Πάνω από 5,7 δισεκατομμύρια εμβόλια κατά του COVID-19 έχουν διανεμηθεί παγκοσμίως, με μόλις το 2% να προορίζονται για την Αφρική, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Ο ΠΟΥ προτρέπει κάθε χώρα να εμβολιάσει τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού της έως το τέλος του χρόνου, και ελπίζει να βοηθήσει ούτως ώστε το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί έως τα μέσα του επόμενου χρόνου.
Σε συνέντευξη τύπου σχετικά με την ισότητα στους εμβολιασμούς COVID-19 στην ήπειρο της Αφρικής (Σεπτέμβριος 2021), η οποία έχει πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια πληθυσμό, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ενημέρωσε πως, μέχρι στιγμής μόλις δύο χώρες της Αφρικής έχουν φτάσει στον στόχο του 40%, το χαμηλότερο ποσοστό για οποιαδήποτε περιφέρεια.
“Αυτό συμβαίνει όχι επειδή οι Αφρικανικές χώρες δεν έχουν την ικανότητα ή την εμπειρία για να εφαρμόσουν τα εμβόλια του COVID-19. Αλλά επειδή έχουν αφεθεί πίσω σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό αφήνει πολλούς ανθρώπους σε υψηλό ρίσκο ασθένειας και θανάτου από την έκθεση στον ιό, από τον οποίο πολλοί άλλοι άνθρωποι προστατεύονται”.
Όσο περισσότερο εμμένει η ανισότητα στους εμβολιασμούς, τόσο περισσότερο ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί και να μεταλλάσσεται, τόσο περισσότερο θα συνεχίζεται η κοινωνική και οικονομική αναστάτωση και θα αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτυχθούν περισσότερα στελέχη του ιού που καθιστούν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.
Για την αποφυγή αυτής της κατάστασης, πέρσι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεργάστηκε με τις UNICEF, CEPI, GAVI και άλλους για να δημιουργήσουν το COVAX. Μέχρι στιγμής, η πρωτοβουλία έχει αποστείλει πάνω από 260 εκατομμύρια δόσεις σε 141 χώρες.
Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, επεσήμανε πολλαπλά προβλήματα, με τις παρασκευαστικές εταιρείες να προτεραιοποιούν τις διμερείς συμφωνίες και πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος να δεσμεύουν τις παγκόσμιες προμήθειες των εμβολίων.
Επισήμανε επίσης μια παρόμοια πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης, την Ομάδα Εργασίας για το Εμβόλιο κατά του COVID-19 (Vaccine Acquisition Task Team), γνωστή ως AVAT.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κάλεσε τις παρασκευαστικές εταιρείες να προτεραιοποιήσουν τα προγράμματα COVAX και AVAT και τις χώρες που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα κάλυψης, να ανταλλάξουν τις βραχυπρόθεσμες διανομές τους, να εκπληρώσουν άμεσα τις δεσμεύεις τους για κατανομή των δόσεων και να διευκολύνουν τη διαμοίραση της τεχνολογίας.
Κάλεσε επίσης όλες τις χώρες και τις παρασκευαστικές εταιρείες να μοιραστούν τις πληροφορίες για τις διμερείς συμφωνίες, τις προβλέψεις για τον εφοδιασμό και τη διανομή και να αναγνωρίσουν όλα τα εμβόλια στη λίστα του ΠΟΥ για χρήση έκτακτης ανάγκης.
Πηγή: un.org
Απόδοση-Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.