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή για ορισμένους, όμως άφησε άλλους πίσω. Η πανδημία του COVID-19 υπονόμευσε τα πρόσφατα κεκτημένα στον τομέα της υγείας, ώθησε περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια και την επισιτιστική ανασφάλεια και ενέτεινε τις έμφυλες και κοινωνικές ανισότητες και τις ανισότητες υγείας.
ΔΕΔΟΜΕΝΑ/ΣΤΟΙΧΕΙΑ |
Για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 20 χρόνια, τα παγκόσμια επίπεδα φτώχειας, αναμένεται να αυξηθούν και να επιβραδύνουν την πρόοδο προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. 1 |
Έως και το 60% των ανθρώπων που ζουν σε ορισμένες χώρες της Περιφέρειας του Δυτικού Ειρηνικού, βιώνουν έλλειψη υγειονομικής κάλυψης/ασφάλισης για απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. 2 |
Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι που ζουν σε άτυπους οικισμούς ή φτωχογειτονιές αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις όσον αφορά την πρόληψη της μόλυνσης και μετάδοσης του κορονοϊού. 3 |
To Region Ασίας-Ειρηνικού αποτελεί περιφέρεια αποστολής σχεδόν 82,5 εκατομμυρίων μεταναστών ή του 32% των διεθνών μεταναστών σε ολόκληρο τον κόσμο. 4 |
5,9 εκατομμύρια παιδιά στην περιφέρεια της Ασίας-Ειρηνικού βρίσκονται σε κίνδυνο να μην επιστρέψουν πίσω στο σχολείο εξαιτίας της διακοπής της εκπαίδευσης και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. 4 |
Το 52% του πληθυσμού της συγκεκριμένης περιφέρειας παραμένει μη συνδεδεμένο με το διαδίκτυο. 5 |
1 Profiles of the new poor due to the COVID-19 pandemic. World Bank; 2020 (http://pubdocs.worldbank.org/en/767501596721696943/Profiles-of-the-new-poor-due-to-the-COVID-19-pandemic.pdf, accessed 10 February 2021).
2 Universal health coverage in the Western Pacific (https://www.who.int/westernpacific/health-topics/universal-health-coverage)
3 Goal 11 Make cities and human settlements inclusive, safe, resilient and sustainable. In: United Nations Department of Economic and Social Affairs Sustainable Development [website]. 2020 (https://sdgs.un.org/goals/goal11, accessed 10 January, 2021)
4 Developing digital learning materials for ethnolinguistic minority children. UNESCO Bangkok Asia and Pacific Regional Bureau for Education [website]. 2020 (https://bangkok.unesco.org/index.php/content/developing-digital-learning-materials-ethnolinguistic-minority-children, accessed 10 February 2021).
5 Disaster-Responsive Social Protection: Lessons from COVID-19. UNDRR, FAO, ESCAP; 2020 ( https://www.undrr.org/media/47634/download, accessed 7 February 2021).
Πηγές: who.int, news.un.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr