Περίπου 22,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, μην έχοντας πρόσβαση σε προσιτά ή θρεπτικά τρόφιμα.
Από τους 38 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στο Αφγανιστάν, περίπου 14 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε επισιτιστική ανασφάλεια.
Δεν υπάρχει παιδική ηλικία αυτή την εποχή στο Αφγανιστάν. Πρόκειται μόνο για επιβίωση – να καταφέρουν να ζήσουν έως την επόμενη μέρα.
Samantha Mort, Chief of Communication, Advocacy and Civic Engagement at UNICEF Afghanistan
Η Samantha Mort, ανέφερε την δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εξαθλιωμένες οικογένειες, με τους γονείς να μην τρώνε 3 γεύματα την ημέρα, με τις μερίδες του φαγητού να μειώνονται και τους ανθρώπους να μην γνωρίζουν από που θα λάβουν το επόμενο γεύμα τους.
Με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της ξηρασίας, τις μειωμένες σοδειές και την άνοδο των τιμών των τροφίμων, αναφέρθηκε στην επικείμενη κρίση ως την “απόλυτη καταιγίδα για το Αφγανιστάν”.
Επιπλέον, με την έναρξη της περιόδου του χειμώνα, το χιόνι θα αποκλείσει τις αγροτικές επαρχίες στις ορεινές περιοχές.
Η UNICEF εκφράζει έντονες ανησυχίες καθώς περίπου 3,2 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και 1,1 εκατομμύρια βρίσκονται σε κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από σοβαρό και οξύ υποσιτισμό, εάν δεν υπάρξει θεραπευτική παρέμβαση.
Παρά την αύξηση στα ποσοστά υποσιτισμού (έως και 50% στις περιπτώσεις σοβαρού υποσιτισμού), η επισιτιστική κρίση δεν ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου (μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν). Η χώρα αντιμετώπιζε κάποια μορφή ανασφάλειας ή σύγκρουσης τα τελευταία 40 χρόνια.
Όμως εξαιτίας της ξηρασίας, των μειωμένων σοδειών, της αύξησης των τιμών και την επιβολή προς τις γυναίκες να παραμένουν στο σπίτι από τις 15 Αυγούστου και μετά, πολλές οικογένειες έχασαν την κύρια πηγή εισοδήματός τους.
Η Unicef, με γνώμονα την ξηρασία που οδηγεί σε μειωμένες σοδειές, προβλέπει πως τα αποθέματα τροφίμων θα εξαντληθούν έως τα μέσα του χειμώνα.
Ο οργανισμός διπλασιάζει τον αριθμό των διατροφολόγων και των κινητών ομάδων υγείας και διατροφικής υποστήριξης, ώστε να προσεγγίσουν και να βοηθήσουν τα παιδιά στις αγροτικές κοινότητες που είναι δυσκολότερα προσβάσιμες.
Για την υπεύθυνη επικοινωνίας της Unicef, Samantha Mort, είναι απόλυτα κρίσιμο να κατανοήσει η διεθνής κοινότητα πως το Αφγανιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης.
Δεν είναι η ώρα για πολιτική διπλωματία. Οι άνθρωποι στο Αφγανιστάν πεθαίνουν και χρειάζονται τη στήριξή μας. Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι η τελευταία έκφραση της ανθρώπινης αλληλεγγύης.
Η UNICEF σημειώνει επίσης την αύξηση στους “αρνητικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης”, όπου οι άνθρωποι περιέρχονται σε τέτοια απόγνωση και πράττουν ενέργειες τις οποίες σε κανονικές συνθήκες δεν θα είχαν καν σκεφτεί, όπως να σταματήσουν να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο ή να τα πωλούν για παιδικό γάμο – ορισμένες φορές ακόμη και μωρά 6 μηνών.
Εάν τα παιδιά δεν είναι στο σχολείο, ο κίνδυνος να στρατολογηθούν από μια ένοπλη ομάδα είναι μεγαλύτερος, ή να καταλήξουν σε παιδικό γάμο ή να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο.
Ακόμη και πριν τους Ταλιμπάν, το 70% της οικονομίας του Αφγανιστάν υποστηριζόταν μέσω της διεθνούς βοήθειας.
“Με την οικονομική αυτή βοήθεια να έχει παγώσει, οι επαγγελματίες υγείας και οι δάσκαλοι μένουν απλήρωτοι. Εάν φανταστείτε μια χώρα που δεν λειτουργεί το εκπαιδευτικό της σύστημα και το σύστημα υγείας, θα καταλάβετε πόσο γρήγορα καταρρέουν όλα”.
Απόδοση: Ελένη Τομπέα
Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας
Πηγή: news.un.org
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.