Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ν.π.δ.δ.), το Πανεπιστήμιο Πατρών με το Κλινικό Παρατηρητήριο του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, το Πανεπιστήμιο Frederick, το Σωματείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Help – Βοήθεια για το παιδί και τον Έφηβο» και το NOESI.gr προγραμματίζουν την υλοποίηση Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα την Καινοτομία στο πεδίο της Κοινωνικής Εργασίας, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου του 2021.
Σκοπός του Συμποσίου είναι η ανάδειξη καινοτόμων δράσεων, προγραμμάτων, εφαρμογών, υπηρεσιών στο πεδίο της Κοινωνικής Εργασίας που απαντούν σε νέα κοινωνικά προβλήματα και ανάγκες, αναπτύσσουν νέες μεθόδους και μοντέλα εργασίας για την ανταπόκριση σε υφιστάμενα κοινωνικά προβλήματα και συνθήκες, έχουν τη δυνατότητα πολλαπλασιαστικής εφαρμογής και παράγουν τεχνογνωσία, εμπλουτίζοντας την πρακτική και τη θεωρία της Κοινωνικής Εργασίας.
Με αφορμή το Συμπόσιο επιδιώκεται η έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου όπου η κοινότητα των Κοινωνικών Λειτουργών θα διαπραγματευτεί, θα αναδείξει και θα προτείνει καινοτόμες δράσεις στο πεδίο της Κοινωνικής Εργασίας, οι οποίες θα αποτυπωθούν μετά το πέρας της επιστημονικής εκδήλωσης σε έναν συλλογικό τόμο, ώστε να αξιοποιούνται από φοιτητές και επαγγελματίες Κοινωνικούς Λειτουργούς.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σκεπτικό οργάνωσης του Συμποσίου αναφέρονται στο κάτωθι κείμενο με τίτλο: «Εννοιολογικός προσδιορισμός και Κριτήρια Καινοτόμων Δράσεων στην Κοινωνική Εργασία».
Πρόγραμμα
09.30 – 13:30 Α’ Μέρος
Συντονίζουν: Δρίτσας Ι. & Τσουκαρέλλης Π.
10:15 – 10:35: Νικολαΐδης Γ., Μάντζιου Ι., Νείλα Ε.
Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού
“Child Guarantee”: Πρωτόκολλο Εντατικής Παρέμβασης για Επανένωση του Παιδιού με την Οικογένεια του μετά από Απομάκρυνση (Transforming Institutional Care and Enhancing Alternative and Community-Based Care for Children in Greece).
10:35 – 10:55: Νικολάου Μ.
Hope For Children, Κύπρος
“Το Σπίτι του Παιδιού”.
10:55 – 11:15: Αλεβίζος Σ., Γροσδάνη Χ.
Χαμόγελο του Παιδιού
“Chat 1056”: Μια Εφαρμογή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Μέσω Chat.
11:15 – 11:35: Τσουκαρέλλης Π.
Σωματείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΒΟΗΘΕΙΑ για το παιδί και τον έφηβο “HELP”
Συμπληρωματική Φροντίδα – Μερική Αναδοχή.
11:35 – 11:55: Δρίτσας Ι., Μανουσάκη Μ. & Παπαμαλής Φ.
Πανεπιστήμιο Πατρών
Κλινικό Παρατηρητήριο για τη διαγνωστική εκτίμηση των εξαρτήσεων και επικίνδυνων συμπεριφορών στην εφηβεία: Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και θεραπεία.
11:55 – 12:15: Κουτουμάνος Ά.
NOESI.gr
Από τα Blogs στην Ψηφιακή Αλληλεγγύη (Digital Solidarity).
12:15 – 12:35: Ζορμπά Ι. & Κυρίτση Β.
Καλλίπολις – Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας
“Εγώ & Εσύ… Δυναμώνουμε Μαζί”: Εργαστήρια για όλη την Οικογένεια.
12:35 – 12:55: Ιωακειμίδης Β.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Συμμετοχική Έρευνα Δράσης στο Essex της Μεγάλης Βρετανίας. Ένα μοντέλο ενδυναμωτικής, συμπεριληπτικής και δημοκρατικής έρευνας πεδίου.
12:55 – 13:30 Ερωτήσεις – Συζήτηση – Σύνοψη Α΄ Μέρους
13:30 – 13:45 Διάλειμμα
13:45 – 15.30 B’ Μέρος
Συντονίζουν: Γκώρου Α. & Πάρλαλης Σ.
14:00 – 14:20: Σόλιας Α, Καραγκούνης Β., Τσολάκη Μ.
Δήμος Ιλίου Αττικής
Ηλεκτρονικά χορηγούμενη δοκιμασία σάρωσης (screening test) για τις διαταραχές του φάσματος της άνοιας από Κοινωνικούς Λειτουργούς.
14:20 – 14:40: Μπαλτά Α., Αναστασόπουλος Μ., Σύτη Ε.
