Δύο νέα εργαλεία δημοσιεύτηκαν από τον ΠΟΥ και το HRP (UNDP/UNFPA/UNICEF/WHO/World Bank Special Programme of Research, Development and Research Training in Human Reproduction) για να βοηθήσουν τους επαγγελματίες και τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα φροντίδας σε κορίτσια και γυναίκες που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων όπως και να υποστηρίξουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον τερματισμό αυτής της επιβλαβούς πρακτικής και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πρόκειται για τα εργαλεία:
- Person-centred communication for female genital mutilation prevention: A facilitator’s guide for training health-care providers και
- Integrating female genital mutilation content into nursing and midwifery curricula: a practical guide
Πέρα από τη σωματική θεραπεία, οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν υποστήριξη για τις ποικίλες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε κορίτσια και γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιπτώσεων στη σωματική, ψυχική και σεξουαλική υγεία. Μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να επηρεάσουν θετικά και να αλλάξουν τη στάση των ατόμων που φροντίζουν, ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη νέων περιπτώσεων ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Ο νέος οδηγός, Person-centred communication for female genital mutilation prevention: A facilitator’s guide for training health-care providers βοηθά τους επαγγελματίες και τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας να διερευνήσουν τις δικές τους αξίες όσον αφορά τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους σχετικά με το πώς να ενδυναμώσουν τους πελάτες τους να λαμβάνουν αποφάσεις ώστε να σταματήσουν αυτή την επιβλαβή πρακτική.
Ο εκπαιδευτικός οδηγός υποστηρίζει τους επαγγελματίες υγείας να εφαρμόζουν μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση για να τους βοηθήσει να επικοινωνούν με έναν αποτελεσματικό, ενσυναισθητικό και ευαίσθητο τρόπο με τους ασθενείς τους. Μετά την εκπαίδευση, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα γνωρίζουν πώς να συζητήσουν τις πεποιθήσεις των γυναικών για τον FGM κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων προγεννητικής φροντίδας, και πώς να τις ενθαρρύνουν και να τις ενδυναμώνουν ώστε να εγκαταλείψουν την πρακτική.
Η έρευνα έχει δείξει ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαίες και νοσηλεύτριες συχνά στερούνται συνεπών πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο πρόληψης του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων καθώς και τον τρόπο φροντίδας για τα κορίτσια και τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν τις διάφορες αρνητικές συνέπειές του στην υγεία και την ευημερία τους.
Ο ΠΟΥ δημοσίευσε τον οδηγό Integrating female genital mutilation content into nursing and midwifery curricula: a practical guide για την αντιμετώπιση αυτού του κενού στην εκπαίδευση. O οδηγός απαντά επίσης σε αιτήματα από χώρες για περισσότερη καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης περιεχομένου για την πρόληψη και τη φροντίδα του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στα προγράμματα σπουδών μαιευτικής και νοσηλευτικής – καθώς και άλλων προγραμμάτων σπουδών επαγγελματιών υγείας – με συστηματικό και βιώσιμο τρόπο.
Ο νέος οδηγός συνιστά να ενσωματωθεί το εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τη θεραπεία και τη φροντίδα του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στα προγράμματα σπουδών, αλλά αναγνωρίζει επίσης ότι αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό για όλες τις χώρες. Δίνει παραδείγματα διαφορετικών προσεγγίσεων που μπορούν να θεωρηθούν ως ενδιάμεσες λύσεις, καθώς και έναν οδηγό περιεχομένου για την ανάπτυξη και τη διεξαγωγή διήμερης εκπαίδευσης, όταν απαιτούνται επειγόντως διδακτικά εργαλεία ενώ το περιεχόμενο ενσωματώνεται πληρέστερα στα προγράμματα σπουδών.
Αυτά τα νέα εργαλεία, καθώς και όλες οι άλλες πηγές του ΠΟΥ και του HRP για την πρόληψη και τη φροντίδα των επιπλοκών στην υγεία λόγω του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, είναι πλέον διαθέσιμα από μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα.
Πηγή: who.int
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr