Μάθετε τι συζήτησαν οι πολίτες κατά τη διάρκεια της δεύτερης ομάδας Ευρωπαίων πολιτών στα πλαίσια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, στις 24-26 Σεπτεμβρίου.
200 περίπου Ευρωπαίοι πολίτες διαφορετικής ηλικίας, γεωγραφικής προέλευσης και κοινωνικοοικονομικού υποβάθρου συγκεντρώθηκαν στο Στρασβούργο για να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με τη δημοκρατία, τις αξίες, την ασφάλεια και το κράτος δικαίου στο πλαίσια της δεύτερης ομάδας Ευρωπαίων πολιτών της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.
“Πρέπει να συνεχίσουμε να ευαισθητοποιούμε τον κόσμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το νομοθετικό έργο των θεσμικών της οργάνων ως βάση για την ευημερία των πολιτών της“, είπε ο Γκασπέρ Ντοβζάν, υφυπουργός εξωτερικών της Σλοβενίας και συμπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Διάσκεψης.
“Η ΕΕ αντιπροσωπεύει την καθημερινότητά μας και δεν πρέπει ποτέ να τη θεωρούμε δεδομένη (…). Πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαρκών αγώνων. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο μια ειρηνική και ενωμένη Ευρώπη μπορεί να μας εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον”, είπε στους συμμετέχοντες.
Εκκλήσεις για ένταξη, ισότητα και ανάληψη δράσης
Η ενίσχυση της συμμετοχής στις ευρωπαϊκές εκλογές μέσω καλύτερων εκστρατειών ενημέρωσης, η προστασία της διαδικασίας από εξωτερικές παρεμβάσεις και η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των πολιτών βρίσκονταν σε υψηλή θέση ανάµεσα στα ερωτήµατα που τέθηκαν.
“Μια Ευρώπη που είναι πιο κοντά στους πολίτες της και στην οποία αισθάνονται ότι ανήκουν μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο στις ζωές όλων μας: στις εργασιακές και καθημερινές μας επιλογές, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις ελευθερίες μας και τη θέση μας στην κοινωνία“, είπε ο Αντρέα από την Ιταλία.
Οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία υπέρβασης των εθνικών προοπτικών και ανταλλαγής εμπειριών με άλλες χώρες. Ζήτησαν επίσης να δοθεί περισσότερη προσοχή στο ζήτημα της ισότητας των φύλων και της ένταξης.
“Ελπίζω η Ευρώπη να εξασφαλίσει περισσότερη ευημερία σε καθημερινή βάση. Δηλαδή καλύτερη πρόσβαση στον πολιτισμό, στην άθληση, μια οικονομική βάση και λιγότερο άγχος (…), το οποίο θα βελτιώσει τις ζωές όλων μας“, τόνισε η Γιόλα από τη Γαλλία.
Κύρια θέματα συζήτησης
Τα μέλη της ομάδες πολιτών επέλεξαν τους πέντε τομείς προτεραιότητας που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων συναντήσεων:
- Εξασφάλιση δικαιωμάτων και καταπολέμηση των διακρίσεων
- Προστασία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου
- Μεταρρύθμιση της ΕΕ
- Οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας
- Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η εκπαίδευση σχετικά με τη δημοκρατία, τα μέσα ενημέρωσης, η ιδιωτικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ένταξη ατόμων με αναπηρίες, η προστασία από σεξουαλική παρενόχληση, η διαχείριση της μετανάστευση και η ισότητα των φύλων.
Η ομάδα επέλεξε επίσης 20 εκπροσώπους για την Ολομέλεια της Διάσκεψης, όπου θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα της ομάδας και θα συζητήσουν με τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των εθνικών κοινοβουλίων.
Τα επόμενα βήματα
Η δεύτερη συνεδρία της ομάδας θα διεξαχθεί στο διαδίκτυο στις 12-14 Νοεμβρίου, ενώ η τρίτη θα πραγματοποιηθεί στη Φλωρεντία στις 10-12 Δεκεμβρίου.
Η τρίτη ομάδα Ευρωπαίων πολιτών θα ξεκινήσει τι εργασίες της από σήμερα 1η έως 3 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο, εστιάζοντας στην “κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την υγεία”.
Οι προτάσεις των ομάδων θα συμβάλουν στη διαμόρφωση των συστάσεων της Διάσκεψης, η οποία αναμένεται να καταλήξει σε συμπεράσματα έως την άνοιξη του 2022.
Πάρτε μέρος και μοιραστείτε τις ιδέες σας για το μέλλον της Ευρώπης μέσω της πλατφόρμας της Διάσκεψης!
Δείτε τι συζητήθηκε στις διαβουλεύσεις της πρώτης ομάδας Ευρωπαίων πολιτών.