Κύρια Σημεία
Η πανδημία της COVID-19 έχει αυξήσει την ανησυχία για την ψυχική υγεία μίας ολόκληρης γενιάς παιδιών. Όμως η πανδημία μπορεί απλώς να συνιστά μόνο την κορυφή του παγόβουνου της ψυχικής υγείας – ενός παγόβουνου που έχουμε αγνοήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η Έκθεση “Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2021” διερευνά την ψυχική υγεία των παιδιών, των εφήβων και των φροντιστών/φροντιστριών. Εστιάζει στους κινδύνους και στους προστατευτικούς παράγοντες σε κρίσιμα σημεία κατά την πορεία του βίου και εμβαθύνει στους κοινωνικούς προσδιοριστές που διαμορφώνουν την ψυχική υγεία και ευημερία.
Καλεί για τη δέσμευση, επικοινωνία και δράση ως μέρος μίας συνολικότερης προσέγγισης για την προαγωγή της καλής ψυχικής υγείας για κάθε παιδί, για την προστασία των ευάλωτων παιδιών και τη φροντίδα των παιδιών που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις
α) Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι διαταραχές ψυχικής υγείας αποτελούν μία σημαντική και συχνά παραμελημένη πηγή δυσχέρειας που εμποδίζουν την επίτευξη του καλύτερου δυνατού επιπέδου υγείας και εκπαίδευσης των παιδιών και την ικανότητά τους να επιτύχουν το πλήρες δυναμικό τους.
• Υπολογίζεται πώς ποσοστό μεγαλύτερο του 13 τοις εκατό των εφήβων ηλικίας 10–19 ετών ζουν με διαγνωσμένη διαταραχή ψυχικής υγείας όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
• Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 86 εκατομμύρια εφήβους ηλικίας 15–19 ετών και 80 εκατομμύρια ηλικίας 10-14 ετών.
• 89 εκατομμύρια έφηβα αγόρια ηλικίας 10–19 ετών και 77 εκατομμύρια έφηβα κορίτσια 10-19 ετών ζουν με διαταραχή ψυχικής υγείας.
• Οι δείκτες επιπολασμού των διαγνωσμένων διαταραχών είναι μεγαλύτεροι στην Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και την περιφέρεια της Δυτικής Ευρώπης.
• Το άγχος και η κατάθλιψη συνιστούν περίπου το 40% αυτών των διαγνωσμένων ψυχικών διαταραχών – έτερες διαγνώσεις περιλαμβάνουν τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας, διαταραχή συμπεριφοράς, νοητική αναπηρία, διπολική διαταραχή του συναισθήματος, διαταραχές πρόσληψης τροφής, διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, σχιζοφρένεια και μία ομάδα διαταραχών προσωπικότητας.
• Τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι αναφέρουν επίσης ψυχοκοινωνικές δυσχέρειες που δεν προσεγγίζουν το επίπεδο της διαταραχής σε όρους επιδημιολογίας αλλά παρεμποδίζουν τις ζωές τους, την υγεία και τις προοπτικές για το μέλλον.
• Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από την Gallup για την επερχόμενη έκθεση Changing Childhood της UNICEF, ο διάμεσος του 19 τοις εκατό των νέων ηλικίας 15-24 ετών σε 21 χώρες ανέφεραν πώς κατά το πρώτο ήμισυ του 2021 ένιωθαν συχνά συμπτώματα κατάθλιψης ή έδειχναν μικρό ενδιαφέρον για δραστηριότητες.
β) Το κόστος της αδράνειας είναι πολύ μεγάλο – σε όρους αντίκτυπου για τις ζωές των ανθρώπων όσο και για τις οικογένειες και τις κοινότητες όπως και σε οικονομικούς όρους.
γ) Παρά την εντεινόμενη απαίτηση για αποκρίσεις που προάγουν, προστατεύουν και φροντίζουν την ψυχική υγεία των παιδιών, οι επενδύσεις παραμένουν αμελητέες
δ) Η ψυχική υγεία αποτελεί πεδίο στιγματισμού και ευρύτατης παρανόησης – αποτελεί, εν ουσία, μία θετική κατάσταση ευημερίας και ένα θεμέλιο που επιτρέπει στα παιδιά και τους νέους ανθρώπους να χτίσουν το μέλλον τους.
ε) Οι κίνδυνοι και οι προστατευτικοί παράγοντες επηρεάζουν τη ψυχική υγεία κατά την διάρκεια κρίσιμων αναπτυξιακών φάσεων.
στ) Η γονεϊκότητα είναι κρίσιμη για την οικοδόμηση ισχυρών θεμελίων για την ψυχική υγεία των παιδιών, αλλά πολλοί γονείς χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη
ζ) Τα σχολεία και τα μαθησιακά περιβάλλοντα μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας, αλλά μπορούν επίσης να εκθέσουν τα παιδιά σε κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του bullying και της υπέρμετρης πίεσης των διαγωνισμάτων.
η) Οι κοινωνικοοικονομικοί και οι πολιτισμικοί παράγοντες στον ευρύτερο κόσμο, όπως και οι ανθρωπιστικές κρίσεις και γεγονότα όπως η πανδημία COVID-19, μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία.
θ) Οι παρεμβάσεις σε μία πλειάδα συστημάτων και τομέων – συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών, των κοινοτήτων και των σχολείων, και μέσω της κοινωνικής προστασίας – μπορούν να βοηθήσουν στην προαγωγή και την προστασία της ψυχικής υγείας.
• Οι αξιολογήσεις των προγραμμάτων γονεϊκότητας δείχνουν πώς βοηθούν στην εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ φροντιστή/φροντίστριας και παιδιού, μειώνουν τις αυστηρές πρακτικές γονεϊκότητας και βελτιώνουν τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών.
• Στα σχολεία, οι κοινωνικές και συναισθηματικές προσεγγίσεις εκμάθησης που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε επίπεδο σχολείου και ειδικές παρεμβάσεις για παιδιά και νέους σε κίνδυνο έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές.
• Τα προγράμματα χρηματικών μεταβιβάσεων μπορούν να επηρεάσουν έμμεσα την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων μέσω της αύξησης της σχολικής συμμετοχής, της επισιτιστικής ασφάλειας και της πρόσβασης σε υγειονομική φροντίδα και κοινωνικές υπηρεσίες.
• Σε ανθρωπιστικά πλαίσια, η προσεκτική εφαρμογή σύντομων, δομημένων παρεμβάσεων που προσφέρουν άμεσες αποκρίσεις έναντι της κατάθλιψης, του άγχους και της διαταραχής μετα-τραυματικού στρες μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων ανθρώπων.
Η “Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2021″ στα συμπεράσματά της καλεί για τη δέσμευση, επικοινωνία και δράση για την προαγωγή της καλής ψυχικής υγείας για κάθε παιδί, για την προστασία των ευάλωτων παιδιών και την φροντίδα για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις
Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
Πηγές: https://www.unicef.org/reports/state-worlds-children-2021
https://www.unicef.org/media/108036/file/SOWC-2021-executive-summary.pdf
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.