Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων επισημαίνει τον σημαντικό ρόλο των επιζώντων/επιζωσών θυμάτων traffcking, καθώς αποτελούν παράγοντες-κλειδιά για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων. Ο ρόλος τους είναι υψίστης σημασίας για την εδραίωση αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης του εγκλήματος, για την αναγνώριση και διάσωση θυμάτων καθώς και για την υποστήριξη τους στον δρόμο προς την αποκατάσταση.
Πολλά θύματα εμπορίας ανθρώπων έχουν έρθει αντιμέτωπα με την άγνοια ή την παρερμηνεία στις προσπάθειες τους για αναζήτηση βοήθειας. Έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες μετά την διάσωση τους κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων αναγνώρισης και νομικών διαδικασιών. Ορισμένα θύματα βίωσαν επαναθυματοποίηση και τιμωρία για εγκλήματα που εξαναγκάστηκαν να διαπράξουν από τους διακινητές τους. Άλλα υπέστησαν στιγματισμό ή έλαβαν μη επαρκή υποστήριξη.
Μαθαίνοντας από τις εμπειρίες των θυμάτων και μετατρέποντας τις προτάσεις τους σε συγκεκριμένες δράσεις θα οδηγηθούμε σε μια πιο θυματοκεντρική και αποτελεσματική προσέγγιση στον αγώνα κατά της εμπορίας ανθρώπων.
Το 2018 εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν περίπου 50.000 θύματα εμπορίας ανθρώπων σε 148 χώρες. |
To 50% των αναγνωρισμένων θυμάτων διακινήθηκαν για σεξουαλική εκμετάλλευση, το 38% για καταναγκαστική εργασία. |
Οι γυναίκες-θύματα εξακολουθούν να είναι ο πρωταρχικός στόχος. Οι γυναίκες αποτελούν το 46% και τα κορίτσια το 19% του συνόλου των θυμάτων trafficking. |
Παγκοσμίως, 1 στα 3 αναγνωρισμένα θύματα είναι παιδί. |
Το ποσοστό των παιδιών μεταξύ των εντοπισμένων θυμάτων trafficking έχει τριπλασιαστεί, ενώ το ποσοστό των αγοριών έχει αυξηθεί 5 φορές τα τελευταία 15 χρόνια. |
Πηγές: unodc.org, un.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr