Η ΕΕ συγκέντρωσε βαθμολογία 68 βαθμούς στους 100 στο Δείκτη Ισότητας των Φύλων, που δημοσιεύθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). Αυτή συνιστά μια ελάχιστη αύξηση μόλις 0,6 βαθμών από την περυσινή έκδοση του Δείκτη.
“Η Ευρώπη αποκόμισε εύθραυστα κέρδη στην ισότητα των φύλων. Όμως μεγάλες απώλειες αναδύονται ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19. Οι οικονομικές συνέπειες διαρκούν περισσότερο για τις γυναίκες, ενώ το προσδόκιμο ζωής για τους άντρες μειώθηκε. Τα ευρήματα του Δείκτη μπορούν να βοηθήσουν τους ηγέτες της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν τις διαφορετικές συνέπειες της πανδημίας στις γυναίκες και τους άντρες και να αμβλύνουν τις άνισες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις,” δήλωσε η Carlien Scheele, Διευθύντρια του EIGE.
Η Σουηδία και η Δανία αποτελούν για μία ακόμη φορά τις χώρες με την μεγαλύτερη βαθμολογία στον Δείκτη, ακολουθούμενες από την Ολλανδία, η οποία “προσπέρασε” την Φινλανδία και τη Γαλλία καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία και η Ολλανδία βελτιώθηκαν περισσότερο σε σχέση με την περυσινή έκδοση του Δείκτη. Η Σλοβενία αποτέλεσε την μόνη χώρα με οπισθοδρόμηση. Υφίστανται πολλές διακυμάνσεις στις βαθμολογήσεις ως προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων μεταξύ χωρών. Κυμαίνονται από 83.9 βαθμούς στην Σουηδία έως 52.6 βαθμούς στην Ελλάδα (τελευταία θέση).
“Η υγεία αποτελεί την κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας. Η ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας καλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των (συναφών) δικαιωμάτων, επιτρέπει στις γυναίκες και τους άντρες, σε όλη την διαφορετικότητά τους, να ζουν μία πλήρη και ενεργό ζωή στην κοινωνία. Μέσω του Προγράμματος EU4Health, η Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις ανάγκες και τις δράσεις των κρατών-μελών ώστε να αναγνωρίσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου στην πρόσβαση στη φροντίδα υγείας όπως κατοχυρώνεται στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων” δήλωσε η Helena Dalli, Ευρωπαία Επίτροπος για την Ισότητα των Φύλων.
Εστίαση στην COVID-19, στη ψυχική υγεία και στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειά
Ο φετινός Δείκτης εστιάζει στη διασύνδεση μεταξύ υγείας και ισότητας των φύλων – μία θεματική η οποία αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ μέσω της πανδημίας. Για παράδειγμα, οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται στον τομέα υγείας και έτσι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό. Οι επαγγελματίες υγείας αντιμετώπισαν επίσης έντονη ψυχική δυσχέρεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξαιτίας της συνθήκης της υπερεργασίας και της εμπειρίας τους με τον πόνο και τους θανάτους ασθενών.
Οι άντρες με COVID-19 αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας από τις γυναίκες. Αυτό το γεγονός σχετίζεται με τις συμπεριφορές υγείας τους και με υποκείμενες παθήσεις όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτης, που είναι πιο συχνές μεταξύ των αντρών.
Οι δείκτες γεννητικότητας μειώθηκαν, ειδικότερα σε χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία. Η ψυχολογική δυσχέρεια, η οικονομική αβεβαιότητα και η αύξηση της μη-αμειβόμενης εργασίας στον τομέα της φροντίδας για τις γυναίκες, οδήγησε τα ζευγάρια στην καθυστέρηση τεκνοποίησης – ή στην απόφαση για μη-τεκνοποίηση. Αυτά τα δεδομένα συνδυάζονται με μία χρονική περίοδο κατά την οποία δυσκολεύτηκε η πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας
Με την πανδημία της COVID-19 να θέτει μία άνευ προηγουμένη πρόκληση στη συλλογική ψυχική ευεξία και στην συνολικότερη υγεία των πολιτών της Ευρώπης, είναι κρίσιμο για τους διαμορφωτές πολιτικών να ενσωματώσουν τα ζητήματα ισότητας των φύλων στα μέτρα υγείας και ανάκαμψης ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για όλες και όλους.
Σημείωση
Οι βαθμολογίες του Δείκτη βασίζονται στην πλειονότητά τους σε δεδομένα του 2019. Παρότι δεν αντικατοπτρίζουν τον συνολικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην ισότητα των φύλων, εντούτοις η φετινή Έκθεση περιέχει ευρήματα μερικών εκ των συνεπειών της πανδημίας στην ισότητα των φύλων
Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
Πηγή: Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (Gender Equality Index 2021: Fragile gains, big losses | European Institute for Gender Equality (europa.eu) )