Η διαφθορά ορίζεται ως κατάχρηση της εξουσίας που έχει ανατεθεί για ιδιωτικό όφελος.
Η αποκάλυψη της διαφθοράς και η λογοδοσία των διεφθαρμένων μπορεί να συμβεί μόνο εάν κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας της διαφθοράς και τα συστήματα που την επιτρέπουν.
Η διαφθορά μπορεί να λάβει πολλές μορφές και μπορεί να περιλαμβάνει συμπεριφορές όπως:
- δημόσιοι υπάλληλοι που απαιτούν ή παίρνουν χρήματα ή χάρες σε αντάλλαγμα για υπηρεσίες
- πολιτικοί που καταχρώνται δημόσιο χρήμα ή παραχωρούν δημόσιες θέσεις εργασίας ή συμβάσεις στους χορηγούς, τους φίλους και τις οικογένειές τους
- εταιρείες που δωροδοκούν αξιωματούχους για να επιτύχουν προσοδοφόρες συμφωνίες
Το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς (GCB) της ΕΕ δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πολύ καλά το μέγεθος της διαφθοράς σε ολόκληρο το μπλοκ: το 62% των 40.000 συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύουν ότι η κυβερνητική διαφθορά αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στη χώρα τους.
3 στα 10 άτομα δωροδοκούν ή χρησιμοποιούν προσωπική διασύνδεση για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερους από 106 εκατομμύρια Ευρωπαίους.
Ως μια από τις μεγαλύτερες έρευνες για τη διαφθορά στην ΕΕ, η GCB τονίζει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η διαφθορά επιδεινώνεται, οι επιχειρήσεις έχουν υπερβολικά στενούς δεσμούς με τις κυβερνήσεις και οι αξιωματούχοι σπάνια τιμωρούνται για διαφθορά.
Η πανδημία COVID 19 επιδεινώνει τα πράγματα. Σε ορισμένες χώρες, οι πολιτικοί χρησιμοποιούν την κρίση ως δικαιολογία για να υπονομεύσουν τη δημοκρατία, ενώ άλλοι τη βλέπουν ως ευκαιρία για κέρδος.
Το 64% πιστεύει ότι οι απλοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον αγώνα κατά της διαφθοράς.
Διαφάνεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η διαφάνεια έχει να κάνει με το ποιος, γιατί, τι, πώς και πόσο. Σημαίνει να ρίχνουμε φως στους επίσημους και ανεπίσημους κανόνες, τα σχέδια, τις διαδικασίες και τις δράσεις.
Η αναζήτηση και η λήψη πληροφοριών είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα που μπορεί να λειτουργήσει ως εγγύηση κατά της διαφθοράς και να αυξήσει την εμπιστοσύνη στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και στους δημόσιους θεσμούς. Ωστόσο, η διαφάνεια δεν αφορά μόνο τη διάθεση πληροφοριών, αλλά τη διασφάλιση της εύκολης πρόσβασης, κατανόησης και χρήσης τους από τους πολίτες.
Πηγή: transparency.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη