Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, επίσης γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης από την πόλη στην οποία τέθηκε για υπογραφή δέκα χρόνια πριν στις 11 Μαΐου του 2011, αποτελεί το πιο ευρύ διεθνές νομικό εργαλείο που θέτει δεσμευτικές υποχρεώσεις στα κράτη για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Τριάντα τέσσερα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης την έχουν κυρώσει, δώδεκα την έχουν υπογράψει – μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση – και χρησιμοποιείται ως μια βάση για δράσεις από πολλές χώρες εκτός της Ευρώπης.
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αναγνωρίζει τη βία κατά των γυναικών ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μορφή διάκρισης εναντίον των γυναικών. Βασισμένη σε μια προσέγγιση με επίκεντρο το θύμα, προσφέρει πρακτικά εργαλεία για τη διασφάλιση της προστασίας των γυναικών και κοριτσιών, της ασφάλειας τους και ενδυνάμωσης τους, συνδέοντας όλα αυτά με τον ευρύτερο στόχο της επίτευξης της ισότητας των φύλων.
Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια, η Σύμβαση έχει καθοδηγήσει πολλά κράτη όσον αφορά την ενίσχυση της νομοθεσίας τους και των πολιτικών τους για αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης έχει σημαντικό αντίκτυπο στις γυναίκες και τα κορίτσια και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο υποστήριξης.
Παρακολουθήστε παρακάτω το ντοκιμαντέρ για την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τον αντίκτυπο της.
Οι τέσσερις Πυλώνες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης
Η Σύμβαση αποτελεί μείζων βήμα προς μια συνολική και εναρμονισμένη απόκριση για τη διασφάλιση μιας ζωής απαλλαγμένης από βία για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Οι δεσμεύσεις της Σύμβασης καλύπτουν τέσσερα πεδία δράσης, συχνά αποκαλούμενα τα τέσσερα “P”. Αυτά είναι η πρόληψη της βίας κατά των γυναικών (PREVENTION), η προστασία των θυμάτων (PROTECTION), η δίωξη των δραστών (PROSECUTION), καθώς και η εφαρμογή σχετικών ολοκληρωμένων και συντονισμένων πολιτικών (CO-ORDINATED POLICIES). Αυτοί οι τέσσερις κύριοι στόχοι περιλαμβάνουν σημαντικές προβλέψεις, όπως νομικά και πρακτικά μέτρα που στοχεύουν στο να προκαλέσουν απτές αλλαγές στις εθνικές αποκρίσεις έναντι της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Πηγή: coe.int
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr