H Πράξη «Έρευνα, Εκπαίδευση και Υποδομές: ο τριγωνισμός των αξόνων στρατηγικής ανάπτυξης του ΕΚΚΕ (REDI)», αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα αναφορικά με την Έρευνα και την Ανάπτυξη (R&D) στις κοινωνικές επιστήμες τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η Πράξη, η οποία εντάχθηκε και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και το και Καινοτομία» 2014-2020 και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), είναι συνολικού προϋπολογισμού 840.213,75 ευρώ και συνέβαλε στην επίτευξη τριών κεντρικών στόχων:
- Στην αναβάθμιση υφιστάμενων ερευνητικών υποδομών του ΕΚΚΕ.
- Στη διεξαγωγή έρευνας πεδίου σε τρεις κεντρικές θεματικές προτεραιότητες:
α) Νεολαία,
β) Αειφόρος τουριστική ανάπτυξη και στην
γ) Χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα, - Στην εκπαίδευση του ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού του ΕΚΚΕ, καθώς και στην ανάπτυξη νέων εργαλείων κοινωνικής έρευνας.
Η κεντρική φιλοσοφία του έργου στηρίχθηκε στην υλοποίηση ερευνών και εκπόνηση παραδοτέων με ανοιχτή πρόσβαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους προς τους πολίτες και τις ομάδες στόχο ειδικού ενδιαφέροντος του έργου όπως φοιτητές, ερευνητές, στελέχη της δημόσιας διοίκησης αλλά και του ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικούς, καθώς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στο πλαίσιο υλοποίησης των επτά (7) Πακέτων Εργασίας (ΠΕ) της Πράξης υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι κάτωθι κεντρικές ενέργειες και δράσεις του έργου:
1) Π.Ε. 1: «Ενίσχυση εργαστηριακών υποδομών έρευνας και καινοτομίας – Καινοτόμο εργαστήριο “WebLab”».
i) Έρευνα για τη χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα σε δείγμα 1.208 ατόμων (World Internet Project Greece).
ii) Πέντε (5) εκπαιδευτικά σεμινάρια στο υφιστάμενο προσωπικό του ΕΚΚΕ σε καινοτόμες εφαρμογές και συστήματα.
2) Π.Ε. 2: «Επέκταση και αναβάθμιση διαδικτυακής εφαρμογής “Πανόραμα Απογραφικών Δεδομένων, 1991-2011”
i) Επέκταση και ανάπτυξη, σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, της εφαρμογής https://panorama.statistics.gr, η οποία ενσωματώνει στοιχεία των τριών τελευταίων Απογραφών Πληθυσμού-Κατοίκων (1991-2001-2011).
3) Π.Ε. 3: «Ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων για τη μεθοδολογία ερευνών αγοράς και δημοσκοπήσεων και κοινωνικών ερευνών»
i) Σχεδιασμός και δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού – Επτά (7) Μαθήματα.
ii) Σχεδιασμός και δημιουργία 150 αρχείων πολυμεσικού υλικού.
iii) Εκπαιδευτική πλατφόρμα “How to Survey” https://www.howtosurvey.gr
4) Π.Ε.4: «Αειφόρος τουριστική ανάπτυξη: Καταδυτικός τουρισμός σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες περιοχές και Θερμαλισμός σε Περιοχές Ιαματικών Φυσικών Πόρων»
i) Έξι (6) έρευνες πεδίου για τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές και τον Θερμαλισμο (Ζάκυνθος, Αιδηψός, Κύθνος, Μήλος, Σαντορίνη, Αθήνα).
ii) Τηλεφωνική έρευνα στις Κυκλάδες (Κύθνος, Μήλος, Σαντορίνη) σε δείγμα 700 ατόμων.
iii) Εκθέσεις ευρημάτων των ερευνών και διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής για την Αειφόρο Τουριστική Ανάπτυξη. Τα δεδομένα των ερευνών είναι προσβάσιμα στο Αποθετήριο Ερευνών του ΕΚΚΕ https://doi.org/10.17903/FK2/4PXMQK
5) Π.Ε. 5: «Youth Print Web Platform (YouWeP)»
i) Διεξαγωγή επιτόπιας έρευνας σε τρεις (3) σχολικές μονάδες της Αττικής, δείγμα 617 μαθητές με ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Socioscope: https://www.socioscope.gr/dataset/adolescents
ii) Δημιουργία ψηφιακή πλατφόρμας YouWeP: https://youwho.gr/.
iii) Διαδικτυακή ποσοτική έρευνα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας YouWeP σε εφήβους: https://youwho.gr/results/average.
6) Π.Ε. 6: «Μετάβαση σε παραγωγική διαδικασία της υποδομής Ηλεκτρονικών Εκδόσεων στις Κοινωνικές Επιστήμες»
i) Δημιουργία επτά (7) ψηφιακών βιβλίων (e-books) και ανάρτηση τους στην πλατφόρμα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ): http://ebooks.epublishing.ekt.gr/index.php/ekke
7) Π.Ε. 7: «Δράσεις Δημοσιότητας και Διάχυσης»
i) Αναδόμηση του ιστότοπου του ΕΚΚΕ βάσει των 3 στρατηγικών αξόνων του: https://www.ekke.gr
Συνολικά, η Πράξη συνέβαλλε στην:
- Ανάπτυξη δυναμικού και υποδομών έρευνας, εκπαίδευσης και καινοτομίας (capacity building).
- Διαμόρφωση ενός συνεκτικού μοντέλου ανάπτυξης της κοινωνικής έρευνας.
- Ενίσχυση της εξωστρέφειας και της δικτύωσης του ΕΚΚΕ.
- Δημιουργία και διάχυση νέας επιστημονικής γνώσης, με ειδική στόχευση προς τους νέους.
- Ενίσχυση της καινοτομίας στην κοινωνική έρευνα και τη δημόσια διοίκηση.
Ειδικότερα, η Πράξη συμβάλει στη δημιουργία ενός «ανοικτού χώρου» για την κοινωνική έρευνα και την επιστημονική γνώση, μέσω της διεξαγωγή ερευνών οι οποίες απαντούν και διερευνούν ζητήματα αιχμής για την ελληνικής κοινωνία, καθώς και τη διασύνδεση της έρευνας τόσο με τις ομάδες στόχο του έργου αλλά και με το ευρύ κοινό. Επιπλέον, επιτεύχθηκε η καταγραφή ενός κοινωνικού “αποτυπώματος” των νέων στην Ελλάδα με σκοπό να χρησιμέψει στη δημιουργία στοχευμένων στρατηγικών και πολιτικών που αφορούν τους νέους, ενώ οι προτάσεις πολιτικής για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη αποτελούν κορωνίδα μίας σειράς ερευνών οι οποίες συμβάλουν όχι μόνο στην κατανόηση της κρισιμότητας που έχει η προστασία των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αλλά και ευρύτερα στην προστασία και βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου οικοσυστήματος της χώρας στο πλαίσιο της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής και της ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη.
Ενημερωθείτε για την Ημερίδα του ΕΚΚΕ, που θα διεξαχθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, για τη συμβολή του προγράμματος REDI στην ανάπτυξη των Κοινωνικών Ερευνητικών Υποδομών και στη διάχυση ερευνητικών αποτελεσμάτων.