Δήμος Αθηναίων, Τμήμα Πολιτικών Ισότητας και Αντιμετώπισης Διακρίσεων
Κέντρο της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων.
14:40 – 15:00: Παπαδοπούλου Δ.
ΚΟΙ.Σ.Π.Ε Διάπλους
Κοινωνική Εργασία και Διαθεματικότητα: Η περίπτωση των Κοι.Σ.Π.Ε.
15:00 – 15:20: Αλεξάκη Μ.
Κέντρο Υγείας Άνδρου
Μοντέλο εφαρμογής της κοινωνικής εργασίας στην τηλεψυχιατρική.
15:20 – 15:30 Ερωτήσεις – Συζήτηση – Σύνοψη Μέρους
15:30 – 16:00 Συμπεράσματα Συμποσίου: Σκλάβου Κ. & Κουτουμάνος Α.
Επιστημονική Επιτροπή Συμποσίου
- Δρίτσας Ι., Πανεπιστήμιο Πατρών
- Σκλάβου Κ., Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής
- Γκώρου Α., ΣΚΛΕ
- Πάρλαλης Σ., Frederick University
- Τσουκαρέλλης Π., Help Lesvos
- Κουτουμάνος Α., NOESI.gr
- Παπάνης Ε., Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Βασιλόπουλος Σ., Πανεπιστήμιο Πατρών
- Νικολαΐδης Γ., Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού
- Παπαμαλής Φ., Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
- Βαλσάμη Ο., Πανεπιστήμιο Πατρών
- Μέντης Ε., Πανεπιστήμιο Πατρών
- Φαρμακοπούλου Ε., Πανεπιστήμιο Πατρών
- Βώρος Ν., Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
- Δημάκος Ι., Πανεπιστήμιο Πατρών
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο Συμπόσιο, στείλτε το μήνυμά σας με το ονοματεπώνυμο, την ειδικότητα, την ιδιότητα (αν εργάζεστε), το κινητό σας (προαιρετικά) και το Email σας στο Email της Γραμματείας: socialwork.kainotomes.draseis@noesi.gr
Εφόσον εγγραφείτε, για να συνδεθείτε στο Συμπόσιο, πατήστε στον αντίστοιχο σύνδεσμο:
Για πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα: 6932328038 & 6945343503.
Εννοιολογικός Προσδιορισμός &
Κριτήρια Καινοτόμων Δράσεων στη Κοινωνική Εργασία.
Το προγραμματιζόμενο επιστημονικό Συμπόσιο με τίτλο: «Καινοτόμες Δράσεις και Δημιουργικότητα στην Κοινωνική Εργασία» σκοπεύει να συγκεντρώσει, να παρουσιάσει και να αναδείξει τις καινοτόμες δράσεις που υλοποιούνται από επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς, σε όλο το φάσμα δραστηριοποίησής τους.
Η Κοινωνική Εργασία, ως κατεξοχήν εφαρμοσμένη επιστήμη, βρίσκεται σε διαρκή σχέση και επικοινωνία με την κοινωνία και τον άνθρωπο, με έμφαση σε εκείνες τις ομάδες ατόμων που έχουν μεγαλύτερη και περισσότερη ανάγκη. Η σχέση, λοιπόν, μεταξύ των επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών και των ευάλωτων ατόμων/ομάδων αναπτύσσεται ανταποκρινόμενη στις συνθήκες και τα γεγονότα που εξελίσσονται σε μια κοινωνία. Οι κοινωνικοί λειτουργοί δεν έλειψαν ποτέ από το πλευρό εκείνων που χρειάστηκαν βοήθεια, είτε οι παρεμβάσεις τους αφορούσαν έκτακτες περιπτώσεις που βίαια άλλαξαν τις ζωές πολλών ατόμων (π.χ. καταστροφικοί σεισμοί), είτε συνθήκες που έμελλε να αλλάξουν τη λειτουργία όλης της κοινωνίας (π.χ. οικονομική κρίση, πανδημία), είτε τέλος παρεμβάσεις πιο μικρής (ατομικής) κλίμακας (π.χ. περιπτώσεις κακοποίησης).
Έχοντας ως κοινό παρονομαστή τον επαγγελματία κοινωνικό λειτουργό, αυτό το οποίο αλλάζει, εκτός των άλλων, μέσα στο χρόνο, σύμφωνα με τις ανάγκες και την ανάπτυξη/εξέλιξη της ίδιας της κοινωνίας, είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο σχεδιάζονται και υλοποιούνται οι παρεμβάσεις των κοινωνικών λειτουργών. Η επιστήμη, λοιπόν, της Κοινωνικής Εργασίας καλείται να αφουγκραστεί τις ανάγκες της εποχής, να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις των καιρών και να προσανατολιστεί σε νέες δράσεις και παρεμβάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, πολλές από τις δράσεις ή τα προγράμματα που σχεδιάζονται ενέχουν στοιχεία καινοτομίας.
