Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
Παρά την επίτευξη ορισμένης προόδου, οι δημόσιες πολιτικές που (υπο)στηρίζουν την ισότιμη κατανομή των ευθυνών φροντίδας χαρακτηρίζονται από δύο περιοριστικές πτυχές. Πρώτον, περιορίζονται σε ανθρώπους που έχουν ήδη ενταχθεί στην απασχόληση, αφήνοντας “πίσω” εκείνες τις οικογένειες που βιώνουν τις πλέον οξείες εντάσεις μεταξύ υποχρεώσεων φροντίδας και αμειβόμενης εργασίας. Δεύτερον, και πιο σημαντικό, εστιάζουν στη στήριξη της απασχόλησης των γυναικών αλλά υπολείπονται των μετασχηματιστικών στόχων που είναι πιθανόν να επιδράσουν σε σημαντικό βαθμό στις έμφυλες σχέσεις και στους τρόπους με τους οποίους οι οικογένειες κατανέμουν τη φροντίδα διαχρονικά.
Οι δύο ανωτέρω περιορισμοί πολιτικής μεταφράζονται σε επίμονα χάσματα κάλυψης για υπηρεσίες φροντίδας, χάσματα που καλύπτουν οι γυναίκες με μη-αμειβόμενη εργασία. Ειδικότερα, δεν έχουν τεθεί στόχοι σε επίπεδο ΕΕ για την παροχή φροντίδας στο πλαίσιο της μακροχρόνιας φροντίδας. Επιπρόσθετα, σε όρους παροχής πρώιμης παιδικής φροντίδας και υπηρεσιών εκπαίδευσης, οι στόχοι της Βαρκελώνης που υιοθετήθηκαν το 2002 θα επωφελούνταν από την επικαιροποίησή τους με στόχο να τεθούν περισσότερο φιλόδοξοι στόχοι για την εγγραφή παιδιών κάτω των 3 ετών και να περιλαμβάνουν ποιοτικά στοιχεία της παροχής φροντίδας (ποιότητα, προσβασιμότητα, οικονομική προσιτότητα). Ως αποτέλεσμα, τα χάσματα στην κάλυψη εμμένουν και το κόστος συνιστά πολύ συχνά εμπόδιο για την πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας για παιδιά, ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και ανθρώπους με αναπηρίες.
Η εργασία στον τομέα της φροντίδας υποτιμάται τόσο στο νοικοκυριό όσο και στην αγορά εργασίας. Οι δεξιότητες που σχετίζονται με αυτές τις εργασίες τείνουν να υποτιμώνται σε αξία και να είναι λιγότερο επισημοποιημένες (EACEA, 2019) – γίνονται λίγες επενδύσεις στον τομέα της φροντίδας, οι θέσεις εργασίας στην φροντίδα είναι υποαμειβόμενες και οδηγούν σε χαμηλές προοπτικές καριέρας. Αυτές είναι οι άμεσες συνέπειες της μακρόχρονης αντίληψης πώς η φροντίδα δεν έχει καμία οικονομική αξία και δεν συνιστά “πραγματική εργασία”.
Πηγή: Beijing Platform for Action | Gender inequalities in care and consequences for the labour market, European Institute for Gender Equality, 2021 | p. 12.