Η Δεκαετία του ΟΗΕ για την υγιή γήρανση (2021-2030) αποτελεί μια παγκόσμια συνεργασία, που συμβαδίζει με τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης των τελευταίων δέκα ετών, και ενώνει τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τους διεθνείς φορείς, τους επαγγελματίες, την πανεπιστημιακή κοινότητα, τα ΜΜΕ και τον ιδιωτικό τομέα για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, των οικογενειών τους και των κοινοτήτων όπου διαβιούν.
Οι πληθυσμοί σε όλο τον πλανήτη γερνούν με γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι στο παρελθόν και αυτή η δημογραφική μετάβαση θα επηρεάσει σχεδόν όλες τις κοινωνικές πτυχές. Υπάρχουν, ήδη, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και άνω, με τους περισσότερους να ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση ούτε στους βασικούς πόρους, απαραίτητους για μια ζωή με νόημα και αξιοπρέπεια. Πολλοί άλλοι έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλά εμπόδια που εμποδίζουν την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνία.
Η πανδημία της COVID-19 υπερτόνισε τη σοβαρότητα των κενών που υφίστανται στις πολιτικές, στα συστήματα και στις υπηρεσίες. Μια δεκαετία συντονισμένων δράσεων για την υγιή γήρανση είναι επειγόντως απαραίτητη για να διασφαλιστεί πως οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να εκπληρώσουν το δυναμικό τους με αξιοπρέπεια και ισότητα και σε ένα υγιές περιβάλλον.
Τομείς Δράσεις της Δεκαετίας
Για την προαγωγή της υγιούς γήρανσης και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, των οικογενειών τους και των κοινοτήτων, απαιτούνται θεμελιώδεις αλλαγές όχι μόνο στις δράσεις αλλά και στον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τη γήρανση και την ηλικία.
Η Δεκαετία θα επικεντρωθεί σε τέσσερις τομείς δράσης:
Τα φυσικά, κοινωνικά και οικονομικά περιβάλλοντα είναι σημαντικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγιούς γήρανσης, που ασκούν ισχυρές επιδράσεις στην εμπειρία της γήρανσης και στις ευκαιρίες που αυτή προσφέρει. Τα περιβάλλοντα που είναι φιλικά προς τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας είναι καλύτερα για την ανάπτυξη, ζωή, εργασία, παιχνίδι και μετάβαση στην τρίτη ηλικία. Τα φιλικά περιβάλλοντα δημιουργούνται απομακρύνοντας τα φυσικά και κοινωνικά εμπόδια και υλοποιώντας πολιτικές, συστήματα, υπηρεσίες, προϊόντα και τεχνολογίες που να συνεκτιμούν τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγιούς γήρανσης και να επιτρέπουν στους ανθρώπους, ακόμα και όταν χάνουν ικανότητες, να συνεχίζουν να κάνουν τα πράγματα που έχουν για αυτούς νόημα.
Παρά τη μεγάλη συνεισφορά των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας στην κοινωνία και της ευρείας διαφορετικότητάς τους, οι αρνητικές στάσεις απέναντι τους αποτελούν συχνό φαινόμενο στις κοινωνίες και σπάνια αντιμετωπίζονται. Τα στερεότυπα (το πως σκεφτόμαστε), οι προκαταλήψεις (το πως νιώθουμε) και οι διακρίσεις (το πως πράττουμε) απέναντι στους ανθρώπους με βάση την ηλικία, ο ηλικιακός ρατσισμός, επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών αλλά έχει ιδιαίτερα επιζήμιες συνέπειες στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.
Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας χρειάζονται πρόσβαση χωρίς διακρίσεις σε αναγκαίες υπηρεσίες υγείας καλής ποιότητας, που περιλαμβάνουν την πρόληψη, την προαγωγή, τη θεραπευτική, αποκαταστατική και ανακουφιστική φροντίδα στο τέλος του κύκλου ζωής. Ασφαλή, απαραίτητα, οικονομικά προσιτά, αποτελεσματικά, καλής ποιότητας φάρμακα και εμβόλια, οδοντιατρική φροντίδα και υποστηρικτική τεχνολογία, εξασφαλίζοντας παράλληλα, πως η χρήση αυτών των υπηρεσιών δεν προκαλεί στον χρήστη σοβαρή οικονομική επιβάρυνση.
Η σημαντική έκπτωση στις σωματικές και διανοητικές ικανότητες μπορούν να περιορίσουν την ικανότητα των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας να φροντίζουν τους εαυτούς τους και να συμμετέχουν στην κοινωνία. Η πρόσβαση σε αποκατάσταση, οι υποβοηθητικές τεχνολογίες και τα υποστηρικτικά, συμπεριληπτικά περιβάλλοντα μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι μπορεί να φτάσουν σε ένα σημείο στη ζωή τους όπου δεν μπορούν πια να φροντίζουν τους εαυτούς χωρίς υποστήριξη και βοήθεια. Η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας μακροχρόνια φροντίδα είναι απαραίτητη για αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να διατηρήσουν τη λειτουργική τους ικανότητα, να απολαύσουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να ζουν με αξιοπρέπεια.
Πηγή: who.int
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr