Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ενισχυθούν στις χώρες που καλύπτουν ποσοστό μικρότερο από 80% των εργαζομένων Η δικαιοδοσία των εθνικών αρχών και η αυτονομία των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό των μισθών θα πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές
Ένα νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ θα διασφαλίσει ένα κατώτατο επίπεδο προστασίας των μισθών σε όλα τα κράτη-μέλη, με στόχο να διασφαλιστούν τα επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους εργαζόμενους/τις εργαζόμενες και τις οικογένειές τους.
Σε σχετικό ψήφισμα την Πέμπτη, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων υποστήριξαν τον καθορισμό ελάχιστων προϋποθέσεων για την προστασία των μισθών σε ολόκληρη την ΕΕ, είτε μέσω του καθορισμού ενός κατώτατου μισθού (του κατώτερου μισθού που επιτρέπει η νομοθεσία), είτε επιτρέποντας τους εργαζόμενους/εργαζόμενες να διαπραγματευτούν τους μισθούς τους με τους εργοδότες τους. Η νέα νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους τους εργαζόμενες/όλες τις εργαζόμενες στην ΕΕ σε σύμβαση εργασίας ή σχέση απασχόλησης.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αξιολογήσουν και να αναφέρουν αν οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί είναι επαρκείς χρησιμοποιώντας κριτήρια που να καθιστούν δυνατές τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης και να συμπεριληφθούν στοιχεία όπως η αγοραστική δύναμη και τα ποσοστά φτώχειας. Τα κράτη μέλη στα οποία ο κατώτατος μισθός κατοχυρώνεται αποκλειστικά μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν θα υποχρεωθούν να εισάγουν νομικά καθορισμένους κατώτατους μισθούς ή να καταστήσουν αυτές τις συμφωνίες καθολικά εφαρμοστέες.
Προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Το σχέδιο της οδηγίας στοχεύει ρητά στην ενίσχυση και επέκταση της κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην προστασία των εργαζομένων μέσω της παροχής προς αυτούς κατώτατων μισθών μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων. Τα κράτη-μέλη στα οποία οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι διαθέσιμες σε ποσοστό μικρότερο του 80% του εργατικού δυναμικού, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ενέργειες για την προώθηση αυτού του εργαλείου. Για τον σχεδιασμό της καλύτερης στρατηγικής για αυτόν τον σκοπό, θα πρέπει να συμβουλεύονται τους κοινωνικούς εταίρους και να ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ.
Επιπροσθέτως, θα απαγορεύεται ρητώς η υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή των συλλογικών συμφωνιών ως προς τον καθορισμό του ύψους των μισθών. Οι εργαζόμενοι/εργαζόμενες θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε συνδικαλιστικές ενώσεις και δεν θα πρέπει να παρεμποδίζονται με κανέναν τρόπο ως προς αυτό.
Δικαίωμα αποζημίωσης
Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίζουν πώς οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα αποζημίωσης, αν τα δικαιώματά τους παραβιάζονται. Οι εργαζόμενες/εργαζόμενες θα πρέπει να αποζημιώνονται επαρκώς και να έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν οποιοδήποτε ποσό οφειλόμενων μισθών. Οι εθνικές αρχές θα πρέπει, επίσης, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων από άδικη μεταχείριση από τον εργοδότη τους εξαιτίας διεκδίκησης ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας την οποία έχουν εκκινήσει για την προστασία των δικαιωμάτων τους.
Επόμενα βήματα
Το σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής υιοθετήθηκε με 37 ψήφους υπέρ και 10 κατά, και 7 αποχές. Θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια (κατά την διάσκεψη της 22-25ης Νοεμβρίου στο Στρασβούργο) προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο ως προς την τελική μορφή της νομοθεσίας.
Ιστορικό
Το δικαίωμα σε αξιοπρεπή κατώτατο μισθό αναφέρεται στην Αρχή 6 του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ο οποίος συμφωνήθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο εκ μέρους όλων των κρατών μελών, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Νοέμβριο του 2017. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα ζητήσει νομοθετική δράση για αυτό το ζήτημα. Τον Οκτώβριο του 2020, η Επιτροπή εισήγαγε πρόταση για οδηγία για την βελτίωση της επάρκειας των κατώτατων μισθών στην ΕΕ.
Στην ΕΕ, 21 εκ των 27 χωρών διαθέτουν κατώτατο μισθό που καθορίζεται νομοθετικά, ενώ σε άλλες έξι (Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία και Σουηδία) τα επίπεδα μισθών καθορίζονται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σε χρηματικούς όρους (ευρώ), οι μηνιαίοι κατώτατοι μισθοί ποικίλουν σε σημαντικό βαθμό στην ΕΕ, κυμαινόμενοι από 332 ευρώ στην Βουλγαρία σε 2202 ευρώ στο Λουξεμβούργο (δεδομένα του 2021 από την Eurostat).
Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
Πηγή: europarl.europa.eu