Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης COVID-19 απειλούν να ανακόψουν την πρόσφατη πρόοδο στην ισότητα των φύλων, συμπεριλαμβανομένης μίας συνολικότερης τάσης ανοδικής σύγκλισης. Παρά την αργή πρόοδο σε ορισμένους τομείς κατά την τελευταία δεκαετία, κρίσιμες βελτιώσεις επιτεύχθηκαν σε χώρες με χαμηλότερα επίπεδα ισότητας των φύλων. Οι συνέπειες της COVID-19 ως προς την οπισθοδρόμηση στην ισότητα των φύλων, καθώς και η “πρόχειρη” εφαρμογή μέτρων πολιτικής που έχουν καταδειχθεί πώς βελτιώνουν τα επίπεδα ισότητας των φύλων, περιγράφονται λεπτομερώς στο νέο κείμενο πολιτικής με τίτλο Upward convergence in gender equality: How close is the Union of equality? (Ανοδική σύγκλιση στην ισότητα των φύλων: Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην Ένωση Ισότητας;) μία κοινή ερευνητική προσπάθεια από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). |
Το κείμενο πολιτικής διερευνά τα μοτίβα σύγκλισης στην ισότητα των φύλων όπως μετρώνται από τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του EIGE μεταξύ των κρατών-μελών για την περίοδο 2010-2018. Εξετάζει την ισότητα των φύλων στην ΕΕ μέσα από έξι κύριους πυλώνες: εργασία, χρήματα, γνώση, χρόνος, εξουσία και υγεία. Το κύριο εύρημα είναι πώς τα επιτεύγματα στον τομέα της εξουσίας ώθησαν την συνολικότερη πρόοδο στην ισότητα των φύλων μεταξύ 2010 και 2018. Ο τομέας αυτός καλύπτει την εκπροσώπηση των γυναικών και των αντρών σε μία πλειάδα ανώτερων θέσεων λήψης αποφάσεων στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές σφαίρες με αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην έμφυλη ισορροπία σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών σε αρκετά κράτη-μέλη (με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Γερμανία) που λειτούργησαν ως κύριοι μοχλοί ώθησης.
Σε εθνικό επίπεδο, η Σουηδία κατατάχθηκε στην πρώτη θέση ως προς την προώθηση της ισότητας των φύλων καθόλη τη διάρκεια της περιόδου, ενώ η Ελλάδα στην τελευταία. Αρκετά Μεσογειακά κράτη-μέλη και ορισμένα από τα κράτη-μέλη της Βαλτικής συγκαταλέγονταν σε αυτά που προσέγγισαν περισσότερο τον μέσο όρο της ΕΕ. Στην Ιταλία, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Πορτογαλία, ο Δείκτης βελτιώθηκε περισσότερο από 7,5 μονάδες. Μεταξύ των Βαλτικών κρατών-μελών, η Εσθονία κατέγραψε την πιο εντυπωσιακή αύξηση – κατά 7,3 μονάδες. Η πρόοδος μεταξύ των κεντρικών και ανατολικών Κρατών Μελών ήταν λιγότερο ενθαρρυντική, με αρκετές χώρες σε αυτή την περιφέρεια να βελτιώνουν την επίδοσή τους με χαμηλότερο ρυθμό από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, για παράδειγμα, βρίσκονταν σχεδόν στην ίδια θέση το 2018 όπως και οχτώ χρόνια πριν.
Σχολιάζοντας την έκδοση του κοινού κειμένου πολιτικής, η Carlien Scheele, Διευθύντρια του EIGE, μίλησε για την ανάγκη να προωθηθεί η ισότητα των φύλων πέραν των χώρων εργασίας: ‘Η COVID-19 έθεσε την ισότητα των φύλων σε ένα σταυροδρόμι, με τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας να πλήττουν έντονα και δυσανάλογα την απασχόληση των γυναικών και να αυξάνουν τον χρόνο που απαιτείται για υποχρεώσεις φροντίδας. Στην προσπάθεια ανοικοδόμησης μετά την πανδημία, θα είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί πώς τα μέτρα ανάκαμψης θα είναι ευαίσθητα ως προς την διάσταση του φύλου και πώς επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ισότητα τόσο στην αμειβόμενη όσο και στη μη-αμειβόμενη εργασία. Οι εργαζόμενοι/εργαζόμενες στον τομέα της φροντίδας, που είναι κυρίως γυναίκες και αποδείχθηκαν ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αξίζουν καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Βελτιώνοντας τις συνθήκες και το status της εργασίας στον τομέα της φροντίδας θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει περισσότερους άντρες σε αυτές τις θέσεις εργασίας, που είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης, ειδικότερα υπό το δεδομένο του γηρασκόμενου πληθυσμού της Ευρώπης’.
Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
Πηγή: Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων