Η νέα έκθεση της IRC «Μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον: Πρόγραμμα υποστηριζόμενης διαβίωσης για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών» έχει σκοπό να επισημάνει την ανάγκη να βρεθούν μόνιμες και βιώσιμες λύσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά. Αυτές περιλαμβάνουν την οικογενειακή επανένωση για τα παιδιά των οποίων η οικογένεια βρίσκεται σε άλλα σημεία της Ευρώπης, η μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ενίσχυση της αναδοχής για μικρότερα παιδιά και το πρόγραμμα υποστηριζόμενης διαβίωσης για παιδιά ηλικίας άνω των 16 ετών.
Τα παιδιά-πρόσφυγες αποτελούν μία από τις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Έχουν πολύπλευρες ανάγκες και θα πρέπει να τους διασφαλίζεται ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον, διαμορφωμένο με τρόπο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους, και να τους εξασφαλίζει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.
Τα ασυνόδευτα παιδιά εκτίθενται σε ιδιαιτέρως αυξημένους κινδύνους βίας, κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Ως εκ τούτου, χρειάζονται κατάλληλες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ταυτοποίησης και καταγραφής, της επιτροπείας και της νομικής εκπροσώπησης, και της πρόσβασης σε δομές ασφαλούς φιλοξενίας και εξατομικευμένης φροντίδας.
Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα είναι άνω των 16 ετών, η έκθεση παρουσιάζει το μοντέλο της υποστηριζόμενης διαβίωσης ως μια σημαντικότατη μορφή στέγασης για εφήβους 16–18 ετών. Η έκθεση περιγράφει τα θετικά του προγράμματος υποστηριζόμενης διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται και στις πολλαπλές προκλήσεις, όσον αφορά την υλοποίηση του μοντέλου αυτού στην Ελλάδα.
Τέλος, καταδεικνύει πως για να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτό το μοντέλο προστασίας, πρέπει να διασφαλιστεί μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη χρηματοδότηση για την υποστηριζόμενη διαβίωση και να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις που σχετίζονται με τη διαδικασία ασύλου, την επιτροπεία, την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα πρωτίστως στην οικογενειακή ενότητα, να διευρυνθεί ο ορισμός της οικογένειας, να εναρμονιστούν οι διαδικασίες όσον αφορά τα έγγραφα και την αξιολόγηση του βέλτιστου συμφέροντος, ώστε να διευκολυνθεί και να επισπευθεί η οικογενειακή επανένωση.