Αθήνα, 22 Ιουλίου 2021 – Μια νέα έκθεση από δύο οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, την International Rescue Committee και την Common Ground, αποκαλύπτει πώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα μπορούσαν να επενδυθούν πιο αποτελεσματικά για την ενίσχυση της ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα.
Παρόλο που τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί βελτιώσεις στις προσπάθειες ένταξης και στη διαχείριση κονδυλίων στην Ελλάδα, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά κενά στον εθνικό προγραμματισμό ένταξης.
Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, πως ο COVID-19 έχει επιδεινώσει τα υφιστάμενα εμπόδια της ένταξης, κάνοντας ακόμα πιο απαιτητική την πρόσβαση στην πληροφόρηση, τη στέγαση, την απασχόληση και την εκπαίδευση, ενώ έχει αυξήσει το άγχος, την αβεβαιότητα και το φόβο της ανέχειας.
«Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη αυξημένης ψηφιοποίησης, βελτίωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων και ανάπτυξης πιο ολοκληρωμένων βάσεων δεδομένων, δίνοντας τη δυνατότητα σε πρόσφυγες/ισσες και σε μετανάστες/ριες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες από απόσταση» εξηγεί η εκπρόσωπος της Common Ground, Μελίνα Σπαθάρη, προσθέτοντας: «Η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ για την ενσωμάτωση και την ένταξη θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στις εθνικές και τοπικές αρχές για το πώς θα ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος του COVID-19 και θα γίνουν επενδύσεις στην ένταξη των μεταναστών και προσφύγων στην κοινωνία».
Η έκθεση των δύο οργανώσεων «Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα: Τα περιθώρια στενεύουν», έρχεται σε μια κρίσιμη για την ένταξη συγκυρία, καθώς από την πλευρά της η ΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση του 6ετούς Σχεδίου Δράσης της για την Ένταξη και την Ενσωμάτωση (2021-2027) ενώ η νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη, του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της διαμόρφωσής της.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει σε μία ολιστική προσέγγιση στη μετανάστευση μέσω του πρόσφατου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο – μία πρωτοβουλία που θα υποστηριχθεί από δύο μεγάλα χρηματοδοτικά μέσα: το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) (2021-2027) και το μέσο ανάκαμψης της ΕΕ επόμενης γενιάς (NGEU) (2021-2023).
Η Δήμητρα Καλογεροπούλου, Γενική Διευθύντρια της IRC στην Ελλάδα επισημαίνει πως «Στην κατεύθυνση ενός πράσινου και δίκαιου μέλλοντος και στην Ελλάδα, είναι ζωτικής σημασίας και η χώρα μας να επωφεληθεί από αυτή την ευκαιρία και να υλοποιήσει προγράμματα ένταξης με περισσότερο στρατηγικό τρόπο».
Η IRC και η Common Ground προχώρησαν στη συλλογή των στοιχείων τους, μέσω τη πραγματοποίησης αρκετών συναντήσεων και ενός εργαστηρίου με εμπλεκόμενους φορείς όπως το Υπουργείο Μετανάστευσης και Άσυλου, τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME), ταμεία της ΕΕ, δήμους και αναπτυξιακές δημοτικές εταιρείες και επιχειρήσεις, καθώς και διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
«Έως τώρα, δεν έχει επιτευχθεί ο απαραίτητος συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και των ταμείων, με αποτέλεσμα έναν περιορισμένο μόνο αριθμό δράσεων για την κοινωνική συμπερίληψη των προσφύγων/ισσών και μεταναστών/ριών», επισημαίνει η υπεύθυνη συνηγορίας της IRC, Μάρθα Ρούσσου, που μαζί με την Ντομινίκα Σπυράτου, ειδική σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου, ανέλαβαν τη σύνταξη της έκθεσης. Αναφέρει επίσης πως «Η ένταξη όλων των ανθρώπων που έχουν λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2015 αλλά και των αιτούντων/ουσών άσυλο, είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την επιβίωση και την ευημερία τους, αλλά και για την κοινωνική συνοχή. Οφείλουμε να μην αφήσουμε άλλη ευκαιρία να χαθεί καθώς η ουσιαστική ένταξη των ανθρώπων με προσφυγικό ή μεταναστευτικό προφίλ στην ελληνική κοινωνία, πρόκειται να ωφελήσει και τις δύο κοινότητες».
Δείτε την Έκθεση των CG IRC:
Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα: Τα περιθώρια στενεύουν
Η έκθεση συντάχθηκε σε συνεργασία με το ECRE και το PICUM και υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ένταξη και τη Μετανάστευση (EPIM), μια συνεργατική πρωτοβουλία του Network of European Foundations (NEF).