Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Αγρότισσας (15 Οκτωβρίου), “Rural Women Cultivating Good Food for All”, επισημαίνει τον σημαντικό ρόλο των γυναικών και κοριτσιών της υπαίθρου στα συστήματα τροφίμων του κόσμου.
Από την παραγωγή των καλλιεργειών στην επεξεργασία, προετοιμασία και διανομή των τροφίμων, η εργασία των γυναικών-αμειβόμενη και μη-αμειβόμενη- τρέφει τις οικογένειες τους, τις κοινότητες και τον κόσμο. Ωστόσο, δεν κατέχουν την ίδια δύναμη με τους άνδρες, και ως αποτέλεσμα, κερδίζουν μικρότερο εισόδημα και βιώνουν μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια.
Παρά την ικανότητα του πλανήτη μας να παρέχει επαρκή και καλή τροφή για όλες και όλους, η πείνα, ο υποσιτισμός και η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνονται σε πολλά μέρη του κόσμου. Η πανδημία της COVID-19, μαζί με τις κλιματικές κρίσεις, έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα: περίπου 2,37 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν αρκετό φαγητό για το 2020 – δηλαδή 20% περισσότεροι από το προηγούμενο έτος.
Η τελευταία έκθεση της UN Women, “Μετά τον COVID-19: Ένα φεμινιστικό σχέδιο για βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη“, ζητά την ανοικοδόμηση του διασπασμένου παγκόσμιου συστήματος τροφίμων από κάτω προς τα πάνω, υποστηρίζοντας τα μέσα διαβίωσης των αγροτισσών για την παραγωγή και διανομή ποικίλων και υγιεινών καλλιεργειών τροφίμων. Με λιγότερα από 10 χρόνια να απομένουν για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της Μηδενικής Πείνας (Στόχος 2) και της Ισότητας των Φύλων (Στόχος 5), η UN Women εργάζεται για να υποστηρίξει τις γυναίκες και τα κορίτσια της υπαίθρου σε όλο τον κόσμο, για να ενισχύσει την ανθεκτικότητά και τις δεξιότητες τους.
Πηγή: unwomen.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.