Η καινοτομία στο επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού εξασφαλίζει ότι οι φορείς των παρεχόμενων υπηρεσιών παραμένουν άμεσα συνδεδεμένοι με τα προβλήματα που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν, με επίκεντρο των παρεμβάσεων τις πραγματικές ανάγκες των εξυπηρετούμενων. Η καινοτομία, επίσης, αναδεικνύει νέους τρόπους προσέγγισης και αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων, υπολογίζοντας τη χρήση των υλικών, οικονομικών ή ανθρώπινων πόρων, την προώθηση μιας νέας ιδέας ή τη σύζευξη δυνάμεων, όπως απαιτείται, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή μέθοδος παρέμβασης σε Επιστημονικό Συμπόσιο: Καινοτόμες Δράσεις & Δημιουργικότητα στην Κοινωνική Εργασία (Α΄ Ανακοίνωση) περίπλοκα κοινωνικά φαινόμενα. Επομένως, η αξιολόγηση του βαθμού καινοτομίας αφορά στην ποσοτική, ποιοτική, λειτουργική και οικολογική διάσταση του όρου, στη βάση της ευελιξίας και της αναλογίας κόστους – αποτελέσματος
Συγκεκριμένα η ποσοτική διάσταση της καινοτομίας αφορά τον βαθμό, στον οποίο τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τη λύση ενός κοινωνικού προβλήματος περιλαμβάνουν διαστάσεις όπως η τεχνολογία, τα μοντέλα οργάνωσης / διακυβέρνησης / ενδυνάμωσης / ανάπτυξης ικανοτήτων, τα πιλοτικά προγράμματα αξιολόγησης, τις διαδικασίες ελέγχου καταλληλότητας υπηρεσιών και προϊόντων, καθώς και την ανάπτυξη προτύπων, με διαδικασίες εφαρμογής σε μεγάλη κλίμακα πληθυσμών κ.ά. Σχετικά παραδείγματα αποτελούν οι αξιολογήσεις και οι μετρήσεις αποτελεσματικότητας προγραμμάτων πανελλαδικής ή και ευρωπαϊκής εμβέλειας.
Η κοινωνική διάσταση της καινοτομίας προσδιορίζει το βαθμό σημαντικότητας ενός προβλήματος, για το οποίο έχει σχεδιαστεί μια συγκεκριμένη δράση / παρέμβαση. Για παράδειγμα, μια δράση που στοχεύει σε μια μεγάλη ομάδα – στόχο, μια σύντομη παρέμβαση σε μια έκτακτη ανάγκη ή μια δράση πρόληψης, η οποία θα προετοιμάσει το κοινωνικό έδαφος για την κύρια παρέμβαση. Συμπληρωματικά στην κοινωνική διάσταση ακολουθεί η λειτουργική, που αφορά το βαθμό στον οποίο επιτυγχάνεται η βέλτιστη κοινωνική και οικονομική ένταξη των ωφελούμενων ενός προγράμματος. Δηλαδή, ολοκληρώθηκε ο βασικός σκοπός και οι επιμέρους στόχοι του εκάστοτε προγράμματος, λ.χ. οι ωφελούμενοι εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας, ως συνέχεια δράσεων συμβουλευτικής και κατάρτισης;
Η ποιοτική διάσταση σχετίζεται με την επίλυση ή όχι σχετιζόμενων με τις παραπάνω παραμέτρους κοινωνικών προβλημάτων. Δηλαδή, αν η κύρια παρέμβαση επιφέρει θετικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση ή/και επίλυση και άλλων σχετικών προβλημάτων. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα παρέμβασης για το σχολικό εκφοβισμό, μπορεί ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει και άλλες ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού, όπως ένα πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής ή την ενημέρωση γύρω από τη χρήση ουσιών.
Εξίσου σημαντικό σε μία καινοτόμο δράση είναι η ευελιξία και η δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας σε άλλες ομάδες, δηλαδή, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του προγράμματος με τέτοιο τρόπο, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες ενός μεγαλύτερου πληθυσμού και να εφαρμοστεί σε μια νέα γεωγραφική περιοχή. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής και υποστήριξης της κοινότητας από έναν συγκεκριμένο νομό, μπορεί να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια;
Τέλος, η καινοτομία βασίζεται και στον ίδιο τον ανθρώπινο παράγοντα όπως και στο περιβάλλον. Δηλαδή, πόσοι άνθρωποι εμπλέκονται στην παροχή μιας υπηρεσίας και σε πόσους ωφελούμενους αυτή αποσκοπεί. Σε αυτή την περίπτωση στο επίκεντρο είναι η αποτίμηση μιας παραγόμενης υπηρεσίας σε σχέση με τους πόρους που αξιοποιούνται, τόσο σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό όσο και τους φυσικούς πόρους. Για παράδειγμα, η δημιουργία μιας δομής με οικολογικές δράσεις και προδιαγραφές αειφόρου ανάπτυξης για την στέγαση ενός προγράμματος για παιδιά.