Μπορεί να μπήκε η νέα χρονιά, όμως επιλέγουμε να προχωρήσουμε κουβαλώντας στην πνευματική μας βαλίτσα μερικά ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα βιβλία που κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Μεταίχμιο στα τέλη του 2021 και αξίζουν την προσοχή μας.
Σε μια περίοδο μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τα ζητήματα φύλου και ισότητας, το Μεταίχμιο επιλέγει να ξανακυκλοφορήσει το βιβλίο ορόσημο για τη γυναικεία χειραφέτηση, το «Δεύτερο φύλο», από μια μεγάλη συγγραφέα και φιλόσοφο, την Σιμόν ντε Μποβουάρ.
Η θεωρητική «βίβλος» του φεμινισμού, που κυκλοφόρησε το 1949 και προξένησε τεράστιες αντιδράσεις, αποτελεί σταθμό στην ιστορία της γυναικείας διεκδίκησης για ίσα δικαιώματα, και επομένως απαραίτητο ανάγνωσμα για όσες και όσους ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν σε ζητήματα φύλου αλλά και στη σκέψη της Γαλλίδας φιλοσόφου.
Σε συνδυασμό με την εξαιρετική νέα κυκλοφορία της βιογραφίας της Μποβουάρ «Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή», το Μεταίχμιο προσφέρει στους/στις αναγνώστες / αναγνώστριες μια ολοκληρωμένη εικόνα για το προφίλ αυτής της σημαντικής προσωπικότητας και τις επιδράσεις που συνέβαλαν στη φιλοσοφική της σκέψη αλλά και στην πορεία της ζωής της.
Δύο απαραίτητα αναγνώσματα για φοιτητές/φοιτήτριες σπουδών φύλου αλλά και για όσους/όσες επιθυμούν να έρθουν πιο κοντά στο κίνημα του φεμινισμού, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της αξίας και της ιστορικής του σημασίας για τις ζωές των γυναικών!
Στο βιβλίο του «Εργασία – Η Ιστορία του Πώς Περνάμε τον Χρόνο Μας», ο ανθρωπολόγος James Suzman καταγράφει την ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από την εξέλιξη της εργασίας. Διερωτάται αν όντως ζούμε για να δουλεύουμε και γιατί η εργασία έχει φτάσει να αλλοιώσει τον ίδιο τον τρόπο σκέψης μας και το περιβάλλον που ζούμε. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση απέναντι στην εντατική εργασία που είναι άκρως συνυφασμένη με το οικονομικό μας σύστημα και την καταναλωτική μανία που έχει πια ορίσει την κοινωνική μας ταυτότητα. Η εποχή της αυτοματοποίησης μοιάζει για τον συγγραφέα μια καλή ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της εργασίας στα πλαίσια μιας πιο ισότιμης και ανθρώπινης ζωής, για ένα βιωσιμότερο μέλλον.
Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα αναγνώσματα από τις τελευταίες κυκλοφορίες των εκδόσεων Μεταίχμιο:
Για όσους/όσες ενδιαφέρονται να ανακαλύπτουν την ιστορία
Chris Wallace «Χιροσίμα 1945: Η αντίστροφη μέτρηση – Οι 116 μέρες που άλλαξαν τον κόσμο»
Το Συγκλονιστικό χρονικό των 116 ημερών από την ορκωμοσία του Τρούμαν μέχρι την ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας.
Για όσους/όσες αναζητούν αντισυμβατικά αναγνώσματα
Πέτρος Τατσόπουλος «Το όπιο του λαού»
Ο συγγραφέας παρουσιάζει μια ανορθόδοξη προσέγγιση των θρησκειών. Είναι οι θρησκείες θεσμοθετημένες θεωρίες συνωμοσίας;
Για όσους/όσες βρίσκουν ενδιαφέρον στην εκλαϊκευμένη φιλοσοφία
Ένα πρωτότυπο λεξικό αυτοβοήθειας, για να αξιοποιήσετε τις συμβουλές των μεγάλων φιλοσόφων.
Για όσους/όσες αναζητούν κάτι πρωτότυπο
Bill Bryson «Στο σπίτι: Μια περιδιάβαση στην Ιστορία από δωμάτιο σε δωμάτιο»
Ο Bill Bryson περιπλανιέται στο σπίτι του και αποκαλύπτει τα νήματα που συνδέουν αναπάντεχα τα πράγματα γύρω μας.
Ελένη Τομπέα
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.