Είναι εφικτή η ύπαρξη συμπεριληπτικής εκπαίδευσης η οποία δεν αποκλείει κανέναν μαθητή και ταυτόχρονα αποφέρει άριστα μαθησιακά αποτελέσματα;
Αυτό το ερώτημα απαντήθηκε μέσα από την υλοποίηση του έργου ERASMUS + με τίτλο: “Multiple Intelligence: New approach for effective education” στο οποίο η Athens Network of Collaborating Experts συμμετέχει ως εταίρος.
H εφαρμογή και η χρήση της θεωρίας της πολλαπλής νοημοσύνης μέσα στην τάξη μπορεί να διασφαλίσει μια συνθήκη ισότητας για όλους τους μαθητές, να διευκολύνει τη συμμετοχή μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες (κυρίως μαθητές με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα) και να δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευόμενους.
Το έργο αρχικά ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση και τα προβλήματα της εκπαίδευσης στις χώρες εφαρμογής του ώστε να εντοπιστούν οι κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, με βάση την ποικιλία των ατομικών μαθησιακών ικανοτήτων. Στη συνέχεια και βασιζόμενοι στα αποτελέσματα της έρευνας, αναπτύχθηκαν τρία πολύτιμα παραδοτέα κάθε ένα από τα οποία συνεισφέρει στην ευρύτερη γνωστοποίηση της μεθοδολογίας της Πολλαπλής Νοημοσύνης στους εκπαιδευτικούς κύκλους αλλά και στους υπεύθυνους χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής καθώς και στην κατάλληλη ενημέρωση και κατάρτιση των δασκάλων και εκπαιδευτικών για το πως μπορούν να εντάξουν τη συγκεκριμένη μεθοδολογία μέσα στην τάξη. Πιο αναλυτικά, αναπτύχθηκε και μεταφράστηκε στα ελληνικά (όσο και στις υπόλοιπες γλώσσες των εταίρων) ένα προτεινόμενο πρόγραμμα σπουδών για την εφαρμογή του στα παιδαγωγικά τμήματα των ελληνικών πανεπιστήμιων, ένα εγχειρίδιο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ένα εγχειρίδιο για δασκάλους και εκπαιδευτικούς.
Τα εν λόγω πνευματικά προϊόντα του έργου είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://ance-hellas.org/el/news-events/multiplier-event-intellectual-outputs-of-the-mi-project/
Σημείωση: Το έργο “Multiple Intelligence: New approach for effective education” πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος ERASMUS+, είχε χρονική διάρκεια υλοποίησης δύο χρόνια (Οκτώβριος 2019 – Σεπτέμβριος 2021) και υλοποιήθηκε από την εταιρική σύμπραξη αποτελούμενη από τους ακόλουθους φορείς: GIS– Transfer Centre (Bulgaria), ANCE (Greece), TECHNOKRATI (Bulgaria), DEFOIN (Spain), Villa Montesca Research and Training Centre (Italy), J&M Synergie (France). |
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.