Η βία κατά των γυναικών συνιστά ένα διαχρονικό φαινόμενο γενικευμένο και πολυσύνθετο, που εκδηλώνεται σε κάθε γωνιά της γης.
Η 25η Νοεμβρίου αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, υπενθυμίζοντας ότι δεν αποτελεί ατομική υπόθεση, αλλά κοινωνικό πρόβλημα και απαιτείται η συνεργασία και κινητοποίηση όλων μας για την αποτελεσματική καταπολέμησή του.
H βία δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο, υπάρχουν πολλές -εμφανείς ή αφανείς- μορφές κακοποίησης (π.χ. σωματική, σεξουαλική, λεκτική, ψυχολογική, οικονομική) και διάφορα είδη (συντροφική/συζυγική και ενδοοικογενειακή, βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking κ.ά.).
Στην Ελλάδα, καίριο ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου διαδραματίζει η λειτουργία υποστηρικτικών δομών του Πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο αποτελείται από:
- Τα σαράντα τέσσερα (44) Συμβουλευτικά Κέντρα
- Τους δεκαεπτά (17) ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους των Δήμων και τους δύο (2) ξενώνες φιλοξενίας του ΕΚΚΑ.
- Την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, που προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας (σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο).
Το μήνυμα της φετινής καμπάνιας είναι “Λέξεις μαχαιριές”, λέξεις που οι γυναίκες ακούν συχνά είτε από τον σύντροφό τους είτε από το οικογενειακό/φιλικό τους περιβάλλον και τις κρατούν εγκλωβισμένες σε ένα τοξικό και κακοποιητικό περιβάλλον. Το μήνυμα μας τις προτρέπει να “ακούν” τις πράξεις και όχι τα λόγια, γιατί μετά από ένα σημείο κάποιες λέξεις γίνονται μαχαιριές.
Στόχος μας είναι οι γυναίκες να αναγνωρίσουν τα σημάδια πίσω από τις λέξεις και να απευθυνθούν στο Δίκτυο Δομών μας για βοήθεια και στήριξη.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) εντάσσεται στις υποστηρικτικές δομές του Δικτύου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) , συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 και παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων από εξειδικευμένο προσωπικό.
Click to access -Κέντρο-Θεσσαλονίκης_ΚΕΘΙ.pdf
Οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης:
Αλεξανδρουπόλεως 10, Δυτική Είσοδος
(Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 17:00)
Τηλ.: 2310 528984 & 2310 528988
E-mail: thessaloniki@isotita.gr