Η Πολυγλωσσική Βιβλιοθήκη We Need Books είχε τη χαρά να υλοποιήσει το πρόγραμμα CHARMMS: challenging refugee and migrant media stereotypes μέσα στο 2021. Σκοπός του έργου υπήρξε να συμβάλει στην καταπολέμηση των στερεοτύπων που ακολουθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, μέσα από καινοτόμα εργαστήρια που έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με τη Νορβηγική NorSensus Mediaforum, οργάνωση εξειδικευμένη σε θέματα μηντιακού αναλφαβητισμού.
Στις 19 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο εργαστήριο, Storytelling & Advocacy, για νέους που επιθυμούν να μιλήσουν για τις διακρίσεις. Εισηγητής του ήταν ο Vedat Sevincer (Norsensus Mediaforum), με τη συμμετοχή του διακεκριμένου Νορβηγού δημοσιογράφου Oystein Windstad. Στο εργαστήριο αυτό ανάμεσα στους συμμετέχοντες είχαμε νέα παιδιά από δομές ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και αιτούντες άσυλο στη χώρα μας.
Στις 20 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο Change the Narrative!, για επαγγελματίες δημιουργούς περιεχομένου με την πανεπιστημιακό Αγγελική Γαζή, τις δημοσιογράφους Ειρήνη Γιανναρά και Ιωάννα Νιαώτη, τον Oystein Windstad και τον Vedat Sevincer που δήλωσε ότι δεν είχε ξανασυναντήσει τέτοια αφοσίωση σε συμμετέχοντες ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν διακεκριμένοι άνθρωποι των ΜΜΕ. Τα δύο εργαστήρια συναντήθηκαν την Κυριακή 21 Νοεμβρίου.
Είναι ξεκάθαρη η επιθυμία των συμμετεχόντων να συνεχίσουν να συνεργάζονται πάνω στη δημιουργία περιεχομένου που θα απεικονίζει δίκαια τους πρόσφυγες και τους μετανάστες οπότε ακολούθησε η δέσμευση να γίνονται στο χώρο της βιβλιοθήκης μία φορά τον μήνα συναντήσεις της ομάδας που δημιουργήθηκε, με την καθοδήγηση και την υποστήριξη των Νορβηγών εταίρων.
“I want to make clear that I would love to be in this kind of workshop more and more so that I can make my point stronger and stronger”, δήλωσε συμμετέχων στα εργαστήρια
Η εκπαίδευση νέων ώστε να ξεκινήσουν τις δικές τους ομάδες storytelling for advocacy στα camps όπου ζουν, στα σχολεία τους, στις κοινότητές τους είναι το επόμενο βήμα. Για τη διευκόλυνση αυτών των ομάδων αλλά κυρίως για της ενδυνάμωση και την τόνωση του θετικού αντικτύπου που μπορεί να έχει η δουλειά τους, δημιουργήθηκε ένας απλός και εύχρηστος οδηγός καλών πρακτικών στα αγγλικά.
«ένας ασυνόδευτος ανήλικος μαθητής από το πρώτο εργαστήριο κατέγραψε τη μαρτυρία του σε γράμμα προς τον καθηγητή του, που δίνει το έναυσμα για υλικό σχετικό με τις διακρίσεις στην εκπαίδευση, το ρόλο των εκπαιδευτικών και την αναγνώριση του δύσκολου έργου που επιτελούν»
Οι σπόροι του CHARMMS έχουν σπαρθεί και μέλημα τώρα αποτελεί η φροντίδα ώστε να μεγαλώνουν και να δυναμώνουν διαρκώς οι φωνές υπέρ της συμπερίληψης στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πρόκειται για μια αργή διαδικασία, αλλά υπάρχει η αποφασιστικότητα συνέχισης της προαγωγής των καλών πρακτικών του προγράμματος, δίπλα στους συμμετέχοντες και υποδοχής νέων μελών στην κοινότητα #CHARMMS.
Το έργο CHARMMS έτυχε θερμής υποδοχής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και παρουσιάστηκε από τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιοφωνικές εκπομπές, ενημερωτικές ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υλοποιήθηκε μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Και συνεχίζουμε…
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα: 6939362586 & 6955112620.
Το έργο CHARMMS Challenging refugee and migrant media stereotypes υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την We Need Books και εταίρο το Nor Sensus Media Forum. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.