Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
Το προσωπικό στον τομέα της φροντίδας κυριαρχείται από γυναίκες: το ποσοστό των γυναικών (επί του συνολικού εργατικού δυναμικού) κυμαίνεται από 72% στον τομέα της εκπαίδευσης, σε 89% στις οικιακές εργασίες, συγκριτικά με το 46% στη συνολική απασχόληση. Ένας αριθμός επαγγελμάτων στον τομέα της φροντίδας εξακολουθεί να θεωρείται συχνά πώς αφορά “μόνο γυναίκες”, όπως η προσχολική εκπαίδευση, η νοσηλευτική ή μαιευτική, τα επαγγέλματα γραμματειακής υποστήριξης, η εργασία στον τομέα προσωπικής φροντίδας, και οικιακής βοήθειας (EIGE, 2017; European Commission, 2018b).
Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε επαγγέλματα χαμηλότερων προσόντων, όπως οι εργαζόμενες στην παιδική φροντίδα και το βοηθητικό εκπαιδευτικό προσωπικό (93%), εργαζόμενες στην προσωπική φροντίδα σε υπηρεσίες υγείας (86%), και οικιακές βοηθοί και καθαρίστριες (95 %). Πρόσφατα δεδομένα από το το Eurofound (2020b) καταδεικνύουν πώς μόνο ο τομέας μακροχρόνιας φροντίδας αφορά 6,3 εργαζόμενους/εργαζόμενες, το 81% εκ των οποίων είναι γυναίκες.
Η εργασία στον τομέα της φροντίδας περιλαμβάνει καθήκοντα τα οποία οι γυναίκες παραδοσιακά εκτελούσαν δίχως αμοιβή στην οικιακή σφαίρα, και για αυτό το λόγο οι δεξιότητες που απαιτούν υποτιμώνται και παραγνωρίζονται συστηματικά, τόσο στην κοινωνία όσο και στην αγορά εργασίας (ILO, 2016, 2017b).
Πηγή: Beijing Platform for Action | Gender inequalities in care and consequences for the labour market, European Institute for Gender Equality, 2021 | pp. 57-58.
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.