Η Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας στις 17 Ιουνίου είναι μια ημέρα του ΟΗΕ για την προώθηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την απώλεια γης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της ερημοποίησης (UNCCD) διοργανώνει την σημερινή ημέρα για να ενημερώσει το ευρύ κοινό σχετικά με τις σοβαρές συνέπειες και τις εξελίξεις της υποβάθμισης της γης, της απερήμωσης και της ξηρασίας.
Ο εορτασμός της φετινής ημέρας επικεντρώνεται στη μετατροπή της υποβαθμισμένης γης σε υγιή γη. Η αποκατάσταση υποβαθμισμένης γης έχει θετικές επιπτώσεις όπως: οικονομική ανθεκτικότητα, δημιουργία θέσεων εργασίας, αύξηση των εισοδημάτων και επισιτιστική ασφάλεια. Βοηθά στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας, απομονώνει το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας που ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, επιβραδύνοντας την κλιματική αλλαγή. Μπορεί επίσης να μειώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να στηρίξει μια πράσινη ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα της γης που δεν καλύπτονται από πάγο έχουν τροποποιηθεί από τους ανθρώπους για να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα, πρώτες ύλες, αυτοκινητόδρομους και σπίτια. Η αποφυγή, η επιβράδυνση και η αναστροφή της απώλειας παραγωγικής γης και φυσικών οικοσυστημάτων είναι τώρα επείγουσα και σημαντική για την ταχεία ανάκαμψη από την πανδημία και για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης των ανθρώπων και του πλανήτη.
Οι τρέχουσες δεσμεύσεις από περισσότερες από 100 χώρες προσδιορίζουν την αποκατάσταση σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου εκταρίων γης την επόμενη δεκαετία – μια περιοχή σχεδόν μεγέθους της Κίνας. Η αποκατάσταση αυτής της έκτασης γης, θα μπορούσε να προσφέρει τεράστια οφέλη για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.
Όταν η γη ζητά τη βοήθεια μας
Ερημοποίηση είναι η υποβάθμιση της γης σε άνυδρες, υπο-άνυδρες και ξηρές υπο-υγρές περιοχές. Προκαλείται κυρίως από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις κλιματικές μεταβολές. Η ερημοποίηση δεν αναφέρεται στην επέκταση των υπαρχόντων ερήμων. Προκαλείται επειδή τα οικοσυστήματα των ξηρών εκτάσεων, τα οποία καλύπτουν πάνω από το ένα τρίτο της γης του κόσμου, είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε υπερεκμετάλλευση και ακατάλληλα για χρήση. Η φτώχεια, η πολιτική αστάθεια, η αποψίλωση των δασών, η υπερβόσκηση και οι κακές πρακτικές άρδευσης μπορούν όλα να υπονομεύσουν την παραγωγικότητα της γης.
Το πρόβλημα της ερημοποίησης απαιτεί ακόμη περισσότερη προσοχή τώρα. Όταν η γη υποβαθμίζεται και σταματά να είναι παραγωγική, οι φυσικοί χώροι επιδεινώνονται και μεταλλάσσονται. Έτσι, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου αυξάνονται και η βιοποικιλότητα μειώνεται. Σημαίνει επίσης ότι υπάρχουν λιγότεροι άγριοι χώροι για προστασία από τις ζωονόσους, όπως τον ιό COVID-19, και για προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες από άμμο και σκόνη.
Ως εκ τούτου, η UNCCD καλεί όλα τα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας να μεταχειρίζονται την γη ως ένα περιορισμένο και πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο, να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία της κατά την αποκατάσταση της πανδημίας και να πιέσουν σκληρά για την αποκατάσταση της γης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΟΗΕ για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος (UN Decade on Ecosystem Restoration).
Πηγή: un.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr