Φέτος, εορτάζουμε το Φόρουμ για την Ισότητα -Generation Equality Forum (GEF), που δρομολόγησε πενταετείς δεσμεύσεις από ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, κυβερνήσεις, εταιρείες και φορείς αλλαγής από όλο τον κόσμο για τολμηρές επιδράσεις στον τομέα της ισότητας των φύλων. Παράλληλα, διανύουμε το δεύτερο χρόνο της πανδημίας της COVID-19, με την πανδημία να έχει επιταχύνει τις εξελίξεις στις ψηφιακές πλατφόρμες για μάθηση, απόκτηση εισοδήματος και διασύνδεσης, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τις διαφορετικές ψηφιακές πραγματικότητες των κοριτσιών.
Το έμφυλο ψηφιακό χάσμα στη συνδεσιμότητα, τις συσκευές και στη χρήση, τις δεξιότητες και θέσεις εργασίας είναι μία πραγματικότητα. Πρόκειται για χάσμα ψηφιακής ανισότητας και αποκλεισμού μεταξύ γεωγραφικών περιοχών και γενεών που πρέπει να αντιμετωπιστεί εάν θέλουμε η ψηφιακή επανάσταση να είναι για όλους, μαζί με όλους και από όλους.
Τα κορίτσια γνωρίζουν τη ψηφιακή τους πραγματικότητα και τις λύσεις που χρειάζονται για να διαπρέψουν στους δικούς τους ψηφιακούς δρόμους ως τεχνολόγοι για την ελευθερία της έκφρασης, χαράς και των απεριόριστων δυνατοτήτων. Ενισχύοντας την ποικιλομορφία των πρωτοπόρων κοριτσιών τεχνολόγων, διευρύνουμε παράλληλα τους δρόμους έτσι ώστε κάθε κορίτσι, αυτή η γενιά των κοριτσιών – ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, τη γλώσσα, την ικανότητα, την οικονομική δυνατότητα και τη γεωγραφική καταγωγή – να αναπτύξει το πλήρες δυναμικό του.
Σχεδόν 1 στα 4 κορίτσια μεταξύ 15-19 ετών παγκοσμίως, δεν βρίσκονται σε εκπαίδευση, απασχόληση ή κατάρτιση, σε σύγκριση με 1 στα 10 αγόρια. Η ανάλυση που παρουσιάζεται στην έκθεση “Investing in the pathways to employment: For adolescent girls and young women in low and middle-income countries” παραθέτει έξι ιδέες για επενδύσεις και παραδείγματα κεντρικής σημασίας για δυνατότητες επενδυσιμότητας και καλεί τους εμπορικούς οργανισμούς και επενδυτές, που προσανατολίζονται προς τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο, να υιοθετήσουν τολμηρές επενδυτικές προσεγγίσεις για αυτά τα ζητήματα. |
- Το παγκόσμιο έμφυλο χάσμα μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου αυξάνεται, από 11% το 2013 σε 17% το 2019, με το μεγαλύτερο να υφίσταται στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου – 43%.
- 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι κάτω από την ηλικία των 25 ετών δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι τους, με τα κορίτσια να είναι πιθανότερο να είναι αποκομμένα.
- Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των αποφοίτων στις STEM επιστήμες (Science Technology Engineering and Mathematics) είναι κάτω από 15% σε περισσότερο από τα δύο τρίτα των χωρών.
- Και στις χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, μόνο το 14% των κοριτσιών που σημείωναν υψηλές επιδόσεις στη φυσική και στα μαθηματικά αναμενόταν να εργαστούν στην τομέα της φυσικής και μηχανικής σε σύγκριση με το 26% των αγοριών με υψηλές επιδόσεις.
Πηγή: un.org
Απόδοση: Τομπέα Ελένη
Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας
socialpolicy.gr