Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
Τα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο εργασιακής φτώχειας όταν το ετήσιο ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημά τους είναι κάτω του 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος σε επίπεδο νοικοκυριού. Οι εργαζόμενοι φτωχοί αντιπροσωπεύουν μία σημαντική αριθμητικά ομάδα στην Ευρώπη. Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν πώς το 2019, το 9% όλων των εργαζόμενων διαβιούσαν σε νοικοκυριά που βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας. Οι παράγοντες που συνεισφέρουν στην εργασιακή φτώχεια είναι οι χαμηλές αμοιβές, τα χαρακτηριστικά του νοικοκυριού, η ποιότητα της απασχόλησης και το κοινωνικό φύλο, όπως και άλλα χαρακτηριστικά των ατόμων.
Πλαίσιο της Ε.Ε.
Οι αγορές εργασίας της ΕΕ αντιμετωπίζουν ένα αυξανόμενο ποσοστό επαγγελμάτων χαμηλών αμοιβών και χαμηλής ειδίκευσης, τη διάβρωση των παραδοσιακών δομών συλλογικών διαπραγματεύσεων σε ορισμένες χώρες, και έναν αυξημένο αριθμό ανθρώπων σε κίνδυνο φτώχειας.
Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που υιοθετήθηκε το 2017, θέτει 20 κύριες αρχές και δικαιώματα που είναι απαραίτητα για τη δίκαιη και εύρυθμη λειτουργία των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας. Αναγνωρίζει ρητά την ανάγκη για πολιτικές και μέτρα για την αντιμετώπιση της εργασιακής φτώχειας και της ανισότητας. Στις 4 Μαρτίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο δράσης της για την πλήρη εφαρμογή του Πυλώνα, μετασχηματίζοντας τις αρχές σε απτές δράσεις ώστε να επωφεληθούν οι πολίτες της Ε.Ε., ενώ παράλληλα υποστηρίζει την ανάκαμψη από τον αντίκτυπο της COVID-19. Προτείνει έναν νέο στόχο για την ΕΕ ώστε να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια έως το 2030.
- Eurostat: Ο δείκτης κινδύνου εργασιακής φτώχειας
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων σε 20 Αρχές
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Σχέδιο Δράσης για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων
Διαβάστε ακόμη
Φτώχεια στην εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέα Έκθεση Eurofound
Έρευνες
Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound) έχει πραγματοποιήσει έρευνες για την εξέλιξη της εργασιακής φτώχειας στην ΕΕ από το 2008. Οι ερευνητικές προσπάθειες εξέτασαν τις σύνθετες κοινωνικές επιπτώσεις της εργασιακής φτώχειας περιγράφοντας την ευημερία και τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζόμενων φτωχών. Η έρευνα είχε ως εύρημα πώς η εργασιακή φτώχεια συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα υποκειμενικής και πνευματικής ευημερίας, χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή, καθώς και αισθήματα κοινωνικού αποκλεισμού, όπως και προβλήματα στέγασης.
- Σχετική Δημοσίευση: Εργασιακή Φτώχεια στην Ε.Ε.
Η έρευνα αξιολόγησε τι έχουν πράξει τα Κράτη-Μέλη για την άμβλυνση της εργασιακής φτώχειας και έρχεται σε συνέχεια προγενέστερης μελέτης η οποία εξέτασε τα χαρακτηριστικά των εργαζόμενων φτωχών στην Ευρώπη, καθώς και των κύριων πολιτικών και των οπτικών των κοινωνικών εταίρων σε σχέση με την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Ο μισθός διαβίωσης έχει οριστεί ως το μέτρο εισοδήματος που επιτρέπει σε ένα υπάλληλο/μία υπάλληλο έναν βασικό αλλά κοινωνικά αποδεκτό πρότυπο διαβίωσης. Το Eurofound έχει συγκεντρώσει έναν πρακτικό οδηγό για την έννοια του μισθού διαβίωσης.
- Σχετική δημοσίευση: Έννοια και πρακτική του μισθού διαβίωσης
Η κρίση της COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στους μισθούς και στον προσδιορισμό των μισθών στην Ευρώπη το 2020. Φαίνεται πως επέδρασε ιδιαίτερα στους εργαζόμενους χαμηλών μισθών, επαγγελμάτων και τομέων. Οι λήπτες/λήπτριες αποφάσεων προσέγγισαν τον προσδιορισμό κατώτατου μισθού για το 2021 με προσοχή δοθείσης της οικονομικής αβεβαιότητας που προκάλεσε η πανδημία. Παρόλα αυτά, οι ονομαστικοί θεσμοθετημένοι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν στα περισσότερα κράτη-μέλη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και σε χαμηλότερους ρυθμούς από ό,τι τα τελευταία χρόνια.
- Σχετική δημοσίευση: Κατώτατοι μισθοί το 2021: Ετήσια Επισκόπηση
Κατά την διάρκεια οικονομικών υφέσεων, η ανεργία αποτελεί τον κύριο παράγοντα που ωθεί σε αυξανόμενες εισοδηματικές ανισότητες, όπως δείχνει προηγούμενη έρευνα του Eurofound κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.
- Σχετική δημοσίευση: Εισοδηματικές ανισότητες και πρότυπα απασχόλησης στην Ευρώπη πριν και μετά τη Μεγάλη Ύφεση
Πηγή: Eurofound | Topics / Working Poor
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.